Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele salahadin k tomuto seriálu (4)

The Black Adder (1983) (S01) 

1. část téhle zmijácké mozaiky se ještě od svých vrcholných pokračování liší, ale smát se jí dá i bez podpůrných prostředků. Temný středověk byl místem, kde jste si nebyli jisti svým životem ani jediný okamžik, a tím více ne, pokud jste se pohybovali ve vyšších kruzích, protože právě tu operuje úlisný a proradný Edmund. Ten sice působí, jakoby neuměl desátky počítat, ale v té "na hrnec" sestříhané kebuli se s kulometnou hbitostí rodí jedna chytrá intrika za druhou...přesto korunu pro krále zdejšího vtipu právem dostává Brian Blessed, jehož zapomětlivý a nervově cholericky roztěkaný král je dokonalý. V pilotním dílu k Černé zmiji (pilot se vůbec nevysílal) se mi Edmundova postava líbí víc, protože se podobá už charakteru počínaje druhou sérií. Děj je stejný jako u epizody Zrozen ke kralování. Herci nejsou téměř identičtí, hraje tu jen Tim McInnerny, Elspet Gray a Rowan Atkinson. Ještěže pro roli Baldricka našli Tonyho Robinsona! ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Geniální věc, tentokrát se k týmu přidal Ben Elton a rozhodl se z Rowana udělat bestiálního arogantního parchanta a z Baldricka totálního debila - a víte co? Líp to udělat nemohl! Každej herec je skvělěj a nenahraditelnej, každé slovo má své místo a logiku, tady začíná ta pravá Černá zmije s charakterem, se kterým může jít zfleku gepět do parlamentu. Líbí se mi např. kapitán Rum, o němž Edmund řekl: "Ano, byl to sice námořník třetí třídy, ale jako druhý chod byl prvotřídní!" Nádherný a ellegantní humor, nad kterej není. A k tomu bestiální samec Rik Mayall, kterému tahle role sedla jak Churchillovi doutník. ()

Černá zmije III (1987) (S03) 

"Černá zmije - balení obsahuje 6 potahovaných tablet s účinnou látkou endorfinium, užívejte perorálně denně po dobu 30min. Symptomatická léčba silné až středně závažné závislosti na seriálu neexistuje." Hlášky znám nazpaměť, seriál jsem viděl stokrát krát sto celých pět a přesto jsem schopen se stále těm ohraným scénkám smát. Neznám NIC podobného, co by mě donutilo po sté rozevřít dutinu ústní víc jak u doktora, zatnout abdominální oblast a vydat necivilizovaný zvuk. Černá zmije je nejgeniálnější věc Rowana Atkinsona, jejíž kvalit už nikdy nedosáhl. To platí nejenom pro třetí sérii. Brilantně vypilovaný slovní, britský suchý humor, vynikající obsazení, Atkinsonovy bravurní znechucené grimasy a další a další sympatické postavičky, které si vás získají. Navíc seriál počítá s určitým stupněm vzdělání diváka, aby vůbec pochopil pointu vtipu. Černá zmije dokáže neuvěřitelně uvolňovat endorfiny a zvednout náladu, přesto jde o poněkud méně známý a přehlížený sitcom, zcela neprávem. Ani Red Dwarf se Černé zmiji nikdy nepřiblíží. ()

Černá zmije IV (1989) (S04) 

Proč mám vlastně rád takovýho vychcanýho parchanta jako je Zmiják? Tahle série mě morálně deklasovala a já mu vlastně držím palce při každé odporné kulišárně, kterou páchá. Autoři v předchozích dílech nasadili HODNĚ vysokou laťku pro sitcomy a je jen dobře, že poslední série je stejně dobrá jako předchozí. Osobně nejvíce se mi líbí díl Kapitán Cook, ale to je vlastně fuk, neznám ani jeden díl Černé zmije, kterej by svou kvalitou pokulhával. Nejgeniálnější série drsného i vkusného humoru. Všimněte si, že Baldrick má sice nápady debilní i na kojence, ale de facto to jsou nápady jediné a Černázmije se jimi musí řídit! Tomu říkám "nedoceněná inteligence (myšleno u Baldricka)! ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama