Reklama

Reklama

Halloween

  • USA Halloween (více)
Trailer 10

Obsahy(1)

Před čtyřiceti lety dokázala Laurie Strode (Jamie Lee Curtis) jako jedna z mála přežít řádění maskovaného zabijáka Michaela Myerse. Útok, který se odehrál o halloweenské noci, v ní však zanechal hluboké jizvy na duši. Od noci, během které vyšinutý mladík ubodal její přátele, jen aby mohl připravit o život i ji, se důsledně připravuje na jeho návrat. Žije v ústraní, v domě plném důmyslných pastí, zoufale si nerozumí s dcerou (Judy Greer), která ji kvůli téhle posedlosti považuje za blázna, a velmi těžce si hledá i cestu k dospívající vnučce. To vše navzdory tomu, že Myers dožívá v jedné z nejpřísněji střežených psychiatrických léčeben a možnost jeho útěku je jen teoretická. Blíží se však Halloween a všechny Lauriiny obavy se rázem zhmotní po havárii vězeňského autobusu, který převážel nebezpečné psychiatrické pacienty do nového ústavu. Některým z nich se podařilo uprchnout. Michael Myers byl mezi nimi a o svou nezdravou fixaci na Laurii nepřišel. (Cinemart)

(více)

Videa (11)

Trailer 10

Recenze (632)

Shakers 

všechny recenze uživatele

Tento rok sa vrátili dve známe filmové série znovu na plátno a zatiaľ čo jedna sklamala (The Predator), druhá príjemne prekvapuje nielen pekným nadviazaním príbehu, ktorý sa odohráva po 40 rokoch, ale priniesla si s prvého dielu tu istú hlavnú postavu (znova skvelá, ak nie ešte lepšia Jamie Lee Curtis) a predovšetkým aj napätie, atmosféru a skvelú Carpenterovú hudbu. Halloween je jeden s tých vydarených sequelov, ktorý nerobí hanbu predchodcom, ale práve naopak, v niektorých momentoch je ešte lepší. Michael Myers je späť a to v dokonalom lahodnom podaní, znova šíri strach okolo seba a výborne tomu dopomáha aj skvelá atmosféra a hudba. Tak isto aj tempo filmu je presne, nikde nič nedrhne, nieje čas sa tu nudiť a zároveň je vždy čas na pár dialógov a pár dobodaných mŕtvol. Viac ako pár. To sú predovšetkým silne stránky tohto filmu. Príbeh je dobrý, pochopí ho aj ten kto nevidel žiaden diel Halloweenu a zároveň poteší, že sa nadväzuje priamo na prvý diel a zbytočne sa nič nekomplikuje vysvetleniami ohľadom iných dielov. No problém alebo respektíve mínus tohoto filmu je to, že je to vlastne upgrade jedničky a tak nič moc zasadne sa tu vlastne nestane (okrem lahodne dobre nervóznych, brutálnych a krvavých scén s Michaelom Myersom). Inak sa znova jedna o klasický slasher. Niektorí budú možno sklamaní, iný budú búchať od radosti šampanské, ja osobne som si spokojne vychutnal kvalitný horor, frajerka si vychutnala kvalitné lakačky a kamoš ? Ten otváral to šampanské, čo som spomínal. Obľúbený soundtrack: Halloween Theme, Prison Montage, Shape burns. 80% - 4* ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Kde jednotka uspela a kde v zásade všetky ďalšie pokračovania tak trochu zlyhávali, bola práve postava Michaela Myersa, ktorý zrazu nebol tým vrahom, ktorý by naozaj mohol chodiť po uliciach, ale akousi nadprirodzenou silou, z ktorej však už nejde taký strach. Toto nový Halloween úplne chápe a z Michaela Myersa je znovu človek z mäsa a kostí, ktorý je však rovnako nezastaviteľný, ako kedysi. Jedná sa o úplné zlo, ktoré nechcete spoznať a z ktorého ide mráz po chrbte. Prestali tiež "nápadité" vraždy injekčnou striekačkou a podobnými srandami. Michael znovu zabíja jednoducho, efektívne a všetkým, čo má po ruke. Najnovší Halloween si z prvého Halloweenu berie to najlepšie a vzdáva mu česť, ale zároveň ide aj svojou vlastnou cestou a nesnaží sa pôvodný film kopírovať. Predsa len porovnanie by ani po 40 rokoch nemuselo stále dopadnúť dobre. Stále je to ale film hlavne pre fanúšikov originálu, čo je, ale aj nie je dobrá správa. ()

Reklama

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Viděl jsem jen první Halloween, žádný další ne, a teď až tohle pokračování. Skvělé pokračování. Tvůrci (pro mě velmi překvapiví) zachovali Carpenterovu nekompromisní atmosféru, aniž bych měl pocit, že ji jen kopírují, a všechno je na svém místě, všechno má (samozřejmě v rámci žánru) logiku, opodstatnění, důvod, říkejte tomu, jak chcete. A Jamie Lee Curtis je obdivuhodná. Podařilo se jí to, co se nepodařilo Lindě Hamilton v posledním Terminátorovi, totiž vrátit do hry ikonickou ženskou postavu a nespoléhat přitom jen na to, že to je ikonická ženská postava. Když jsem dal plné hodnocení původnímu filmu, nevidím jediný důvod, proč ho nedat i tentokrát. ()

JohnnyD 

všechny recenze uživatele

Halloween 2018 je bezprecedentným potvrdením statusu Michaela Myersa, ktorý žáner slasher stvoril a v každej jeho etape prispel zásadným filmom a dnes ho možno začať považovať za rovnako legendárnu postavu ako Draculu či Frankensteinovo monštrum. Film ponúka viaceré zaujímavé motívy a to najmä posun postavy Laurie Strode, či šokujúci zvrat pred policajným autom. No práve ten, ktorý tak rýchlo ako začne, aj skončí, je skvelým príkladom toho, že Gordon a spol nemali odvahu vydať sa skutočne inou cestou. Podľahli čaru nostalgických "legasequelov" a až príliš sa vyžívajú v parafrázach originálu, čím sa dostali do pasce, čo vidieť na finále. To je síce pomerne originálne (i keď prehodený koncept obete a lovca sme videli už v Halloweene H20), ale keď dôjde k samotnému koncu, ten už len beznádejne variuje konce dvoch predošlých dielov ságy. Na rozdiel od ostatných citácií vo filme (menovite napr. šatník, posteľné prádlo, duch, či vyučovanie v škole) to ale skôr ako účel budí príklad toho, aké náročné je ukončiť film inak, ako to už desať krát pred vami urobili iní tvorcovia. Halloween 2018 je skvelý, nekompromisný slasher, ale dvadsať rokov starý Halloween H20 je menej nostalgický, fatálnejší a lepšie vyrozprávaný. Budúcnosť žánru preto predstavuje skôr It Follows. Halloween 2018 je až príliš zahľadený do minulosti. PS: môj článok o naratíve ságy: https://dennikn.sk/blog/596710/oda-na-halloween-a-jeho-nekonecne-pokracovania/ PPS: môj rebríček ságy: H1, H20, H2018, HE, H2, H4, HK, H6, H3, H5, H8 ()

George Stobbart 

všechny recenze uživatele

Ja si myslím, že je to druhý najslabší zárez do série, paradoxne všeobecne najúspešnejší, čo však pre mňa nemá žiadnu váhu v časoch, kedy sa už dobré slashery takmer netočia a moderný horor stojí vlastne za hovno. Čo ma prekvapilo; že herecké obsadenie predvádza niečo otrasné (dokonca aj ikonická J.L. Curtis je tu akousi senilnou paródiou), naopak čo ma neprekvapilo; že režisér & blumshithouse si tu z pôvodných prítomných zavolali snáď všetkých čo mohli, pretože ináč by to bolo asi na žalobu z každej strany – takto nehanebne tú sériu vyrabovať a následne odignorovať... Slabšiu 4* tomu ale dám, možno z nostalgie a z toho, že som to videl práve na Halloween. ()

Galerie (47)

Zajímavosti (32)

  • Na začátku filmu navštíví Laurie (Jamie Lee Curtis) reportéři. Je zřejmé, že se musí projet branou, kterou je nutné otevřít z domu. Ke konci ale přijede Michael (James Jude Courtney) v policejním voze, aniž by mu kdokoli bránu otevřel. Podobně vnučka Allyson (Andi Matichak) při útěku z policejního auta lesem prostě proběhne přes střelnici až k domu, aniž by musela překonat jakýkoliv plot. (Guilemot)
  • Děj se odehrává 40 let po událostech prvního filmu, kultovního Halloweenu (1978), a naprosto ignoruje všechny následující filmy volné série. (Duoscop)
  • Světová premiéra proběhla 8. září 2018 na MFF v Torontu. (Varan)

Související novinky

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Hororoví mistři spojí síly

Hororoví mistři spojí síly

19.11.2022

Když se ve filmovém byznysu řekne fúze, většinou z toho nepramení moc dobré zprávy, viz studio Warner Bros. Discovery. Ta následující by ale přece jen mohla být výjimkou. Produkční společnosti Jasona… (více)

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

Diverzita ve filmech vede k vyšším tržbám

25.04.2022

Co si fanoušci mohli už dávno domyslet, nyní potvrdila nejnovější studia. Jedním z největších témat moderního Hollywoodu je v posledních letech tlak na smysluplnější rozmanitost ve filmovém průmyslu.… (více)

Vymítač ďábla se dočká rebootu

Vymítač ďábla se dočká rebootu

27.07.2021

Po úspěchu s oživením hororové série Halloween se režisér David Gordon Green pokusí provést to samé s další žánrovou klasikou, tentokrát Vymítačem ďábla. Práva k nové trilogii – ano, trilogii –… (více)

Reklama

Reklama