Reklama

Reklama

Černá zmije

(seriál)
  • Velká Británie Blackadder
Velká Británie, (1983–1989), 12 h 15 min (Minutáž: 30–35 min)

Scénář:

Richard Curtis, William Shakespeare (divadelní hra), Rowan Atkinson (více)

Kamera:

Bill Broomfield

Hrají:

Rowan Atkinson, Richard Murdoch, Roger Sloman, John Savident, Brian Blessed, Bill Wallis, Gretchen Franklin, John Hallam, Stephen Gressieux, Angus Deayton (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(24)

Recenze uživatele gjjm k tomuto seriálu (2)

The Black Adder (1983) (S01) 

Takový satirický pohled na anglický středověk, jak si jej většina Britů představuje podle nejrůznějších klasik, zejm. Shakespearových historických her, na nichž je také postaven trošku příliš spletitý příběh, Blackaddera, který se se svými věrnými služebníky snaží dostat na královský trůn. Další série jsou prý lepší, snad jo. Herci hrozně přehrávají (hlavně Atkinson, který mně nezaujal ani v Beanovi), děj není ani tak nesmyslný, aby byl absurdní, ani tak logický, aby byl smysluplný. Kvalita gagů je dost kolísavá, některé jsou vysloveně trapné (třeba neustálé ovčí narážky), jiné výborné (jmenovitě inkviziční soud), jiné výborné, ale jinak by mi přišly trapné (třeba většina shakespearovských narážek, if you see the hills, go the other way aj.), což je znak dobré komedie. Celkově nic moc a doufám ve zlepšení v dalších sériích. Mimochodem, závěrečná písnička je vážně úžasná, nesmírně chytlavá i vtipná. And what is your name? - Baldrick, my Lord. - Then I will call you... Baldrick, Baldrick. ()

Černá zmije II (1986) (S02) 

Vynikající, nemám moc co vytknout. Příjemně krátký sitcom z prostředí alžbětinské Anglie, který s původním Blackadderem nemá nic moc společného, ale je mnohem lepší. Rowan Atkinson už není směšné hovado, ale úžasně sarkastický a arogantní šlechtic, humor už není tak infantilně vulgární, ale docela sofistikovaný a inteligentní, čemuž výrazně napomohlo i soustředění pozornosti na skvělou Mirandu Richardson v roli královny Alžběty ("Možná vám nechám všem useknout hlavu, jen abych viděla, jak se budete tvářit.") Jednotlivé díly jsou kouzelně absurdní, nevaří z vody ani nejsou nijak jednoduché po stránce humoru. Hlavně druhý díl, kde se Blackadder stane vrchním katem, opravdu nemá chybu. Baldrick...Baldrick, you bastard.... ()

Související novinky

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Reklama

Reklama