Reklama

Reklama

Temný případ - Série 1

(série)
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, 2014, 7 h 31 min (Minutáž: 54–59 min)

Tvůrci:

Nic Pizzolatto

Scénář:

Nic Pizzolatto

Kamera:

Adam Arkapaw

Hrají:

Woody Harrelson, Matthew McConaughey, Michelle Monaghan, Michael Potts, Tory Kittles, Alexandra Daddario, Kevin Dunn, Clarke Peters, Jay O. Sanders (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(8)

Obsahy(1)

Nový dramatický seriál HBO se ve své první řadě soustředí na Martyho Harta (Woody Harrelson) a "Rusta" Cohlea (Matthew McConaughey) - dva detektivy a bývalé parťáky, kteří uprostřed devadesátých let působili v oddělení vyšetřování vražd v Luisianě. V roce 2012 z dosud nejasných důvodů podstupují řadu výslechů. Vyšetřovatelé se vyptávají na jejich nejznámější případ - brutální vraždu prostitutky z roku 1995, kterou pravděpodobně spáchal sériový vrah se znepokojivými okultními sklony. Zatímco se Hart a Cohle vracejí zpátky k neuzavřenému případu, jejich osobní příběhy a často napjaté vztahy nyní vyplouvají na povrch a stávají se ústředním tématem. Hart je Louisianský rodák a muž se smyslem pro rodinu, jehož manželství se rozpadá pod tíhou pracovního stresu a nevěry. Představuje (alespoň navenek) pravý opak Cohlea, pesimistického samotáře a bývalého detektiva z protidrogového oddělení v Texasu. Zatímco děj žene dopředu Hartova a Cohleova společná posedlost dopadnout rituálního vraha, pravé drama se odehrává kolem nevypočitatelnosti jejich vztahu a povah, a jak se ti dva navzájem ovlivňují coby detektivové, přátelé a muži. (HBO Europe)

(více)

Recenze (244)

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

No, Temný prípad vol. 1 je napínavá detektívka, veľmi šikovne rozčlenená do troch časových pásem a prerozprávaná v retrospektívach. Napriek tomu ide o prehľadnú záležitosť a to v každom momente, takže Pizzolatto a Fukunaga majú evidentne všetko perfektne pod kontrolou. Skúste si stopnúť seriál na viacerých náhodných miestach a vždy budete schopní rozpovedať, čo sa stalo a kde sa prípad práve nachádza, vrátane vzťahov medzi postavami. Témy sú temné, keďže ide o temný prípad. Môžete sa zamyslieť nad túžbou po násilí ako prirodzenej súčasti ľudskej prirodzenosti, cez otázku zmyslu života (je to podané artovo, nebojte), až po otázku života po živote, respektíve v tomto prípade po násilnej smrti mnohých postáv, ktoré vidíme doslova v posmrtnej agónii iba na fotografiách. Slabšie povahy môžu dostať po maratóne prvej série podobné halucinácie ako Rust, takže bacha na to, s kým budete Temný prípad sledovať... ()

MikeCool 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Série seriálu: Holt nemusím kriminální seriály jakéhokoliv tipu. Dá se říci, že jsem jejich mírný odpůrce. Odhodlal jsem se k Temnému případu díky doporučení mnoha mých známých. Musím uznat, že i přes můj negativní názor vůči krimi seriálům, mě zlehoulinka a pozvolna atmosféra vtáhla do děje. První 3 díly 1.série, mi nepřišly tak famózní, jak by se z místního hypu mohlo zdát. Prostřední část však slibovala mnohé. A závěr této série mě bohužel opět uvedl do pocitu, že sleduji ohraný stereotyp takovýchto kriminálních seriálů. Jak říkám, moje parketa to není. Ovšem, v čem mi přijde 1. série výjimečná, je ta nádherná melancholie postavy Matthew McConaugheyho. Za to velký palec nahoru. | PS: BEAUTIFUL THEME SONG. | Průměr 1. série: 71,88% (3,5*) | ()

nascendi 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Napriek upozorneniu, že týmto hodnotením zmažem hodnotenie seriálu, vítam jeho rozdelenie na série, pretože sú také rozdielne, že by som iným spôsobom nedokázal vyjadriť o koľko ma druhá séria zaujala menej. Takže u prvej série iba prekopírujem komentár, ktorý som pôvodne napísal k celému seriálu. Nemám najmenší dôvod dať tomuto seriálu menej ako päť hviezdičiek. Pohltil ma už od prvých častí. Dalo by sa napísať, koľko už bolo nakrútených filmov a seriálov s tematikou sériových vrahov. Ale ani jeden takým originálnym spôsobom, ako tento. Iba výnimočne sa môžem stretnúť s takým hereckým výkonom, aký predviedol Matthew McConaughey a málokedy je príbeh rozfázovaný do rôznych dejových a časových línií bez toho, aby to pôsobilo samoúčelne a nezrozumiteľne. Cenný bol dôraz na detaily podporujúce vierohodnosť každej scény. Úvodná pieseň mala chytľavý motív a vhodne uvádzala každú časť seriálu. ()

kajda.l 

všechny recenze uživatele

Cary a Matthew potěšili, šišlající Woody víceméně štval, Alexandřiny přednosti nadchly, kamera a exteriéry okouzlily, (ne)dořešenost případu zklamala a tragická (nemocniční) poslední desetiminutovka vyloženě nasrala. Na čtyřku to ale je. Každopádně seriálový hype jak prase, zase tak super to opravdu není. ()

ScarPoul 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Keď som si pozrel prvý diel pred pol rokom, povedal som si srať na to. Seriály moc nemusím a občas sa stene, že sa k nejakému dostanem, ale väčšinou je to zo zvedavosti, než z potreby vidieť kam to televízia posledných pár rokov ťahá. Lenže prišiel Silvester a tak som si to zhliadol celé na jeden záťah. A bol som nadšený. Stále som. Fukunaga a Pizzolatto vytvorili perfektne dramaturgicky vystavaný príbeh. McConaughey a Harrelson bezchybný. Seriál ma v sebe veľa krásne napísaných a zobrazených nuansí. Pohráva si s formou a nie je až tak ľahko čitateľný. Pohráva si s divákom - s tým čo mu prezentuje ako skutočné a zároveň sleduje rôzne aspekty vyšetrovateľskej práce. Od zháňania dôkazov, prácu v utajení, alebo samotné prestrelky. Jedna z najlepších vecí aká bola na poli seriálovej tvorby natočená. Bez pochyby. Neviem sa dočkať druhej série. Ak sa bude niesť v rovnakom duchu, budem viac ako spokojný. 1. séria 100% ()

6thSun 

všechny recenze uživatele

O profesním talentu Woody Harrelsona mluvit netřeba, ovšem Matthew McConaughey se nám vyprofiloval v jednoho z nejlepších herců současnosti a jeho charakterové kreace berou dech. Navíc má evidentně čuch na kvalitní scénáře, na kterém jsou v tomto případě nejatraktivnější existenciálně-filozofické řeči, mnohdy stoprocentní moudra, jež ve své nekompromisní doslovnosti dusí pocit jakékoli sluncem zalité naděje. Jde totiž o odvěký boj světla a tmy a je na každém z nás, k jaké straně se v životě přikloníme. Tento seriál může být vhodnou nápovědou. ()

malylada 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1.série: Po prvních třech dílech velmi dobré, ale přece jen jsem na základě ohlasů čekal více. Nicméně od čtvrtého dílu tempo nabírá na obrátkách a rozehrává jednu z nejdokonalejších mini sérií, která se může rovnat kultovnímu filmu Sedm. Zápletka kolem podivné vraždy, mizení lidí, náboženského podtextu je vynikající. Vyprávění hlavních detektivů probíhá formou výslechu, kteří se vrací do minulosti a rekonstruují události posledních deseti, patnácti let a celé to krásně naváže do jejich současnosti. Herecké duo je naprosto dokonalé, jejich transformace, vývoj během dekády opravdu bere dech a veškeré vztahové prvky mezi detektivy a lidmi kolem fungují na 100%. Celé je to podtrženo parádním vizuálem, hudbou a syrovou atmosférou. Tak realistickým dojmem, ze kterého až mrazí, mě zatím žádný seriál tolik nedostal, jako první řada Temného případu......100% ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Bývalý kameraman Fukunaga skutečně platí za skvělou volbu pro podobný projekt, kde se jako nepamatuji snoubí forma s obsahem.. Famózní mysteriózní neonoir, skvostně napsaný, zrežírovaný a rozhodně i odehraný.. Již úvodní titulková sekvence dává tušit, že tahle seriálová podívaná bude dokonale uhrančivá.. Dlouho jsem nezaregistroval tak živé postavy jako v téhle plnotučné krimi, která docela hlasitě naznačuje, že mezi Fukunagovy vzory patřil Hitchcock s Malickem.. ()

