Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele Opsha k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

Jedno vám řeknu: Pavel Matějka (překladatel) a Petr Tichý (režisér dabigu) jsou imbecilové a zasloužili by si zředkvičkovat. Takhle zmršený dabing jsem neviděl od dob jednohlasých véháesek(za všechno mluví november čili říjen a oslovení "Můj lorde"). Jiří Prágr se jako Černá zmije sice snaží (a ještě dabérka královny není úplně mimo), ovšem to co provedli Radovan Vaculík a Jiří Kodeš Baldrickovi a králi je na minutové posazení v mučícím stroji. Tak ale k jednotlivým dílům: 1* Věštba Nejlepší díl celé série, od téměř cimrmanovského výkladu po osudný omyl čarodějnic. Vysoká kadence i kvalita vtipů, jen zamrzí že se na linku s Jindřichem Tudorem dál nenavázalo 9/10 --- 2* Zrozen pro kralování Tady už se to láme k horšímu, až na skotského válečníka (který je málem tak drsný, že nemá bradavky) a hru Smrt skota žádná sláva. Konec pak připomíná více Beana než zmiji 4/10 --- 3* Arcibiskup Podle všech reakcí asi nejméně oblíbený díl tady na csfd mi zas tak špatný nepřišel. Už zase to má trochu lepší tempo a scénka s umírajícím zvrhlým lordem je vysloveně kouzelná. 6/10 --- 4* Vousy španělské královny Edmund se má ženit.No každopádně, humor tohohle dílu je na mě dost sexistický a tak mě nejvíc rozesmál všudypřítomný překladatel. A ještě novácký dadaismus že španělská princezna mluví italsky 5/10 --- 5* Lovec čarodějnic K tomuhůle dílu se dá říct jediné: Sledovat pouze s titulky. Hlášky pošahaného inkvizitora Nova spálila a pohřbila šest stop pod zem. Ale jinak druhý nejlepší díl. 7/10 --- 6* Černá pečeť Do šestice všeho dobrého a hlavně zlého. Nejslabší díl série, kde scénář plave na vodě (zvláště ve finále) a o vtipy se stará pouze dvouminutová přítomnost Šíleného Geralda. 3/10 --- Nejslabší série Zmije, kde jsou vtipy nejvulgárnější a Atkinson připomíná žvanivější verzi Beana. Navíc překlad je zde nejhorší z celé zmije. . Ale zase závěrečný song je mého srdce šampion Celkový dojem 5/10, zaokrouhleno dolů kvůli nevyužitému potenciálu prostředí a postav ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Veliká změna k lepšímu. Lord Černá zmije sice ztratil postavení královského syna, zato má konečně mozek (a Rowan Atkinson se už nepitvoří). Nehledě, že podle mých známých zmijofilek mu to tady nejvíc sluší. Tak ale zase k dílům: 1* Zvony Velice pěkný díl, se Shakespeara připomínající zápletkou, aneb sličný sluha Bob. Navíc se zde poprvé objeví Lord Flasheart. Jen mi trochu vadí to, že se tu cynik a děvkař Zmije zamiluje. 7/10 --- 2* Hlava "Byl popraven vrchní kat. Omylem se podepsal do špatné kolonky popravního výkazu" Hádejte kdo je jeho nástupcem.... Fóry s přesunutou popravou sice pěkné, ale dost hluchých míst 5/10 --- 3* Brambora Další díl zabitý dabingem, Kapitán Rum je v české verzi neuvěřitelně trapný. A bohužel kolem něj se víc jak půlka dílu točí. Ovšem docela se divím že královna Alžběta I. nebyla zaznamenána do Stopařova průvodce galaxii v čestné společnosti Vogonů a Azgothů z planety Kria 4,5/10 --- 4* Peníze Kdo si stěžuje v současné době na chování exekutorů, nepotkal ještě biskupa z Bath-Welllsu. Povedený díl na půdorysu klasické crazy komedie, nejlepší je asi závěrečná pointa - naprosto nečekaná (Chudák Percy) 8/10 --- 5* Pivo Černá Zmije pozval své hyperpuritánské příbuzné, aby z nich dostal dědictví. Bohužel na ten samý den vyzval Lorda Melchetta na pijácký zápas, tudíž se obě akce musí konat zároveň. Nejlepší díl celé série, záchvat smíchu od začátku do konce 9/10 --- 6* Pouta Na královský dvůr chtějí proniknout šílení Němci, vedení mistrem převleků Ludwigem Nezničitelným. První věc co udělají je únos Zmije a Melchetta. Další výborný díl, s Hughem Lauriem namaskovaným naprosto k nepoznání a španělským mučitelem, který rád hraje šarády.... 