Reklama

Reklama

Ulice Cloverfield 10

  • USA 10 Cloverfield Lane (více)
Trailer 1

Jednu chvíli jedete v autě, pak to do vás z boku napálí nějaký idiot a vy se probudíte pomlácení, ale živí v podzemní kobce, kde vám neznámý podivín řekne, že jste právě vyhráli hlavní cenu v životní loterii. Onen neznámý podivín (John Goodman) se jmenuje Howard a je to zkušený „Prepper". To jsou lidé, kteří tuší, že jednoho nepříliš krásného dne přestane fungovat svět, a tak se na to připravují. Například Howard si postavil a komfortně vybavil podzemní bunkr. Výhra Michelle (Mary Elizabeth Winstead) spočívá v tom, že ji našel ve vraku havarovaného auta a přesunul do svého krytu krátce předtím, než na Zemi plnou silou udeřila gigantická katastrofa, která zničila veškerý pozemský život. Emmett, jeho kámoš, který mu se stavbou pomáhal (John Gallagher), a Michelle jsou podle všeho široko daleko jediní přeživší. Škoda, že je venku kontaminovaný vzduch a nejde to proto ověřit. Michelle ale téhle teorii příliš nevěří. Howarda považuje za magora, který ji unesl a pod za vlasy přitaženou záminkou ji chce udržet ve sklepě. Jenže důkazů, že má tenhle apokalyptický vizionář pravdu, se postupně objevuje víc a víc. Stejně jako dokladů toho, že Howard je fakt pořádný magor... (CinemArt)

(více)

Recenze (889)

Paldiny 

všechny recenze uživatele

3x lepšie ako tá kravina z roku 2008. Súhlasím, najlepšie je o filme nevedieť nič, pretože zostanete celý čas v neistote čo sa to za tou pretlakovou komorou skrýva. Špekulujete či je Goodman skutočne cvok, alebo má vo všetkom pravdu a vonku nie je práve priateľská atmosféra. Ďalšia otázka sa potom hlási o slovo, bolo to vďaka emzákom či nebodaj za kontaminovanie oblasti môžu pankharti Rusáci. A nech sa film skončí akokoľvek isté je to, že jednej diváckej obci rozuzlenie sadne, druhej o čosi menej. U mňa prevládali skôr zmiešané pocity, ale to možno iba preto, že ja by som hlavnú hrdinku nechal zhorieť v bunkri a závery tak ponechal na divákovi. Takto totiž dostaneme jasné vysvetlenie a ja si nie som istý, či je s ním film na viac pozretí. UPDATE: tá psychológia stála aj za druhý kuk, záverečné sci-fi už menej. Možno do tretice ožiari aj to :) ()

Prochy38 

všechny recenze uživatele

Perfektní psychothriller. M. E. Winstead vynikající a celkově filmek šlape od prvních minut až do těch posledních. Fakt jsem koukal, co všechno z toho na tak malém prostoru vymáčknout a paráda, fakt paráda! ()

Renfield 

všechny recenze uživatele

Mám rád filmy odehrávající se v jednom domě, místnosti, nebo krytu. Pokud jsou dobře napsány a zahrány, rozhodně nenudí, naopak dokáží strhnout. Ulice Cloverfield je právě tento případ, dění v krytu je patřičně zajímavé, postupně se dozvídáme (nebo také nedozvídáme) jak to mohlo dříve být a co se vlastně děje, napětí díky tomu graduje. Vše je podpořeno zajímavou hudbou (i když právě v krytu jí je méně, což zase není ke škodě) a hlavně herci! Především Johna Goodmana jsem dlouho neviděl v takto zajímavé roli, která mu navíc sedla, dobrý výběr. Jenže potom přijde ono finální propojení, které je zcela zbytečné. Navíc se odehrává v posledních deseti minutách, tedy vše je rychlé, na něco takového příliš krátké. Škoda, film je i přesto velice dobrý, ale... 75% ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Jediná väčšia nevýhoda tohto filmu je to, že divák očakáva to nevyhnutné vyvrcholenie. To však nič nemení na tom, že až do záveru sa jedná o vynikajúcu komornú drámu o troch hercoch, ktorá dramaturgicky s prehľadom dávkuje napätie a divák je tak väčšinu stopáže na ihlách. Naviac aj ten záver je viac než poctivý (možno až na hlavnú hrdinku, z ktorej sa v posledných minútach stane Macgyver). Pre mňa jednoznačne veľké prekvapenie. ()