jh666 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál jsem dlouho odkládal, protože mě docela odrazoval ten hype, který se kolem něj vytvořil. Dnes, po zhlédnutí celé první řady, musím uznat, že se jedná opravdu o velmi kvalitní seriál. Po stránce herecké, scenáristické, hudení nebo kterékoli další je takřka bezchybný. Přesto však nejdu na plné hodnocení. Seriál je dobrý, ale má až příliš pomalý spád. Na jednu stranu je to dobře, ale tady mi to přijde až příliš zahnané do extrému. Možná kdyby jednotlivé epizody byly o něco kratší a tedy koncentrovanější, byl bych spokojen úplně. Přesto se ale těším na druhou řadu. 82 % ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Dobře, máme tady zajímavý případ v zajímavém bažinatém zapomenutém prostředí Spojených států Praise the Lord Amerických. Ten případ a příběh zase tak orgasticky zajímavý není, vlastně je to jen přehoz přes to hlavní - a tím jsou oba detektivové. Minulostí zkroušený a vyšinutý McConaughey se správným poldou a chabým manželem Harrelson. Oni dva a okolní prostředí jsou tím jediným a výborným na tomhle mini-seriálu. Trochu mi tam během těch osmi dílů chyběla ta sžíravá nutnost do toho všeho znovu jít a zabránit tomu. Přišlo mi, že se o tom mluví, že postavy občas šokovaně zakřičí, ale stále tam chyběl od oficiálního uzavření případu nějaký apel, proč by to mělo pokračovat dál. A taky jsem se těšil na vícero Coleových nakousnutých halucinací. Je to lehce nadprůměrná kriminálka obsazená skvělými herci, ale vyhořelé kostely tomu zasvěcovat nebudu. ~ 3,5* ~ PS: Co je sakra "vědomá flákota"? ()

agentmiky 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Seriál, který mě nadchnul v každém svém aspektu. O Temném případě jsem již dva roky četl samé ódy, jak výborné je to dílo. Až teď jsem ho konečně viděl. Nic Pizzolato zajistil perfektní scénář, dialogy byly vyšperkované na úplné maximum a přiznávám, že jsem se za celých osm dílů vůbec nenudil. Atmosféra a samotné pojmutí filmu old-school způsobem mi v některých chvílích bralo skoro až dech. Dva hlavní představitelé se předháněli o to, kdo z nich zahraje lépe. Možná o trochu lépe ztvárnil svou roli McConaughey, u něhož mi jeho filozofická zamyšlení a samotné rozhovory v podobném duchu s Harrelsonem přišly velmi vtipné. Líbilo se mi, jak byl seriál pojat mystičným a hlavně tajemným způsobem. Takových děl moc není, a proto jsem to s radostí uvítal. I když jsem se tolik akčních sekvencí nedočkal, tak se mi seriál opravdu zalíbil. Kdo má rád postupně hustnoucí atmosféru, která na konci vygraduje neskutečným způsobem, přijde si zde na své. Uvidíme, co přinese druhá řada. První řada si ode mě odnáší 95 % ()

kaylin 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Začátek první série dobrý, ale že bych z toho byl vyloženě odvázaný, to ne, část s motorkáři mě vůbec nebavila, ale postupné odhalování a skvělé vykreslení postav mě nakonec vedly k tomu, že jsem si první sezónu seriálu náramně užil. A ano, stojí to na skvělý hercích, bez nichž by to nebylo tak přesvědčivé. ()