9/10 Zmije se slabé první sérii zvedla, proškrtala zbytečné postavy a trochu nahoru šel i dabing (Radovan Vaculík je jako Baldrick sice stále v jedné tónině, ale už aspoň nepůsobí tak přitepleně). Navíc velký bod je za záverečné písně šíleného loutnisty. To nejlepší nás ale ještě čeká. Celkový dojem 7/10, zlepšení je obrovské, ale pořád to ještě nemá správnou kadenci vtipů ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

Moje nejoblíbenější série. Hluchých míst minimum, dobrých vtipů maximum a navíc tady je Rowan Atkinson největší svině. Novými přírůstky do rodiny jsou Hugh Laurie jako nezapomenutelný tupec princ Jiří a Helen Atkinson-Wood čili kavárnice paní Migginsová, která mě ničím nenadchla (naštěstí se to ale celé netočí kolem ní). Jednotlivé díly: 1* Plány a nepoctivost Tenhle díl by mohl být asi jako jediný Oskarovi trnem v oku - jediný se týká politiky, konkrétně sesazení prince Jiřího a jedněch velice podezřelých voleb. Ovšem natolik vtipně, že patří do mé top pět dílů. 9/10 ---- 2* Inkoust a neschopnost No, tady jsem se dozvěděl spoustu zajímavých věcí. Například, že básníci byli "emo" už v devatenáctém století případně,kdo je autorem hesel "abatyše" a "buřtík" v naučném slovníku. A taková vzdělávací hodnota se nesmí zanedbat. 9/10 ----- 3* Drchnička a šlechta Na královský dvůr pronikli Francouzi a s niími navrátilec Tim "Lord Percy" Mc Innerny a "Rimmer" Chris Barrie. Zatímco první nemá chybu ani v jedné své podobě, druhý chytil ten nejnevděčnější štěk, pouze s jedním (a dost trapně přeloženým) vtipem. 6/10 ------ 4* Cit a senilita Tentokrát je na řadě divadlo. A princ Jiří trénuje projev s dvěma Shaespearovskými herci (jeden z nich je Keneth Connor alias funebrák Alphonse z Haló Haló). Asi nejméně zábavný díl ze série. 5/10 ----- 5* Roztomilá Amy V první sérii se měl ženit sám Edmund, tentokrát tahle potupa vyšla na prince. Navíc nevěsta je nána, která si ve dvaceti hraje s panenkami. Sice pomalejší rozjezd, ovšem od půlky to stojí za to. A hlavně, Edmund je mnohem lepší loupežník než pythonský Dennis Moore. Minimálně koně má originálnějšího. 8/10 --- 6* Souboj a dvojník Princ si zašpásoval s neteřemi admirála Wellingtona a je jím tudíž vyzván na souboj. Ovšem kdo v něm bude asi nakonec bojovat. Navíc se tu objevuje Edmundův skotský bratránek Šílený McZmije. Nejlepší a nejvtipnější konec ze všech sérií 10/10 --- Sem bych pro vyjádření pocitů musel přepsat celý úvod, každopádně to nej co může Černá zmije nabídnout 9/10 ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Poslední série Černé zmije je dost odlišná. Tentokrát se odehrává v zákopech první světové války a nesmyslná smrt při "velkém a slavném útoku" doslova visí ve vzduchu. To ji dává lehký melancholický nádech a občas spíš než brit-com připomíná dramedy. Navíc kapitán Černá Zmije dost vyměknul a působí jako jen o trochu cyničtější a sobectější verze kapitána Yossariana z Hlavy 22. Což já rozhodně nepočítám jako plus. Velké pole působnosti taky získal tupý generál Melchett v klasicky trapně rozeřvaném dabingu Jiřího Kodeše. A geniální překladatel jaksi zapomněl přeložit jméno "drahého" Darlinga Ovšem je pravda, že vymýšlení gagů jde autorům čím dál lépe. ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama