Reklama

Reklama

Vetřelec: Covenant

  • USA Alien: Covenant (více)
Trailer 2

Obsahy(1)

Snímkem Vetřelec: Covenant se režisér Ridley Scott vrací do vesmíru, který sám stvořil ve Vetřelci, prvním filmu věnovaném nejstrašnějšímu mimozemskému monstru filmové historie. V nejnovější a ještě děsivější kapitole se připravuje posádka vesmírné lodi Covenant kolonizovat vzdálenou planetu na druhé straně galaxie. Nový svět, který nečekaně objeví, se jim z počátku zdá být dosud nezmapovaným idylickým rájem. Ve skutečnosti je to ale temný a brutální svět, jehož hrůzy si nikdo z členů posádky nedokázal představit ani v těch nejhorších představách. Když se tito vesmírní poutníci ocitnou tváří v tvář smrtícímu monstru, nezbývá jim nic jiného než se aspoň pokusit o zoufalý únik z tohoto zdánlivého ráje proměněného ve skutečné peklo. (CinemArt)

(více)

Recenze (1 630)

Lojz@ 

všechny recenze uživatele

No toto je pičovina, stejně jako ti Prometheusi 2... To nemá společného nic s Vetřelcem, s milosti za 2* ()

meda2016 

všechny recenze uživatele

S dlouhým odstupem si vyhodnocuji, co klíčového bylo v Prometheovi a co v Covenantovi. A zjišťuji, že Covenant je zapomenutelný. Dobrá jména v titulcích a přitom nic, než zastávka na cestě kolem bankovního konta. ()

Lilith03 

všechny recenze uživatele

Velmi solidní návrat, viděla jsem ho už tedy před nějakou dobou, takže si detaily nevybavuji, každopádně absence Ripleyové mi nevadí a kritiku, která zde je moc nechápu. Scott se s tím vypořádal dobře a dal nám jeden z lepších dílů vetřelce. ()

PTuranyi 

všechny recenze uživatele

Covenant je prequel Votrelca a oproti trojke je tu snaha dostať sa do na blockbusterovú úroveň. Žiaľ herecky a scenáristicky sa to úplne nepodarilo. Ľudia sa správajú ako v klasickom B-čkovom horore a samotná myšlienka patogénu je B-čková až dosť. Film nič neobjasní o účele misie s patogénom. Kopia sa tu rozpory typu prečo je v prequeli technika vyspelejšia ako na palube Nostromo, prečo vývoj votrelca trvá kratšie? Materská loď Covenant vletí do iónovej búrky v atmosfére a napriek všetkej logike to prežije. Nákladiaky z teraformovacieho doku vypadávajú hoci sú v beztiažovom stave. Daniels nie je Ripleyová a Katherine Waterston jej úlohu nezvláda tak dobre ako Sigurney, ()

Cazzysvjet odpad!

všechny recenze uživatele

Asi nejdementnější sci-fi všech dob. Po tom, co se vetřelec vylíhnul ze spórů pýchavky, kterė obživly a vlétly borcovi do ucha, jsem to vypl. Strašná sračka. ()

endrix 

všechny recenze uživatele

Pokud bych hodnotil Covenant jako pokračování Promethea a tyto dva filmy jako samostatný příběh, přidal bych hvězdu. Ridley prostě umí, jsou tu krásné scenérie, příjemně děsivá atmosféra a herci celkem zvládají (Ale hlavní hrdinka mi prostě k srdci nepřirostla), i když se občas postavy chovají vážně nelogicky. Ale jako vědomá součást příběhu vetřelců to prostě pokulhává mnohem víc. Celý příběh o inženýrech je pseudofilosofický blábol, který dává smysl jen s velkým násilím, v kinoverzi je ještě ke všemu osekaný tak, že skoro nedává smysl. A samozřejmě reálně nesedí s původními filmy. Takže asi tak. ()

F2003F 

všechny recenze uživatele

Prehliadnuteľné nedostatky, v ktorých Prometheus mierne zakopával je v Covenantovi absolútne cez čiaru bez rozumu. Správanie postáv tu už nie je nelogické, ale doslova retardované. Akoby to Ridley tvoril z povinnosti, keď v prvom načrtol odznovu svoj nový rozbeh série výborným príbehom, tu len dosluhuje v rámci záväzkov bez kúska viditeľného citu. Kamerové zábery pôsobia miestami neprirodzene, hlavne closeupy v obilí a nenormálne prekáža ten istý od prvej minúty dokola opakovaný dej s vyvraždením ďalšej posádky (už po piaty krát!) bez zaujímavej fantázie, s prelepovaním očí nezaujatému divákovi zábermi na akože strašlivé činy Davida. Lenže strašlivá je na tom akurát tá scenáristická podpriemernosť (aj herecká), ktorá ničím neprekvapí ani nezaujme. Preto všetko krásne čo s veľkým potenciálom naposledy v závere tvorcovia načrtli tu primitívne tápe na odvare sto x videného. Nehorázne sklamanie ()

