Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin

(seriál)
  • Japonsko 進撃の巨人 (více)
Trailer 1
Japonsko, (2013–2023), 36 h 45 min (Minutáž: 23–85 min)

Předloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Hrají:

Romi Paku, Akeno Watanabe, Susumu Čiba, Unšó Išizuka, Hiroši Kamija, Júki Kadži, Juiči Karasuma, Tomokazu Sugita, Kódži Jusa, Minami Takajama, Hideaki Tezuka (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(89)

Lidé byli nuceni bojovat s obry o záchranu svého pokolení. Když se schylovalo k nejhoršímu, postavili několik měst pod ochranou mohutných zdí, které obři nedokázali překonat. Po jedno celé století si lidé za hradbami mohli oddechnout a žít v relativním míru, avšak odříznuti od okolního světa. Mír ale trval jen do dne, než jedno z těchto měst, obehnané zdí, Maria, bylo napadeno dosud nevídaným šedesátimetrovým obrem, kterému se ochranu města podařilo překonat. Ústřední postava příběhu Aren Jaegar se svou adoptivní sestrou Mikasou při útoku přicházejí o svoji matku a vydávají se vstříc nehostinému světu. (-Victor-)

(více)

Recenze uživatele Blackhand47 k tomuto seriálu (4)

Season 1 (2013) (S01) 

S blížícím se finále Attack on Titan jsem se do seriálu konečně poprvé v životě pustil pustil a po třech dnech sledování mám za sebou první sérii. Zasazením, hudbou a temnými momenty seriál rozhodně ohromí, ale popravdě mi jinak přijde, že je nadhodnocený. Postavy nejsou natolik zajímavé, abych si k nim vytvořil vztah... a když umře voják číslo 158, tak je mi to vlastně úplně ukradené. Začátek byl takový klasický pomalý rozjezd, následoval tradiční výcvik a potom přišel velmi dobře zpracovaný akt s obranou města. Ty následující byly kvalitativně zase slabší. Jsem zvědavý, jak budou se světem a odhalováním zvratů pracovat v dalších sériích, jelikož nastavené to mají slušně. Hodnocení: 70 % ()

Season 2 (2017) (S02) 

Zatímco první řada Attack on Titan měla jednu polovinu silnou a druhou slabou, druhá série víceméně hned odstartuje s kladením nových otázek a odpovídáním na některé z té předešlé. Co se týče světa, jde se tu více do hloubky a mytologie se postupně propracovává a do popředí se dostávají i vedlejší postavy, což beru jako velký plus. Nudnějších epizod je tu podstatně méně, víceméně akorát k závěru, kdy tu máme opět jednu honičku a Eren je nečekaně znovu tím uneseným. Zvraty má seriál vlastně i dost předvídatelné, kdy jste schopni je odhalit x epizod dopředu, ale na druhou stranu je umí tvůrci dobře dávkovat a taky prodat. Za mě rozhodně lepší než první série, kdy to pokročilo scenáristicky i animačně. Hodnocení: 75 % ()

Season 3 (2018) (S03) 

Princezna Eren je v dalším zámku. I takhle by se dal označit úvod třetí série, kdy je hlavní hrdina opět unesen a jeho přátelé jej musí zachraňovat. Opakování zápletek začíná být pomalu únavné a stejně je to pak i se souboji, dramatickými proslovy a úmrtími vedlejších postav, jelikož je nám všem jasné, že hlavní parta 104. divize přežije úplně všechno. Když už dojdeme k okamžiku, kdy to vypadá, že by tvůrci mohli mít koule, aby odkrouhli všechny padouchy a dokonce i jednu z hlavních postav, vše se rázem změní, aby padoucha zabili jen jednoho a místo hlavní postavy zabijí jednoho z mentorů. Následně si člověk řekne: "Hurá, konečně po třech sezónách konečně míříme do tátova sklepa...", kde ale zjistíme, že celý svět Attack on Titan je vlastně úplně naruby. Nejde tu totiž o žádné klasické mystické síly, ale celou dobu jsme sledovali víceméně Židy uvězněné Nacisty v koncentračním táboře, kde jsou držení a trestaní pomocí "golemů". Král Židů si pak vytvořil pohádku o ráji a zemi zaslíbené, aby svůj lid udržel v bezpečí... a celá tahle zápletka mi přijde na úrovni vysvětlení "je to sen nebo simulace". Poslední sérii dokoukám, ale z celého twistu nadšený vůbec nejsem. Hodnocení: 60 % ()

The Final Season (2020) (S04) 

Myslím, že jako jeden z mála tu půjdu proti proudu, když řeknu, že finální řada a závěrečná epizoda nejsou natolik geniálním dílem, o kterém by se pěly písně ještě dalších tisíc let. Proč tomu ale tak je? Jako jedno z možných vysvětlení je, že k seriálu nemám nostalgickou vazbu, jelikož jsem jej zkouknul víceméně měsíc před samotným finále. Druhé vysvětlení je, že se nedržím pouze v komfortní zóně jednoho jediného žánru, konzumuji tvorbu napříč celým spektrem (klasická literatura, modernismus atd.), kdy se tak můj vkus vyvinul jinak a nejsem proto cílovka. Jak jsem jinak zmínil už u minulé série, rozhodnutí naprosto překopat celý svět mi jednoduše nesedlo, kdy tu máme příběh Židů a koncentračního ostrova. Závěrečná řada v této myšlence pochopitelně pokračuje, kdy máme možnost vidět více i vnější svět a postavy tak pro nás nejsou úplně černobílé. Bohužel se to postupně ale veze na vlně klasického šónenu, kdy hlavní postavy přežijí a máme tu akorát obří rubačku, během které hlavní záporák vyvolá hromadu minibossů... s nimiž by měl ve skutečnosti vyhrát, ale plot armor hrdinům umožní dotáhnout to až do konce. Fakt, že bylo vyhubeno 80 % lidí, se přejde mávnutím ruky, kdy to vlastně ani nedává smysl, jelikož by to znamenalo, že titáni nasadili turbo rychlost a během pár dní přešli dokola celou planetu. Animačně je ale poslední série bezkonkurenční... postavy jsou ale nezajímavé a já neměl vůli komukoliv fandit. Škoda, od celého příběhu jsem čekal něco úplně jiného... ale jsem rád, že jsem mu dal šanci a poznal zase kus mainstreamu. Hodnocení: 55 % ()

Reklama

Reklama