Matixed 

všechny recenze uživatele

Nikdy jsem neviděl nic podobného a to jsem přesně takový koncept filmu udržoval v hlavě mezi svými představami. Skvělý psychologický příběh 3 postav přežívajících v úkrytu při apokalypse s dostatkem všech potravin, surovin, techniky i zábavy. Tak v čem je teda zápletka? No to byste se divili :). Jediné co mě mrzelo, byl konec filmu, vůbec bych se nezlobil, kdyby skončil o 15 minut dříve. ()

bobstock 

všechny recenze uživatele

Na tento film jsem chtěl zajít ze zajímavosti do kina, jak se mi zdálo, nic více zajímavého v jeho době promítání prostě nebylo. Nakonec to nevyšlo a ani po shlédnutí v domácích klidu mi to nějak nevadilo. Ba naopak. Skvělý nápad na celovečerák, který se divím už neviděl světlo světa dříve. Po Americe běhá lidí s podobným bunkrem proti strachu velmi mnoho. Může to být přece kdokoliv, Rusové, Korejci, mimozemšťani. Talentovaný režisér Dan Trachtenberg rozjede vážnou psychologickou hru o to, kde je bezpečněji a kde je ta krutá pravda, kterou zjistíte až na úplném konci. Atmosféra, herecké výkony i hudba vše pěkně umocňují. Slabou stránkou je, že se snímek po skončení tváří jako výborný pilotní film k novému seriálu, který by se už po nějaké době stal televizní rutinou. Takových už tu nejednou bylo, ale kdoví, co tam na nás ještě venku čeká. 75% ()

Say 

všechny recenze uživatele

Posledních 10 minut mi naprosto vulgárním způsobem zkazilo zážitek z jinak velice zajímavého psychologického dramatu pracujícího s paranoii/konzervatismem/předsudky americké společnosti minulého století. Bez posledních 10 minut 4*, celkově 2*. Z produkce Abramse se to ale dalo čekat (absence odpovědí scénáře na otázky, které buduje, např. seriál Lost na tom vlastně totálně pohořel). ()

qxkamo 

všechny recenze uživatele

Mozno obsahuje SPOILER. Typicky priklad ako dokaslat celkom dobre startujuci triler. Uz uz som pendloval medzi 3 a 4 hviezdickami a oni tam nakoniec grcnu drist v podobe Evolution alebo Men in black. Epic fail za toto a preto len 2*. UPDATE: " Film byl natočen již začátkem roku 2015, až poté přišlo studio s nápadem propojit film se snímkem Cloverfield (2008). Proto se dopsaly a přepsaly některé scény, které se dotočily v březnu 2015. " Prave toto nemali robit. ()