slord 

všechny recenze uživatele

Skvelý seriálový zárez, ktorý zaujme nielen skvelou atmosférou, skvelým scenárom, ale aj parádnymi hereckými výkonmi. Matthew McConaughey je tu fenomenálny, vždy keď niečo hovorí alebo len je na scéne, dostane sa pod kožu a Woody Harrelson mu výborne sekunduje, ich detektívne duo sa proste nedá nemilovať. Pizzolatto vytvoril dokonalý počin, ktorý človeka strhne hneď od začiatku a nedá mu vydýchnuť až do poslednej minúty.  Čo ešte dodať, jedným slovom - Masterpiece. ()

Makky 

všechny recenze uživatele

Po všetkých stránkach špičkovo spracovaná miniséria so špecifickou atmosférou nevľúdnej Louisiany posunutá na najvyšší stupienok skvelým výkonom hlavného dua hercov. "Spoznáte dobré roky, keď ich žijete? Alebo čakáte, až kým dostanete rakovinu prdele a pochopíte, že tie roky sú fuč?" ()

movieband 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

"Man is the cruelest animal." Seriál má skálopevnou, nekompromisní a tvrdou atmosféru, která se člověku, spolu s dějem, solidně vryje pod kůži. Surovostí mi to připomíná Fincherovo Sedm. Herecké duo, než je McConaughey a Harrelson nemohlo být v tomhle případě lepší (výkony obou herců jsou perfektní, avšak McConaughey zastiňuje všechny ostatní svým filozofujícím vyšetřovatelem - dle mě jeho nejlepší role). Oba herci mi jsou hodně sympatičtí a mám je rád od té doby, co jsem každého z nich viděl ve filmu, takže jejich účast na jednom seriálu mě hodně potěšila. Na první sérii se mi hodně líbila bezchybná propracovanost scénáře a hlavně (!) psychologie postav (konkrétně postava samotného Rusta, který mě totálně přikoval do křesla). Celá detektivní zápletka se motá kolem záhadných, rituálních vražd, na které jsou nasazeny dva úplně odlišené charaktery detektivů (o to víc je zajímavější sledovat probíhající vyšetřování, které se se samotným divákem vůbec nemaže). S každým dílem stoupá napětí, otevřené konce dílů diváka nenechají v klidu, tudíž je téměř nemožné se od seriálu odtrhnout a ponurost diváka drtí díl po dílu. Pizzolattovi se musí nechat jeho vyšperkovaný scénář, ve kterém člověk nenajde jedinou chybu nebo nelogičnost v ději. O to víc je divák v závěru překvapen, protože závěr sedmé epizody je jen slabý předvoj toho, co za psychojízdu pro diváka nachystal Pizzolatto s Fukunagou v osmé epizodě. Během těch osmi dílů si člověk užil nejen napínavou a zajímavou detektivku, ale taky perfektní technickou stránku filmu, kde bych dal minimálně nominaci za kameru a zvuk. První sérii True Detective už těžko něco překoná. Pro mě srdeční záležitost. 1. série - 100% ()

Maq 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Musím být trochu shovívavý, koneckonců detektivka má především bavit. Je to takový Eintopf, od všeho pikantního trochu, zhruba jeden díl, to pospojované příběhem vztahu dvou policistů. McConaughey, nebo snad postava, kterou hraje, evidentně přehrává, jenže divákům se to zřejmě líbí, takže producent může být spokojený. Ale srovnám-li to se špičkami žánru, tohle dílo shazuje právě ona příliš okatá tendence podbízet se, příliš jasná sázka na pudy řadového, kulturně nevybíravého diváka. Není to však vyloženě pitomé, takže zaplaťpánbůh aspoň za takové... ()

Trevor 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Temný prípad je vďaka scénaru, prostrediu v ktorom sa odohráva a vynikajúcim hereckým výkonom obidvoch protagonistov jedným z najlepších seriálov dnešnej doby. Obaja detektívovia sa v seriály skvele dopĺňajú a kedže ich stvárnili skvelý herci možno seriál považovať za jeden z najlepších kriminálnych seriálov vôbec. ()

Reklama

Reklama