Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele GordonCZ k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Jednoznačně nejslabší série z celého seriálu. Hlavní hrdina Edmund Černázmije zde působí dojmem neschopného skřeta a jakéhosi šaška, jehož jméno si nepamatuje ani vlastní otec. Hodně rychle mi tato série zhořkla právě díky tomuto pojetí, naštěstí mě ale neodradila od dalších tří sérií, které jsou už opravdu o HODNĚ lepší. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Touto sérií pro mě začíná ta "pravá" Černá zmije, příběh o člověku (resp. dynastii, jestli se to dá takto říct), který sice stojí v povzdálí, ale díky svému vytříbenému umění intrik fakticky kontroluje průběh dění. Samozřejmě pouze a jen ve svůj prospěch. Jako správný had se dokáže protáhnout skrze každé úskalí a nebojí se proto využít jakýchkoliv prostředků. To vše proloženo brilantním černým humorem, díky kterému vlastně hlavnímu hrdinovi v podání Rowana Atkinsona držíte palce, a to i přes všechnu jeho slizkost a sobeckost. Možná i právě proto, že svými vlastnostmi tak vyniká nad ostatní lidi své doby, obzvlášť pak v kontrastu s Lordem Percym a sluhou Baldrickem, jehož inteligenční kapacitu charakterizoval výborně právě Blackadder trefným výrokem: "Baldrick, the Renaissance was just something that happened to other people, right?" ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Doba se posouvá kupředu a kvalita seriálu s ní. Kontrast mezi vychytralým Edmundem a inteligencí příliš neoplývajícím princem-regentem v podání dokonalého Hugha Laurieho opravdu funguje, přičemž Baldrick tuto dvojici umně doplňuje. Charakter postavy Černé zmije v této sérii mi neodbytně připomíná Sira Humphreyho ze seriálu Jistě, pane ministře, a možná proto je mi tato série ještě bližší než ta předchozí. Jen je trochu škoda, že se vytratil Lord Percy (resp. Tim McInnerny), ale přesto to na kvalitě jednotlivých scének nijak neubírá. Za nejlepší díl bych označil hned ten první s názvem Plány a nepoctivost (Dish And Dishonesty), kde se nezapomenutelným způsobem rozebírá téma voleb a volebního systému. "Well, we in the Adder Party are going to fight this campaign on issues, not personalities. Why is that? Because our candidate doesn't have a personality." Příjemná je i epizodní role Chrise Barrieho, ala Rimmera z Červeného trpaslíka. Hudba Howarda Goodalla navíc sedí tak dokonale, že se vždy rád podívám i na závěrečné titulky. Proto jsem nemohl jinak, než dát plný počet hvězdiček. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Vrchol celého seriálu. Všechny hvězdy jsou zde konečně pohromadě a společně čelí depresivní atmosféře zákopů první světové války humorem ostrým jako břitva. Dokonce se vrátí i energií překypující Lord Flashheart, a to ve velkém stylu: "Always treat your kite like you treat your woman!" "How do you mean, sir? You mean take her home on the weekends to meet your mother?" "No, I mean get inside her five times a day and take her to heaven and back." Tato série mě naprosto pohltila a od začátku až do konce jsem se nepřestal smát. Scény ze zákopu pod kontrolou Edmunda Černézmije se úspěšně doplňují obrazy z velitelství, kde jednu z nejlepších rolí seriálu ztvárnil Stephen Fry. Doslova epický konec pak perfektně zavírá dveře za celým seriálem, a to způsobem naprosto nevídaným pro žánr sitcomu vůbec. I to jenom podtrhuje kvalitu celé této série a koneckonců seriálu jako takového, protože na rozdíl od jiných počinů tohoto typu, Černá zmije je zkrátka lepší každým dílem. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama