Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že né každej se může stát fanouškem detektivek ze severu, anžto se vedle sebe v jedné scéně mohou objevit Ölholm, Vidtsrup a Odegard, tedy parádní Ikea koberec, rohová pohovka a jedna z postav seriálu. Slabomyslnější jedinci se v tom pravděpodobně úplně ztratí a v návalu paniky obviní z vraždy třeba Mor Linden, a pak přijde akorát zklamaní, že vrahem nebyla krvelačná knihovna. Já to naštěstí dávám s přehledem sobě vlastním, jelikož jsem velká fanynka a znalkyně zemí severu. Odtud totiž pocházejí ty nejfajnovější objevy, například vůbec nevím, co bych si já chuděra počala bez Švědských kapek, brilantní to směsi bylinek a alkoholu, které pomohou i při těch nejakutnějších žaludečních potížích. Jinak všechny hospodyňky určitě potěší zpráva, co koluje internetem, že výše zmíněná firma s nábytkem a věcma do domácnosti po mistrovství v hokeji uvede na trh novej typ cedníku s názvem Sälak. ()

filmmovier 

všechny recenze uživatele

Po sedmi epizodách nějak pořád nevím, jestli se na to nevybodnout. Jde sice o parádní atmosférickou záležitost s herci jako Michael "Brumbál" Gambon, Sofie Grabol z Forbrydelsenu (ta je vynikající) nebo Christopherem Ecclestonem, bývalým Doctorem, kterého ovšem zabijou... Výborní jsou i Stanley Tucci a Richard Dormer, vlastně není po herecké stránce nic co vytýkat, ale zdá se mi, že nikdo ze sebe nevydává maximum. To je ale nejspíš scénářem, který je hrozně, ale opravdu hrozně roztahaný a i když se tam pořád něco děje, já se absolutně nevyznám v postavách ani v motivech a těch pár charakterů, kteří mají na to ten seriál uníst, to neutáhnou stoprocentně, ale jenom zhruba devadesáti. Nechci kritizovat, protože je to další kvalitní kus z neokoukaného prostředí, které tady ještě nebylo s parádní mrazivou atmosférou a naprosto dokonalou úvodní znělkou, tentokrát mi to ale ke spokojenosti nestačí. A i když mi je zatím celkem jedno, kdo je vrah, dokoukám to do konce a pak hodnocení třeba i upravím. Prozatím ale zhruba za 75%. Je i mnoho lepších detektivek... ()

Reklama

Malarkey 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

1. série: Nejenom neobvyklé prostředí Špicberků z tohoto seriálu činí jedinečný příběhový zážitek. Pokud totiž očekáváte netypickou detektivku, tak se připravte, že budete mít co dočinění nejen s hororem, ale i s příběhem, který se na první pohled tváří zřejmě, ale postupně se rozjede hodně zvláštně, různorodě a originálně. Zde opravdu zahradník nebude vrah. A to i kdyby to byl jedinej zahradník na Špicberkách, což by se na množství obyvatel a obyvatelného prostoru mohlo klidně stát. Městečko Fortitude mě tak díky těmto atypickým skutečnostem vysloveně bavilo. Při teplých letních večerech mě pohotově ochladilo a ještě mi nabídlo zajímavý příběh, který zřejmě neskončí u první série. A to je rozhodně dobře. Jo a Richard Dormer je tady vysloveně výbornej a hodně nekompromisní. ()

Castrator 

všechny recenze uživatele

Upoutávka na Sky One na druhou řadu seriálu s nádhernou scenérií Špicberk(ů) mě donutila zjistit si informace o seriálu, respektive jeho první řadě. Podíval jsem se na první díl a už jsem v tom lítal. Projel jsem zdejší komentáře a moc jsem nerozuměl tomu, jak někdo může druhý až čtvrtý díl považovat za nudu, během které sledování zapíchl. Během těchto dílů mě seriál napevno chytnul a nepustil, musel jsem čumět dál a seriál dosledovat. Prostředí Špicberk(ů), kouzelná úvodní melodie a atmosféra připomínající Carpenterovu Věc, to jsou vedle skvělého scénáře další plusy. Druhá série už nebyla taková pecka jako série první, ale pořád mě seriál bavi a série poslední, zkrácená, taktéž. ()

ghatos 

všechny recenze uživatele

1. série: Tak nám dorazil ten multikulturalismus i na ledové Špicberky. Nikde se před ním neschováte...nikde! Natož ve skandinávských zemích roku 2016. Norové budou černí a afričani budou...jo budou taky černí :) . V nové dokonalé interrasové, internáboženské, interkulturní společnosti vystavíme nový národ. No nic tohle povinné poselství Západní Evropy musí být úplně všude včetně seriálů - v těch to musí být doslova adorováno. Zajímavé je, že i tento problém s natalitou souvisí s kupou dalších problémů řídce osídlené oblasti Fortitude. Řešit to importem hodně odlišných lidí není systematické v Norsku, stejně tak v dalších evropských státech, ale to zase odbočuji. No pojďme konečně k ději. Jde vidět, že si někdo dal práci a nechal vše pořádně uležet jako Lutefisk, což bylo ku prospěchu seriálu. Vše postupně stále více hnilo. Epizoda od epizody byla komplexnější, zamotanější a hlavně lepší. Jako by jste četli knihu - scénář byl špičkový. Hodně si dala režie záležet na jeho převedení do televizní podoby. Žádný spěch, správné načasování, hlubší práce s postavami, vypiplaná psychologie obyvatel...naopak někdy tam byla vatička v některých mono(dia)lozích. Stupňující mysteriózní záhada měla svůj předčasný vrchol. Následná rozmělněnost, nedotaženost, neuzavřenost srazila jinak zajímavou seriálovou látku. 74%. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • V seriálu se často zmiňuje jídlo s názvem lutefisk. Jedná se o naloženou sušenou tresku rosolovité konzistence. Je to tradiční severský rybí pokrm. (raininface)
  • Ruské mestečko v seriáli, ktoré navštívi Stanley Tucci pri svojom pátraní, sa v skutočnosti volá Pyramida. Potom, ako tu Rusko ukončilo ťažbu uhlia, tam ostalo žiť asi desať ľudí. Ostávajú pripravení na to, keby si ruská vláda rozmyslela obnovenie ťažby uhlia. (vander19)
  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)

Reklama

Reklama