dan4815 

všechny recenze uživatele

Autory napadlo až před dotočením filmu, že změní scénář tak, aby v některých scénách se děj dotkl k tématu původního Cloverfieldu. Ovšem dle mého názoru to byl jenom marketingový tah, protože původní film měl nějakou úroveň, a toto je spíše drama v podzemí - tudíž na jednom uzavřeném místě bez nějakých náznaků mysteriozního a nápaditého sci-fi, jako tomu bylo u Cloverfieldu. Takže šlo jenom o nalákání lidí do kin, protože si mysleli, že se jedná o regulérní pokračování, na které mnozí od roku 2008 čekáme. Už když jsem neviděl jméno J.J. Abrams, bylo mi jasné, že tohle nebude dobré. Když to beru ale jako samostatnou jednotku, která nemá s jiným filmem nic společného a nevytváří žádnou zaběhnutou sérii, celkem se to dalo. Představte si, že jste vcelku pohledná dívka, která se najednou probudí ve sklepení. V díře bez nějakého omítnutí a se dvěma světly a za zády starého dědka, kterému ze začátku fandíte, aby si slečnu zkrotil... fandíte do doby, než zjistíte, že to není laciné porno, poté si říkáte opak. Aby ona zkrotila jeho, ale jinak... říkejme "jinak" zbrani. Stačilo by mít "jinak" a zabít ho. To ale nemá, čímž roste taková ta nejistota, co bude, jak se případně bude bránit. A atmosféra opravdu houstne, ale to snad asi v každém sklepení, ve kterém se nachází vagína a dva muži, kde ten hlavní konstruktér nacistického bunkru je labilní důchodce, který se přizná, že narazil do auta unesené a vzal jí do krytu. Chvílemi má lepší momenty, kdy si uvědomuje svět kolem sebe, občas tam pobíhá a křičí, jako Áďa v pivnici. Což o to, dodává to na autenticitě a uvěřitelnosti, obávám se však, že to nestačí. Člověk by čekal, že vystoupí na povrch, protože k tomu tento film byl předurčen diváky. Bohužel se zůstalo po většinu času vně bunkru, kde sem tam vázly dialogy a ponorková nemoc měla za následek rozpouštění těl v barelech s kyselinou a zapálení bunkru pro své osobní pobavení. Poslední minuty se odehrály na povrchu, kde bylo hovno vidět, a vlastně jsme se během celého filmu skoro nic nedozvěděli, co jsou zač nově příchozí imigranti z vesmíru. Konverzačka v bunkru, to je to, co tento film charakterizuje - a proto to tak mělo vypadat. Konverzačka, ve které se dialogy občas jeví nudné a bezpředmětné, takto nefunguje. Škoda, nicméně nelituji toho, film jsem viděl dvakrát. Ale objev roku to nebude v žádném výše uvedeném žánru. ()

H4ku11 

všechny recenze uživatele

Zbytočná spojitosť s Cloverfield. Film sám o sebe nie je zlý, ale stále som čakal na niečo, čo som nedostal. ()

Wancohoff 

všechny recenze uživatele

POZOR MOZNY SPOILER ! podobnych filmov som uz videl desiatky. uzavreta miestnost, par ludi, vonku epidemia/apokalypsa, v nutri ponorka. ak cakate nieco podobne ako cloverfield 2008 tak budete sklamani ako ja. s tym filmom to ma spolocnych len poslednych 10 minut. film ciste priemerny, kde tretiu hviezdu u mna ziskal vdaka Goodmanovi ktory taha cely film. p.s. prepojenie s cloverfieldom sa da brat asi tak, ze tento dej sa odohrava sucastne s cloverfieldom 2008 len na inom mieste.. ()

kukentipla 

všechny recenze uživatele

O čem to je? Michelle udělá ve svém autíčku pár kotrmelců a místo v nemocnici se probere v podzemním bunkru…. CO já NATO? Nahlédl jsem do hlavy producenta filmu a viděl jsem toto: Sakrblé, došly prachy na kokeš a štětky, musím natočit film dle finančního hesla „za málo peněz hodně muziky“. Zaprvé, musí se to celé odehrávat v interiéru. Takže podzemní bunkr, to je taková klasika s kterou se nedá šlápnout vedle. Zadruhé, herecké obsazení. Charakterní part obstará ten tlusťoch z Rossie a pro honiče tam frknu pěknou levnou frndu. Dobrá bude ta z remake věci, ta byla těžce šukatelná i když na sobě měla čtyři svetry a tři vaťáky. Tak a měl bych to hotové. Náhle zazvoní telefon a na druhém konci samotný JJ Abrams a hned spustí „nemáš nějaké hutné drama, ale musí tam být mimozemšťani…..“ ()

