Reklama

Reklama

Epizody(15)

Ponurý dům Charlese Dickense je plný postav a příběhů, a také vášnivou obžalobou právního systému, která je krutě aktuální dnes, stejně jako byla uprostřed 19. století. U nejvyššího soudního dvoru probíhá nekonečná pře Jarndyce vs. Jarndyce a stává se středobodem sítě vztahů na všech úrovních společnosti. Hlavními hrdiny příběhu jsou lady Dedlocková, která střeží temné tajemství, a nemilosrdný právník Tulkinghorn, který by je chtěl odkrýt. Bohatý John Jarndyce, který bojuje s vlastní minulostí, a jeho dva svěřenci Richard a Ada jsou podobně jako lady Dedlocková ovlivněni tímto neslavným případem, díky němuž jeden z nich bude neuvěřitelně bohatý, pokud se spor podaří dotáhnout k rozsudku. Esther Summerson je dívka bez minulosti, kterou Jarndyce vzal pod svá ochranná křídla jako kamarádku pro Adu, a jejíž vazby na lady Dedlockovou mohou přinést zkázu jim oběma. (Viasat)

(více)

Recenze (28)

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po Nadějných vyhlídkách jsem se podíval i do Ponurého domu. Ten sice není tak dobrý, jako vyhlídky (rozhodně ne vizuálně a ani atmosférou), ale to je pouze jediný problém tohoto seriálu. Příběh je opět zajímavý, nesmírně vrstevnatý a propletený, plný zajímavých postav a perfektních hereckých výkonů (zejména Gillian Anderson, tradičně naprosto dokonalého Charlese Dance a mé roztomilé oblíbenkyně Carey Mulligan). Osm dílů by se možná někomu mohlo zdát příliš mnoho, ale tak to opravdu není. Nejen, že je to díl od dílu lepší (čímž se ukazuje Dickensovo mistrovství), ale ta atmosféra je tak podmanivá, prostředí dokonalé, výprava a kostýmy tradičně také nemají chybu. Perfektní seriál s perfektními hereckými výkony (což je slabé slovo) a úžasnými Dickensovými charaktery. 100%: ()

01Zuzana10 

všechny recenze uživatele

Perfektny serial, nenajde sa nudna chvila. Skutocne! Cely vikend som presedela pred PC, co som sa od toho nedokazala odtrhnut:). Pribeh, kt. ma v sebe cast z love story, detektivky, dramy, komedie /anglickej samozrejme:) /... Velmi napinavo spracovany pribeh. Caste neocakavane mnohonasobne zvraty. Nakoniec zistime ako vsetko so vsetkym suvisi. /take mam rada/ Neviem, ci to bolo len tym mojim neustalym sledovanim alebo pribehom, no momentalne som myslou niekde v UK, v Bleak House, Londyne a inde, uplne ma tam vtiahli a nedokazem /a ani nechcem/ odtial odist. ooo.. keby tak nebolo tolko skol. povinnosti.. divala bych to znova! Okrem rozpracovanej zapletky si cenim i herecke zastupenie. V kazdej postave sa najde nieco pozoruhodne. Najviac ma oslovil Charles Dance. To vam je clovek! I ked hral zaporaka, pacil sa mi. Ohromne z neho srsala moc, sebavedomie, sila... Stacil 1 pohlad! Denis Lawson a Richard Harrington, ktoremu to v uniforme neuveritelne sekne! :D Mam rada herecke deti. Clovek by neveril, ze moj vrstovnik Harry Eden - vtedy 15-rocny mohol vyzerat taky malicky. Vidno, ze Carey Mulligan vie plakat na rozkaz. Zaposobila na mna Gillian Anderson, mimochodom tu velmi nadherna zena. Co sa tyka inych postrehov - pacila sa mi roznorodost prostredia, skoda slabeho variovania kostymov - napr. hlavna postava ich mohla vystriedat tak 5 za cely serial. Napatie velmi zvysovali sekane na 3 doby strihane zabery. Paradicka. Velmi povabne zabery mnohe. Ocenujem. a tak. pojdem spat. Stavim sa a dufam v to, ze sa mi o tom bude snivat.. uuuf krasny pribeh. Len priliz dlhy na citanie, I suppose. ()

Reklama

tahit 

všechny recenze uživatele

Sešlost bizarních dickensovských postav z časů viktoriánské Anglie má podmanivou atmosféru a dokonale vykreslené prostředí, obzvláště ponuré lokace. Jedině snad televizní produkce může nabídnout plnohodnotný prostor rozsáhlejším literárním předlohám, což žel film z praktických důvodů pomíjí. Což znamená, že televizní díla Dickensovi sluší, i když jde o delší stopáž. Pro mne jednoduše oslovující téma. ()

Aky 

všechny recenze uživatele

Dickens se vším, co k němu patří. Po první polovině jsem byl trochu na rozpacích z pomalu se vlekoucího děje a zdánlivé absence napětí a zápletek. Jak se však později ukázalo, autoři seriálu si jen připravovali půdu pro excelentní druhou polovinu a zvláště závěr. I v tom, jako v téměř všem ostatním, respektovali Dickensův literární pohled na svět. Kdyby byl Dickens filmař, myslím, že by seriál natočil skoro stejně. Se stejnou dávkou realismu a romantiky se stejným optimistickým závěrem, v němž ovšem nebylo opomenuto, že zlo, ať již v podobě starého, zdánlivě zapomenutého hříchu, anebo v podobě chorobé touhy po penězích, skončilo nedobře. Přenádherná kamera a výprava to všechno ještě umocňují. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Dickensovy romány se většinou vyznačují ponurou atmosférou, černobílými charaktery (ženy jsou buď andělské, zlé nebo rázovité - muži lakotní, naivní nebo jsou to figurky), téměř nepřehledným množstvím postav a romanticko-pohádkovým dějem, kdy se objevují tajemní neznámí rodiče. Častý je i motiv marného boje se soudní mašinérií. To všechno převedeno na televizní obrazovku vyšlo skvěle. I když zrovna Ponurý dům jsem nečetla, tak myslím, že autorům se podařilo zvěrohodnit a poněkud zpeštřit povahové vlastnosti postav. Mohli je ale trochu víc osekat. Hodně postav se dějem mihne a vlastně ani nemají nijak důležitou roli (umírající dlužník, přítel, který se soudí se sirem Deadlockem, žena, která podporuje africké misiie, její dcera a její manžel...) Bez těchto vedlejších a nedostatečně rozvinutých příběhů bych dala plný počet. /2. 6. 2010/ ()

Galerie (140)

Zajímavosti (1)

Reklama

Reklama