Reklama

Reklama

Snímek Moneyball společnosti Columbia Pictures je natočen podle skutečného příběhu Billyho Beaneho (Brad Pitt) – bývalého nadějného hráče baseballu s vyhlídkami na oslnivou kariéru, který se poté, co nedokázal splnit nadějná očekávání, se svou soutěživou povahou raději zaměřil na administrativní stránku tohoto sportu. Na počátku sezóny v roce 2002 se Billy ocitá v zapeklité situaci: jeho špatně financovaný tým Oakland Athletics, zvaný též lidově A's, přišel o své nejlepší hráče (znovu), kteří se nechali zlákat velkými týmy (a s tím souvisejícími nemalými platy) a on je nucen dát svůj tým znovu do pořádku a zahájit sezónu s třetinou původního rozpočtu. V touze po vítězství se Billy rozhodne jít proti klasickým zvyklostem, které v baseballu platí. Zaměří se zcela mimo baseballová hřiště na zneuznané teorie Billyho Jamese a najme Petera Branda (Jonah Hill), inteligentního ekonoma, který vystudoval univerzitu v Yale. Společně se postaví selskému rozumu vyzbrojeni odhodláním vše přehodnotit a vybaveni počítačovou statistickou analýzou, kterou baseballová administrativa dlouhodobě ignoruje. Dospějí k neuvěřitelným závěrům a začnou najímat hráče, které zbytek baseballového světa považuje za příliš nevhodné, příliš staré, příliš nemocné nebo příliš problematické, kteří jsou ale současně všichni velmi nedocenění. Jak se Billy a Peter neúnavně tlačí kupředu, vzbudí jejich nové metody a pozoruhodná sestava outsiderů pozornost ostatních týmů, médií, fanoušků i hlavního manažera jejich vlastního týmu (Philip Seymour Hoffman), který odmítá spolupracovat. Tento experiment ale nakonec vede nejenom ke změnám v tom, jak se baseball hraje, ale také k výsledku, který Billymu definitivně otevře oči a posune ho na zcela novou úroveň. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (908)

Spiizy 

všechny recenze uživatele

Některé pasáže mají slušnou jiskru, Brad Pitt zraje jako víno a z mladého hezouna se stává uznávaný charizmatický herec, který tento snímek právě v oněch momentech drží na slušné úrovni. I přes tyto chvíle ale děj často drhne, neutíká a někdy mi přišla až věčnost, než se zase něco začne dít. Mám rád filmy se sportovní tématikou, ale zde nám je naservírovaný jen průměrný produkt. ()

Andresito 

všechny recenze uživatele

Sorkin by neměl psát scénáře podle skutečných událostí. Moneyball by si totiž (stejně jako Social network) zasloužil skončit mnohem emocionálněji a vyhroceněji. Celou dobu k tomu snímek nenápadně spěje, ale závěr prostě vyšumí do prázdna. Zážitek z bezvadně civilního Pitta, který skvěle využívá i takhle nenápadnou roli, a výborných dialogů vám to sice nezkazí, ale pocit, že to mohlo být ještě o trochu lepší, zůstává. 75% ()

Hepy13 

všechny recenze uživatele

Mám s tímto filmem jeden osobní problém, nemám rád Basseball. Nemám ho rád, nerozumím mu a ani nechápu jak to může "amíky" bavit. A už jen pro ten fakt, že se jedná o film s basseballovou tématikou, i když je třeba jen v pozadí, nemůžu dát plné hodnocení. Kdyby šlo o fotbal nebo hokej, tak vůbec neváhám. Na druhou stranu, ať už jde o fotbal, hokej nebo ten basseball. Tak je zajímavé sledovat, jak to vlastně v tom zakulisí chodí. Někdy by bylo urcitě zajímavější sledovat zákulisí sportu. Než leckterý nudný zápas, i přesto že se tam občas dějou špinavé věci. Myslim si že agenti ve sportu jsou přesně takový jako Billy Beane - tvrdohlavý, bojovný, někdy i arogantní. Klišé v tomto filmu nečekejte. Brad Pitt samozřejmě pořád na vrcholu své kariéry. Ten chlap holt umí no. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

4/5. Přikloním se k té druhé možnosti. Brad Pitt tak jak ho známe, v těch nejjasnějších barvách. Zahrál jednoduše skvěle. Jsem pyšný, že ho považuji za nejlepšího herce současnosti. O filmových oscarech si myslím své. 8.5/10 ()

Lachvos 

všechny recenze uživatele

Nápadité, to jistě, Pitt hrát umí to už víme a ostatní zdatně sekundovali, ovšem divákům bez kapku sportovního nadšení a porozumění pro basebolovou hantýrku ten film neřekne tolik co ostatním, bohužel...Já k těm lidem patřím :) ()

waits 

všechny recenze uživatele

I po filmu jsem zůstal k baseballu vlažný, ale nemoh jsem si nevšimnout, že Bill Beany ho má fakt rád a že to filmu dost pomáhá. Myšlenka podívat se na danou věc z jiného úhlu pohledu, než jaká se obecně považuje za správnou, je samozřejmě nosná a, co si budem povídat, i pro kreativního diváka inspirativní (ne, mě nic novátorského od včerejška nenapadalo, dík za optání). Kopie mladého Redforda podává Billyho právě tak jak má: trochu sympatického, trochu chybujícího, hodně zarputilého, jako vždy perfetkní P.S.Hoffman si vystačí na malém prostoru s jedním (ale tím pravým) výrazem. U scén výměn a propouštění hráčů-zaměstnanců mě zdálky rušilo jakési skřípání, zřejmě šlo o zuby odborářů, kterí si v místním okrsku taky předplatili HBO..Písnička Kerrin Dorsey The Show má folkově hitový nádech a roztomile neuměle zazpívaná (jakoby infantilní Laura Veirs, například) ()

newmant 

všechny recenze uživatele

Pěkná podívaná nejen na B. Pitta v hlavní roli managera ve světě baseballu, kde je krásně znázorněna důležitost peněz a vedení teamu. Dobře natočené i zahrané. Člověk nemusí být fanou tohoto sportu, aby se dostal do hry. ()

nonick1 

všechny recenze uživatele

Skvělý film ze sportovního prostředí, který poodhalí vnitřní svět hrdinů včetně jejich motivace a dokáže oslovit diváky, aniž by museli znát sportovní pravidla: to jsou Rivalové. Naproti tomu Moneyball jako by zapomněl, že průměrný (minimálně evropský) divák toho o baseballu (podobně jako o Formuli 1) moc neví a kdo že bude na první metě ho zajímá pouze s ohledem na posedlost stejnou otázkou v Rain Manovi. Navíc se ve filmu nepodařilo sdělit nic bližšího ani o generálním manažerovi, ekonomovi či trenérovi klubu, jejich postavy jsou ploché, film se jim dostatečně nedostane "pod kůži" a divákovi je tak v podstatě jedno, jestli na pálku nastoupí Johny nebo Billy. Film nevytáhne z průměru ani Brad Pitt, takže dneska je to s bídou za tři. ()

kluk z Na 

všechny recenze uživatele

Miluju filmy se sportovní tématikou. Doteď snad jen jediný ode mně obdržel 5*. Po druhém zkouknutí musím opětkovat i Moneyball, protože todle je ten film, který výrazně vyčnívá nejenom kvůli brilantní ústřední dvojici. ()

TheSpearCZ 

všechny recenze uživatele

I když se považuji za sportovního fanouška, tak baseball je z těch aspoň nejznámějších sportů dost nejspíš pro mě na posledním místě, takže jsem byl o to více zvědav, jak na mě bude film působit a musím uznat, že jsem měl Moneyball vidět již nějaký ten rok zpátky, protože se jedná o skvělé scénaristicky napsané dílo a ani není divu, když se pod to podepsal Sorkin se Zaillianem. Herecky tu je samozřejmě taky všechno v pořádku, navíc se nám tady poprvé pořádně ukázal Jonah Hill a Chris Pratt, ale mně jde o to opodstatnění filmu, a to je naprosto dokonalé a jde vidět na takřka každém záběru. Když se Brad Pitt ukáže na prázdném stadionu, v šatně když řve po porážce na oslavující tým, když sleduje ty fanoušky, kteří to berou tak vážně, ten člověk prostě zarytě miluje baseball a to, že ve finále udělal to, co udělal, mluví naprosto za vše. Myslím, že takhle dokonalý scénář by kromě těch dvou nenapsal lépe nikdo. Čisté 4* ()