husokachna 

všechny recenze uživatele

Těsný nadprůměr. Hlavní herecká trojka super, samozřejmě s králem Johnem Goodmanem, celkově je to ale docela nedotažený, příběh/scénář nevypilovanej, skáče po různých tématech, aby je nechal neuspokojivě nedořešené (až to podle mě snad musel být záměr, jinak to nechápu) a konec je .... meta ... asi. Působí to, jak kdyby někdo našel nějaký dva až tři nevyužitý nedotažený náměty v šuplíku a slepil je dohromady a Cloverfield. Nelitoval jsem návštěvy kina, nicméně ten hype úplně nechápu. ()

M1k9 

všechny recenze uživatele

10 až 30 let zpáteční Sci-Fi a jak to nakonec bere. Podle mě se v plné síle ukazuje fakt, že napínavé a intenzivní Sci-Fi se dá vytvořit s minimem a mnohdy je to minimum ve prospěch věci. Tento počin je i tak docela zvláštní. Přinutilo mě to zamyslet se nad filmy z 90 let, nad atmosférou, rozdíly ve stylu tvorby atd. Fakt je, že povětšinou si vystačím se slovem nostalgie a jdu dál. Teď to beru na větší váhu. Láká mě představa na chvíli se vrátit časem, nasát tu dobu, a pak se samozřejmě vrátit do našeho nej světa. Filmy nám dávají takovou možnost. Částečně. Než-li se pustím do formulace posledních slov chvály, neodpustím si poznámku na cílenost. Mám dojem, že spousta takových efektů na lidi a jejich reakce, je předem vymyšlená a provedena tedy s jasnými instrukcemi. Za jakým účelem se toto děje se mi už rozebírat nechce. Pokud se prostě někdy od takového pocitu oprostím, budu mít z filmu (čehokoli), lepší pocit. Nemůžu si pomoct. /// Atmosféra filmu a tím i pocity diváka tvoří fajn námět, fajn herecký výkon (Goodman), jak jinak originální scénář, ale taky docela netypická hudba. To platí asi vždy. Nevím jestli první část na něco paroduje, ale je zde chytlavá vtipná nota, která pobaví nezaujaté diváky. Pro ty zaujaté je samozřejmě závěr. Tam už si troufám říct, že došlo k parodii na Válku světů (Spielberg). Ač jsem měl v notýsku původně poznámku: odpad až jedna hvězda, nakonec jsem se docela rozepsal. 6.5/10 ()

Související novinky

Cloverfield se oficiálně dočká pokračování

Cloverfield se oficiálně dočká pokračování

30.01.2021

Jeden z prvních velkých found-footage snímků Monstrum (Cloverfield) z roku 2008 se dočká přímého pokračování. Snímek režiséra Matta Reevese vydělal celosvětově nějakých 172 milionů a série se… (více)

Uncharted našlo nového režiséra

Uncharted našlo nového režiséra

18.01.2019

Po odchodu Shawna Levyho (Ocelová pěst) se filmová adaptace herního Uncharted znovu ocitla bez režiséra. Snímek, který má vyprávět o mladém Nathanu Drakeovi, jehož ve filmu ztvární Tom Holland … (více)

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP filmy 2016 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2016

Výběr tří nejlepších filmů roku dle jednotlivých TOP uživatelů ČSFD.cz je každoročně oblíbeným čtením. Adepti měli za úkol vybrat tři pro ně nejlepší filmy, uvedené v roce 2016 do českých nebo… (více)

Třetí Cloverfield už je na cestě

Třetí Cloverfield už je na cestě

28.10.2016

J. J. Abrams pokračuje v budování sci-fi antologie, která zatím čítá Monstrum (aka Cloverfield) z roku 2008 a letošní Ulici Cloverfield 10. Série tajuplných thrillerů, v nichž si nemůžete být ničím… (více)

Reklama

Reklama