Reklama

Reklama

Sword Art Online

(seriál)
  • Japonsko Sôdo Âto Onrain (více)
Trailer 3
Japonsko, (2012–2020), 37 h 59 min (Minutáž: 23–48 min)

Režie:

Jošijuki Fudžiwara, Tomohiko Itó, Manabu Ono, Takaši Sakuma (více)

Předloha:

Reki Kawahara (kniha)

Hrají:

Kóiči Jamadera, Takehito Kojasu, Ken Narita, Tomokazu Seki, Jošicugu Macuoka, Natalie Hoover, Cherami Leigh, Ajahi Takagaki, Tóru Ókawa, Terujuki Tanzawa (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(96)

Videohra díky nové technologii umožňuje ovládání herních avatarů vlastním tělem v reálném světě. Ale má to háček. (Netflix)

Recenze uživatele DaweForeman k tomuto seriálu (4)

Sword Art Online (2012) 

Tenhle seriál musím prostě rozdělit na dvě části, na první část (1. - 14. díl), kdy se odehrává asi nejlepší část, kdy se pohybujeme ve světě SAO, a druhou část (15. - 25. díl), která se prozměnu odehrává ve světě ALO. Jako hráči MMORPGček se mi samozřejmě tenhle seriál líbí - komu by se nelíbila ona představa virtuálního hraní. Ona první polovina si udržuje správné napětí, díky tomu prvku že jakmile jednou zemře, tak prostě zemře napořád. Navíc zde člověk vidí postupný vývoj od nějakých těch počátků, až k těm vyšším levelům hry. O akci není nouze a ještě k tomu je tu i ta romantika. Druhá část je celkem oproti tý první části zklamáním, protože příběh je hrozně urychlenej. Akce je pořád tak nějak na stejno, kdy je boje jsou rozdílné oproti té první části, ale už tu chybí to napětí té permanentní smrti. I když taková honba za záchranou své milované tomu dává taky určitý tón, tak pořád se jedná o určité klišé (samozřejmě není na škodu). Animace bych řekl je jedna z těch nejlepších jaké mohou být, kdy postavy jsou realisticky vypracované (samozřejmě pokud pominu fantasy prvek druhé hry). Hudební stránka je prostě perfektní, vše přesně sedí, tak jak má. Navíc bych řekl, že se jedná o určitý kompromis, kdy vystihuje atmosféru seriálu a i to, jako kdybychom hráli nějakou hru. Každopádně se těším na druhou sérii. ()

Season 2 (2014) (S02) 

Něco mezi třema a čtyřma hvězdama. Zase jako první série příběh i ve druhé by se dal rozdělit na dvě části: na 1. ze světa Gun Gale Online a trochu krimi zaměření a na 2. kdy se řeší VRMMO obecně vs. realita. První půlka mohla být pro mnohé zklamáním, ale musím uznat, že vzhledem k tomu jak nastavili příčku vysoko v první sérii a pak se snažit udělat nějaký další zajímavý příběh, aby se neopakovali, bylo téměř nemožné. Sice je příběh slabší, ale pořád je to shlédnutelné a sem tam se objeví napětí. Co se týče druhé části, tak tady bych asi dal největší plus, kdy se řeší různé praktické věci a příběh hodně působí už na city člověka (nemluvě o posledním dílu). Hezký způsobem je to vysvětleno ona "hranice" mezi virtuálním a reálným světem, kdy samozřejmě ten virtuální není takovým zlem, jak ho ostatní vidí. Vzhledem k původci Medicuboidu (nevím jestli to píšu správně) by mě zajímalo, zda bude i třetí série, kde se snad vyřeší i záhada s tím spojená z první série. Hudbu i animaci si stále udržuje dobrou, i když už hudba už není tak výpravná jako v první sérii. ()

Alicization (2018) (S03) 

Z téhle série mám trochu rozporuplné pocity. Je to opět ten svět SAO se známými postavami a je vidět, že veškeré předchozí akce Kirita/Kazuta si nesou své následky. Začátek je něčím velice poutavým s tím, že v průběhu příběhu se tak nějak čeká, co z toho vyleze, ale v závěru má člověk další překvapení a musí pak počkat na druhou sérii. Na napnutí diváka po 24 dílech a nepřinesení určitého uvolnění je to trochu neuspokojující, protože místo pauzy je to vyneseno do vyššího napětí (i když nějaký ty náznaky tam byly, že to tak bude). Autoři se příběhově ubrali trochu jinam a i když je to pořád ono VRMMORPG prostředí, boj o život a udržuje si to svůj specifický styl, tak z toho není úplně člověk přejezenej, protože to pokaždé zaujme něčím jiným. Akce je tu opět dost a nové postavy no - dejme tomu z Eugea jsem měl takové rozporuplné pocity a bez toho ministra v tomhle provedení by se to taky mohlo obejít. Největším mínusem je tu trochu míjivá hranice toho, co je smrtelné a co ne. Animace a hudba je jako obvykle perfektní. ()

Alicization – War of Underworld (2019) (S04) 

Musím uznat, že jsem byl tak trochu rozčarován z téhle série, protože Kirita tu vídáme jen zřídka a ještě ne zrovna v aktivní roli. Naopak se to tenokrát točí kolem Alice a Asuny, což vůbec není na škodu. Příběhově je vidět, že ne všechno jde podle představ a člověk z toho zase cítí onen pocit utrpení z úplně první série. Je tu rozhodně spousta soubojů - nejen jedinců, ale i armád. Drama si tu člověk celkem užívá a obzvláště na konci první části to nabere správné otáčky. Trochu jsem i překvapen, že autoři nezvolily pro tenhle arch formát dvou sérií po 12 dílech, ale pokračuje se do třetí série a čtvrté série. Druhá část (4. série) už bohužel ale pochytává určité neduhy z jiných různých anime, které zrovna nejsou úplně nejlepší. Celé je to navíc nasáklé beznadějí, kdy se autoři hodně zaměřují na drama vyšponované až do trochu zbytečných výšin a v závěru se člověk nedočká ani úplně uspokojujícího odlehčení. Naopak je mu naservírovaná záhada a mnoho neznámých. Možná je to příprava na další série z tohoto světa, i když další počinem z toho světa by měl být "Sword Art Online - Progressive", který se vrací zpátky v čase jako doplněk mezer v úplně první sérii. Není to na škodu - když se prostě něco poutavě a zajímavě vypráví, každý díl navíc dobrý, ale časem člověk může být z dané délky už otupělý, protože si zvykne na styl autora a proto může být mnohé předvídatelné nebo opakující se. Animačně a hudebně se drží při stejné úrovni. ()

Reklama

Reklama