Muel 

všechny recenze uživatele

| Sony Pictures Entertainment | Keby sa viac pritlačilo na pílu na konci filmu, bol by u mňa Moneyball na vrchole filmov podľa skutočnej udalosti. A možno je aj tak. Brad Pitt a Jonah Hill super chémia. Čo ma ale najviac potešilo je scénar. Dravý, neplytvá stopážou a do posledného detailu prepracovaný. Sorkin je majster svojho oboru a tu to plnohodnotne a jasne dokazuje. Autentický crowd-pleaser, ktorý nechce zbytočne z diváka vytlačiť emócie, ale ktorý pomocou kvalitnej réžie a majstrovského scenára uspokojuje veľmi prirodzeným, ale stále na film atraktívnym spôsobom. | Toto je moja Social Network! Zvyšujem hodnotenie, tento film zreje ako víno - scernárom skvostný film. | Hodnotenie: 9/10 | ()

xxSmoldaxx 

všechny recenze uživatele

Nemůžu si pomoct, ale poslední dobou je film podle skutečné události (v dobrých rukou) záruka kvalitní podívané. Rok po The Social Network tu máme další autentické dílko a Já osobně jsem plně uspokojen. Rozjezd a seznamování s prostředím srozumitelné i pro baseballové laiky. Co ale opradu stojí za to je druhá polovina. Gradace děje ani na minutu nepoleví a mě nezbývalo nic jiného, než se jen pevně držet a s husí kůží sledovat finiš. U mě osobně zážitek ještě posílem, protože jsem měl tu čest sledovat A's naživo letos v létě. 86% ()

simon84 

všechny recenze uživatele

Jelikož jsem fanoušek baseballu, studoval jsem ekonometrii a diplomku psal na tema: Hodnocení efektivnosti baseballovych tymu (btw. porad se me nekdo pta: a to to opravdu nekdo pouziva??) tak pro me ten film nema chybu!!! Odted na vsetecnou otazku mohu odpovidat: ano, pouziva a Bratt Pitt o tom natocil film. :-) ()

Jabro 

všechny recenze uživatele

Tak konečně jsem se ke konci roku dočkal filmu, který mě dostal! Už jsem myslel, že to nepřijde.. Film mě pohltil od první do poslední minuty. Já prostě sportovní dramata mám rád a když je to navíc natočený tak jako Moneyball, pak nemohu jinak než za pět! (hvězd) :) ()

Darth Vader 

všechny recenze uživatele

Nádherně zpracovaný snímek, který si ode mne zaslouží nejvyšší hodnocení! Brad Pitt je ve vážnějších rolích skvělej a tahle "chlapáckofrajerská" póza mu sedne jak ulitá. Jonah Hill ztvárnil pro mě nejpřijemnější postavu filmu- role inteligentních a společností zavrhnutých lidí mám hrozně rád. Celý film podtrhla píseň The Show by Kerris Dorsey, která je překrásná a já bych ji z fleku dal Oscara!..... Amazing... nemám slov! ()

Flagg 

všechny recenze uživatele

Tak trochu jiné sportovní drama. O baseballu toho vím přibližně stejně jako o platónské filozofii, ale to u Moneyball nevadí, o baseball tu tolik nejde. Klišé jsou omezena na minimum, Pitt hraje výborně a Hillovi jeho role vyloženě sedla (ačkoliv hraje Bradovi logicky druhé housle). V krátké době druhý Sorkinův scénář, druhé vcelku nevděčné téma (v případě Moneyball z pohledu Evropana určitě), a podruhé trefa do černého. 5* a Pittovi přeju Oscara :o) ()

Související novinky

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (více)

Aaron Sorkin chystá režijní debut

Aaron Sorkin chystá režijní debut

09.05.2016

Jen těžko byste v Hollywoodu hledali výraznějšího scenáristu, než je Aaron Sorkin. Autor Západního křídla a Newsroomu napsal i Moneyball nebo Stevea Jobse, hlavně má ale doma Oscara za Social Network… (více)

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

Nolan lanaří Deppa do sci-fi

26.10.2012

Pořád není úplně jasné, jaký bude další režijní počin Christophera Nolana. Film Transcendence, o kterém je řeč, bude totiž „jenom“ produkovat (jak jinak, spolu se svou manželkou Emmou Thomas). Režii… (více)

Reklama

Reklama