Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Nový britský thriller pojednává o osmičlenné skupině lidí, kteří musí zodpovědět otázku v osmdesáti minutovém časovém limitu. Překvapení kandidáti zjišťují, že na jejich papírech není napsána žádná otázka, čímž se situace dosti komplikuje. Prostory, ve kterých se film odehrává, jsou velmi skromné, a thriller tak umožňuje divákům nahlédnout hlouběji do psychiky postav. Je zřejmá inspirace filmovou sérií SAW. (goodnic)

(více)

Recenze (243)

choze 

všechny recenze uživatele

Variace na KOSTKU posunutá od hororu k thrilleru. Další charakterově pestrá skupina s všehoschopnými alfa samci i mimoni vržená do uzavřeného prostoru, která si místo s rovnicemi hraje hlavně se světly (až je to trochu legrační) a celý film si pak hraje s psychologií skupiny i jednotlivce. Není to špatné, ale kdovíjak strhující taky ne. ()

Havaj8 

všechny recenze uživatele

Hodně fajn film. Exam je přesně ten typ, kde se nezabejváme prostředím, jelikož tam je to víc než jasný, proto se tam strašně řeší psychika a problematika postav, s tim spojený filosofování a to já můžu. Takovejch filmů je málo a proto sem za každej takovej rád. A ani po dokoukání sem to vlastně ani nedomyslel, sice vím jaká byla otázka a odpověď, ale i tak je to zapeklitý... ()

Reklama

Anderton 

všechny recenze uživatele

Exam nie je nijak zvlášť objavný triler, lenže táto schéma, zopár ľudí v jednej miestnosti a pred nimi nejaká záhada, funguje takmer vždy. Exam je ďalším dôkazom. Málokedy však dokáže aj prekvapiť nejakým hlbším posolstvom, alebo zásadnou myšlienkou, respektíve prekvapiť vôbec. Exam je opäť toho príkladom. Takže napätie funguje a to zastiera fakt, že logika už menej, skúsme sa zamyslieť, prečo prebieha výberové konanie práve takto a nie inak a prečo sú podmienky prijatia také, aké sú. Asi ani v takto koncipovanej budúcnosti by si to firmy podobne nekomplikovali. Mimochodom tá zmienka o okolitom svete a s tým spojené rozvinutie fantázie diváka je najväčším kladom filmu. ()

cariada 

všechny recenze uživatele

Tenhle typ filmů mám rád, postavit lidi někam do místnosti a sledovat co se bude dít. Tady se jedná o hodně divný konkurz na místo ve firmě o , které nikdo skoro nic neví. Odpovědět na otázku, která ale na papíře není vidět. Solidní psychárna, kdy se postupně odkrývá, kdo jaký je, ale stále nevíme nic moc o pozadí konkurzu. Zkoušel jsem tipovat kdo nakonec bude ten štastný, ale až později mě to došlo. Velice povedený film. ()

Aluska88 

všechny recenze uživatele

Když spojíte námět vycházející z výborné španělské Metody, skupinku zdánlivě kultivovaně vypadajících lidí, o nichž však vůbec nic nevíme a která se stejně tak dobře mohla o něco dříve ocitnout ve výtahu v hororu Devil, "barevná" krycí jména hlavních postav odvozená z Gaunerů a hudbu podobně laděnou té z Telefonní budky, vyjde Vám značně tísnivý minimalistický (psycho)thriller odehrávající se mezi čtyřmi stěnami, s bravurně vystavěnou atmosférou, důmyslně propracovaným scénářem a příběhem, který je nebývale smysluplný a logický. Vše do sebe zapadá, následující akce potvrzuje předchozí a předchozí nevyvrací následující. V celém snímku jsem snad nenašla jediné slabé místo, ani nenastal okamžik nepochopení, nebo dojem, že věci do sebe nezapadají, jsou zmatené či nepravděpodobné. Závěr není sice nijak šokující, ale příjemně překvapivý a tím tak jen potvrzuje to, že tato Exam nehrála vůbec na prvoplánovost, kde spousta diváků jistě očekává nějaký zdrcující konečný zvrat či mrazivou pointu, nýbrž přirozeně navazuje na celý předchozí děj a logicky tak potvrzuje vše, co se v něm událo. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (1)

  • Ve scéně, kdy bere Černý (Chukwudi Iwuji) pistoli strážnému, bere mu Glock. Když mu ji však bere Bílý (Luke Mably), jde o pistoli Sig Sauer. Poté je z pistole zase Glock. (Caaslav)

Reklama

Reklama