Reklama

Reklama

Osmý smysl

(festivalový název) (seriál)
  • USA Sense8
Trailer 2
Drama / Mysteriózní / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 24 h 57 min (Minutáž: 46–152 min)

Hrají:

Terrence Mann, Du-na Bae, Jamie Clayton, Tina Desai, Tuppence Middleton, Max Riemelt, Miguel Ángel Silvestre, Brian J. Smith, Aml Ameen, Eréndira Ibarra (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(2) / Epizody(24)

Napínavý seriál od tvůrců filmu Matrix a seriálu Babylon 5 vypráví o osmi lidech, kteří dokáží navzájem telepaticky prožívat svůj život. (Netflix)

Recenze uživatele JohnCZ k tomuto seriálu (3)

Osmý smysl (2015) 

--- PRVNÍ SÉRIE --- Sense8 má tu nevýhodu, že se do něj zpočátku trošičku hůře proniká a chvíli trvá, než divák docení jeho kvality. Osm různých postav z různých koutů světa řeší své problémy a zdánlivě se nic moc neděje. Sourozenci Wachowští ale (po zhlédnutí celé série) jasně dokazují, že umí a zjevně jim tentokrát nikdo výrazněji do řemesla nekecal. S jistotou můžu říct, že seriál s takovou výpravou a vypiplanou vizuální stránkou jsem v televizi ještě neviděl. Osm různých postav, osm různých koutů světa a nic se netočí před zeleným pozadím či v kulisách hollywoodského studia, nýbrž přímo na místě a to ještě naprosto božskou kamerou. Divák se tak podívá nejen do Chicaga, Berlína nebo Londýna, ale například i do Bombaje, Nairobi či na překrásný Island. Audiovizuál je jednoduše na úrovni tříáčkového filmu. Po dějové stránce se sice nejedná o nic přelomového (variace na Heroes omezená na telepatii), ale forma, jakou je látka podávána rozhodně originální je a řeknu to ještě jednou, na televizní poměry nevídaně. Wachowští pracují s všemožnými emocemi a dočkal jsem se jak čistě uměleckého zážitku, tak akčního bijáku, napínavého dramatu a místy jsem měl dokonce pocit, že Sense8 je oslavou života a lidskosti bez ohledu na rasu, věk, pohlaví a náboženství (na což i dost naráží samotný opening). I otevřené sexuální scény a LGBT prvky jsou v seriálu zobrazeny tak přirozeně, že se nad nimi člověk ani nepozastaví, jsou součástí děje a nepůsobí prvoplánově - a tak to má přesně být. Za druhou sérii se budu modlit. Hodnocení série: 5/5 --- DRUHÁ SÉRIE --- Vesměs to samé. Stejně pomalé tempo, některé epizody dokonce spíš připomínají hudební videoklip a tentokrát jsem si všímal samoúčelnější LGBT propagandy a takového toho, jak by řekl "slušný čech," sluníčkovského nádechu. Ale ono to zas tak moc nevadí. Pořád je to krásně přirozené, komplexní, vizuálně velmi bohaté a parádně zahrané. A když už se to tradičně rozjede, je konec a díky bohu, že snad vznikne alespoň závěrečný film, který příběh nějakým způsobem zakončí. Ten cliffhanger v závěru by totiž byl jinak vskutku na pěst. Tentokrát to není úplně jistých 5, to tempo je někdy až trošičku otravné, ale pořád to 5 stačí, protože se stále jedná na seriálovém poli o velice výjimečný počin. Těším se na finále a rozhodně chci vidět ještě alespoň jeden "clusterfuck." Doslova. :) Hodnocení série: 5/5 ()

Happy F*cking New Year (2016) (S02E01) 

Tohle by se dalo úplně normálně považovat za úvodní dva díly nové série a jelikož druhá řada má oproti předchozí o dva díly méně, tak tomu i tak prakticky bude. Děj se sice kupředu moc nehýbe, ale postavy a jejich příběhy jsou i nadále rozvíjeny a plynule to navazuje na konec řady předešlé. Co mě trochu mrzí, je recast Van Damma a byť se nový herec role zhostil s grácií, chybí mu takové to dětské nadšení, které měl ve svém výrazivu Aml Ameen. Potěšilo, že si scénáristé nezapomněli z celé situace s přeobsazením udělat srandu. ()

Amor Vincit Omnia (2018) (S02E12) 

Je mnoho seriálů, které si zasloužily důstojné finále. Ale málokterý si ho zasloužil více, než Sense8. I přes všechny výtky, které bych směřoval především k velmi urychlenému odvyprávění "dějové" části, kde tvůrci shrnuli 3 série do jedné dlouhé epizody, jsem si si finále užil. A teprve až tady jsem si opravdu uvědomil, co tím vším chtěly sestry Wachowské vlastně říci. Sense8 není seriál pro LGBT komunitu, Sense8 je důležitý seriálový mílník pro všechny diváky bez rozdílu věku, rasy, pohlaví, národnosti či sexuální orientace. Tohle není vůbec o sci-fi. Sci-fi prvek tu funguje spíše jako nástroj k tomu, aby měli tvůrci volnost vyprávět. Ukázat to, čeho všeho by mohlo lidstvo dosáhnout, kdyby zahodilo veškerou nenávist, přetvářku a předsudky. Kdyby se svět zbavil veškerého zla v lidech zakořeněného. Ano, je to zidealizované, nesmírně patetické (někdo by řekl sluníčkářské a to je přesně záměr), ale zároveň úžasně odvážné, volnomyšlenkářské, ve své podstatě strašně krásné a poněkud dojemné. Jednoduchá myšlenka dotažená do dokonalosti precizní filmařinou. Fanoušci dostali krásný dárek na rozloučenou a já za to Netflixu děkuju. ()

Reklama

Reklama