Nerajohn 

všechny recenze uživatele

Ve vetřelčí sérii řadím Covenant na třetí místo za Aliens a Alien 1. A to proto, že vysvětlení celého příběhu beru a že zde alespoň pro mě fungují moje oblíbené vetřelčí momenty. Při prvním  zhlédnutí jsem byl zmaten nepřehledností posádky, ale při další možnosti film vidět už má člověk jasněji (PS: Plešaté vězně z Alien3 nerozeznám dodnes). Hlavní plusy: 1. Atmosféra 2. Hudba 3. Fassbender ()

WilliamMW 

všechny recenze uživatele

Dávám 4 hvezdy, protoze je to lepsi jak Prometheus, ale jinak je to spis tak 65%, cili dost na pomezi 3-4. Hlavnim problemem je hloupost posadky. Na to, ze maji bezpecnostnich protokolu jak evropská unie stran v zakone o mleku, chovaji se vsichni jak histericke zenske den pred menstruaci. Prvni ctvrtina je sice pomaly rozjezd, ale plny sci-fi scen nad kterymi srdce kazdeho poradneho fanouska musi zaplesat. Druha ctvrtina se nese v duchu druheho jurskeho parku ala vyvrazdovacka v polich a opustenych prostorach. Treti se vam bude snazit namluvit, ze to cele ma vyssi filozoficky smysl a ctvrta vas ukonejsi, ze jste sice utratili 200 za blbost pro mene inteligentni vetsinu, avsak alespon to je dlouhe, takze byste meli byt spokojeni. Ps: K. Waterson je perfektni nahrada Sigourney. ()

Peabody 

všechny recenze uživatele

rozhodně lepší než předchozí, Nádherné vizuály Nového Zélandu, krásné záběry z lodi (konečně¨), chodby, řetězy, kapající voda (dle jedničky). Posádka se na cizí planetě chová jako smečka debilů, už jsem čekal, že začnou okusovat tu nafouklou pšenici, kontaminovaný jedinec stihne pokrvácet celou loď než se dostane do medspace, to jsou pro mne hrozné kraviny,. americký divák si přijde na souboj na pěsti, jak jinak, dolepil to kdysi i Cameron do Avataru taky zbytečně, Souboje jsou "moderně" pojaté, takže buch bác oheň, sice nevíte kdo dělá co, ale něco se děje. Jako prequel ale citlivě a nepolopatisticky předvázané. Takže docela dobré, není to zdaleka jak jsem se bál, 60-70, ale na 4 hvězdy mi to nesedí. ()

mrGhostly 

všechny recenze uživatele

"Prometřelec: Covenant" si od prvního Promethea bere většinu z toho špatného, přidává nedostatky navíc, a jeho evokovaná vetřelčí atmosféra je asi tak hustá, že by se dala krájet kancelářským papírem. Bohužel se stalo v podstatě to, co jsem předpovídal v komentáři k jednomu z prologů. Ridley Scott chtěl očividně natočit pokračování svého vysněného Promethea, ale zlí jazykové ho donutili dělat těžký "fan service", takže mu nezbylo nic jiného, než vytvořit podobnou slátaninu. Nutno podotknout, špatnou slátaninu. I když se přenesu přes diskutabilní zápletku (ve smyslu původu Vetřelců) a atmosféru, která je až na cca čtvrtinu filmu nulová nebo narušovaná filosofickým blekotáním, tak se klady stále hledají jen velmi obtížně. Rozjezd je strašně pomalý, chvílemi mi to připadalo, že se dívám spíše na Gravitaci. Všichni herci až na Michaela Fassbendera jsou totálně nevýrazní a postavy které ztvárňují nesympatické a zapomenutelné. Posádka Covenantu je dokonce větší "výkvět" civilizace, než jejich kolegové z Promethea. Jak by řekl klasik: "Ještě větší blbec, než jsme doufali". Scénář má slušné díry, spousta věcí je nastíněna jen okrajově, opět zůstává mnoho nedovysvětleno. Dialogy zoufalé, půlku filmu se vříská, sténá, křičí a panikaří. CGI vetřelce na film s pravděpodobně dost vysokým rozpočtem také nic moc. V neposlední řadě je to v mém případě asi poprvé, co mi právě "fan service" přijde tak okatý, že všechno působí strašně uměle. Ne ne, ani hudba inspirovaná původním Vetřelcem špatný film nezachrání. A nepomohla dokonce ani půlnoční projekce. S tím, co je špatně, by šlo jít dál a dál... Jako jediná pozitiva filmu vidím slušný vizuál a Fassbendera. Alien: Covenant působí celkově spíše jako nudný béčkový horor a dost možná upadne v zapomnění ještě rychleji, než Prometheus. Že toto dopustil duchovní otec série, je tragické. // IMAX // orig. znění // 16. 5. 2017 // 30% ()

cryniac 

všechny recenze uživatele

Veškeré kouzlo ze záhady vetřelců bylo smeteno ze stolu tím skutečně nejdementnějším způsobem, jakým si člověk dokáže představit.. Scott zřejmě nepochopil, že pointa o vetřelcích tkví v tom, že čím méně toho o nich víte, tím lépe. Vetřelci se mají vymykat lidskému rozumu; mají být skutečně surreální noční můrou. Z toho, co scénáristé v tomto případě předvádějí, je jasné, že nemají potuchy, za jaký konec to celé uchopit, a tak ze zoufalství vykrádají první dva filmy co to jde, a do ohně pak přihazují plytké kvazifilosofické žvásty. Pak tu máme hlavní dějový zvrat, který je skutečně posledním hřebíkem do rakve. Už teď je jasné, že jediným přínosem Blade Runnera 2 bude pošpinění dobrého jména původního filmu. Covenantovi se doporučuji vyhnout širokým obloukem, ať už jste skalní příznivce vetřelců, nebo nezaujatý divák. Jedna hvězda za smrt Jamese Franca v úvodních minutách filmu. ()

magero 

všechny recenze uživatele

Prosim uz nechajte povodneho aliena na pokoji. Hudba aj vizualna stranka je uzas, trochu ten scenar skripe, ale myslim ze Scott to taha inym smerom (dobrym). Krvave sceny boli lahodka. Toto je uz uplne ina seria a myslim ze celkom vydarena, az na par detailov. 90% Pouzivatelia GilEstel a Wargoo to pekne vystihli. ()

jerdnok 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dozvěděl, jak vetřelci vznikli. Už jen proto stálo za to tenhle film vidět. Efekty, jako vždy, famózní! ()

Martinko991 

všechny recenze uživatele

Ťažko hodnodiť pre mňa zatial túto klasiku, veľmi sa teším na ďalší diel ako sa to vyvinie. Avšak v kine som sa teda nenudil a akcia či napätie filmu nechýbali aj keď "lakačiek" tam na môj vkus moc nebolo a sem tam mi tam niektoré scénky prišli ako z rýchlo a zbesilo if you know what i mean ;) 70 % ()

Horus8 

všechny recenze uživatele

Jestli někdo tento film hodnotí jako odpad, tak by měl vážně uvažovat o svém duševním zdraví. Bravo pro režii i scénář. Podstata našeho původu je opravdu jinde než zde na Zemi, což mnozí nikdy nepochopí. ()

Související novinky

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

Fede Alvarez natočí nového Vetřelce

05.03.2022

Zatímco plánovaný vetřelčí seriál pro kanál FX je stále v přípravách a jeho natáčení by mělo začít v roce 2023, kolem vzniku nových celovečerních filmů této franšízy panuje složitá situace. Stále se… (více)

RoboCop přišel o režiséra

RoboCop přišel o režiséra

16.08.2019

Režisér filmů Elysium a především chváleného District 9 Neill Blomkamp se té smůly nezbaví. Jeho pokračování Vetřelce se Sigourney Weaver bylo zaříznuto poté, co se Ridley Scott rozhodl pokračovat ve… (více)

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

Chystá Ridley Scott dalšího Vetřelce?

01.06.2019

Vetřelec minulý týden oslavil 40. výročí a v rámci oslav došlo i na rozhovor se samotným tvůrcem ikonického hororu Ridley Scottem (Černý jestřáb sestřelen, Konzultant). V něm pak Scott mimo jiné… (více)

O čem by byl další Vetřelec?

O čem by byl další Vetřelec?

15.11.2018

Pokud jste viděli poslední filmy z vetřelčí série od režiséra Ridleyho Scotta (Marťan, Gladiátor), pak je vám nejspíš jasné, že měl slavný tvůrce pro svoji temnou sci-fi ságu ještě velké plány. V… (více)

Reklama

Reklama