Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele Shakaar k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Začátek ságy Blackadder je možná ta nejhorší řada ze všech. Nedovedu si to nijak vysvětlit ale Atkinson mi zde spíše připadal jako Mr. Bean. Ostatně všichni protagonisté na mě tak působili. Nicméně nějak to muselo začít, přes to jen trochu snižuje zážitek tohoto možná až překvapivě ne moc známém sitcomu. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Edmund Blackadder podruhé. A narozdíl od předchozí řady ještě lepší. Epizody díky změně charakteru Atkinsona jsou zábavnější. Podlézavost, mazanost u tohoto lorda nemá obdoby a i přes to že v jeho vychytralém plánu se něco zvrtne je tato řada uplně jinde než ta předchozí. Podmínkou toho aby jste se bavili je originál, dabing sice je ale je...no není příliš povedený a často kazí atmosféru, ostatně jako veškerý dabing. ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

S Edmundem Blackadderem se setkáváme napotřetí. I v tomto případě lze říci že je řada mnohem lepší než minulá. Po boku Atkinsona se kromě Robinsona setkáváme i Hughem Lauriem, která většina zná doktora House. Musím říct že zde hraje lépe a poznáte jeho anglickou a nedabingovou (pokud si dáte originál) hereckou stránku. I v této serii se dostáváme o nějaké to století dál a vidíme zde Blackaddera jako sluhu Hughta Laurieho, regenta který prakticky nemá žádný rozum a z části proto ho může Blackadder snáze manipulovat, za předpokladu že regent něco nepokazí. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Naposled v seriálové podobě se setkáváme se Edmundem Blackadderem v období kdy naplno zuří, teda spíše stagnuje, 1.světová válka. Atkinson, který jako kapitán velí jednomu zákopovému pluku, zde se snaží co nejvíce oddálit o konfrontaci s nepřítelem a zároveň kritizuje neschopnost jeho Generála Malcheta (Stephen Fry) a jeho poskoka Darlinga ( Tim McInnerny) kteří vymýšlejí naprosto šílené plány (teda spíše generál) která mají za cíl urychlit válku a povzbudit vojsko. Zde možná nastává trochu drsnější stránka poslední řady kdy ať už se Blackadder snaží sebevíc dobře si uvědomuje že jednou bude muset do země nikoho (jak to nazvali, jinak utok proti němcům) a fakt že je tu pravděpodobnost že se z této války nevrátí. I proto beru tuhle řadu jako nejlepší ze všech i proto že se vtipným způsobem komentuje nesmyslnost válek, zesměšování armády podobně jako to dělá Mash. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama