Reklama

Reklama

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba

  • Česko Hvězdné války: Epizoda I - Skrytá hrozba (více)
Trailer 2

V Galaktické republice přibývají neshody ohledně zdanění obchodních cest k odlehlým hvězdným soustavám. Chamtivá Obchodní federace doufá, že záležitost vyřeší její armáda bojových droidů, která zcela zablokuje mírumilovnou planetu Naboo. Zatímco kongres vede o těchto dramatických událostech zdlouhavé rozhovory, nejvyšší kancelář tajně vyšle dva rytíře Jedi, aby konflikt zažehnali. Na pomoc ohroženým se vydávají mistr Qui-Gon Jinn a jeho mladý chráněnec Obi-Wan Kenobi. Poté, co muži zachrání mladou královnu Amidalu, ztroskotají na pusté planetě Tatooine. Tam objeví devítiletého Anakina Skywalkera, mladého otroka, který vládne neobyčejnou silou. Anakin zvítězí v napínavém závodě kluzáků, tím získá svobodu a stane se učedníkem řádu Jedi. Všichni se pak vrací do Naboo, kde musí Anakin s královnou čelit masivní invazi, zatímco oba Jediové se střetnou se zákeřným nepřítelem jménem Darth Maul. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (170)

  • Natalie Portman (Padmé) před svým obsazením starší filmy ze série Star Wars vůbec neviděla: "Samozřejmě, jsou součástí naší kultury, takže jsem znala základní věci jako Yodu, Obi-Wana, účes Princezny Leiy, 'ať vás provází Síla' a podobně. Ale možná to bylo dobře. Možná jsem při castingu zapůsobila právě tím, že jsem celou tu mytologii nebrala tak vážně jako ostatní." (NIRO)
  • Ewan McGregor (Obi-Wan Kenobi) se o nabídce na roli dozvěděl "při prvním natáčecím dni filmu Sametová extáze. Zavolal mi můj agent, řekl mi, o co jde a zapřísahal mě, abych o tom nehlesl živé duši. Celý den jsem se pak potloukal po place a blaženě jsem se usmíval, takže se mě lidi ptali, jestli jsem úplně v pořádku." (NIRO)
  • Scenárista a režisér George Lucas se svého času vyjádřil k rozhořčení mexické katolické církve nad tím, jak jsou ve snímku použity určité křesťanské motivy: "Film se netočí kolem nějakého konkrétního náboženství. Každý věřící si v něm může najít něco, co má vztah k jeho náboženství. Nevím, o co přesně jde v tomhle případě, ale ať jde o cokoliv, určitě to existovalo dlouho předtím, než se narodil první katolík." Později svou myšlenku ještě trochu zobecnil: "Základem těch filmů jsou mytologické motivy, které existují tisíce let. Já používám jistou 'emocionální archeologii' a snažím se zjistit, o čem přemýšleli lidé třeba před třemi tisíci lety. A s její pomocí objevuji, že dnešní lidé mají ve svém životě stejné emoce a dramatické události jako tehdy. Myslím, že je to něco víc, než záležitost nějakého období několika let. To jsou věci, které s námi budou pořád, dokud se lidská rasa podstatně nezmění." (NIRO)
  • Jedná se o první prequel série Star Wars. (tyzmrde)
  • Celosvětová premiéra proběhla 16. května 1999 v Los Angeles. (Varan)
  • Natáčení probíhalo od 26. června do 30. září 1997 v Tunisku, Itálii a Anglii. (Varan)
  • Kvůli výšce Liama Neesona (Qui-Gon Jinn) musely být zvětšeny všechny dveřní rámy, což navýšilo rozpočet filmu o 150 000 amerických dolarů. (Duoscop)
  • Ray Park si kromě role Dartha Maula střihl i menší roli člena královniny gardy na Naboo. Vidět je během přestřelky s droidy v paláci. (fifox)
  • Na jednom ze schodišť na Naboo jsou v určitém okamžiku patrny sochy lvů stojících zády k objektivu. Tento přehmat je důsledkem toho, že scény byly natočeny ve skutečném královském paláci v Casertě v Itálii. (tomalakis)
  • Arénu, v níž probíhá závod podů, vytvořil výrobce modelů Michael Lynch jako miniaturu, kterou zaplnil 450 000 různě zabarvenými tyčinkami do uší. Větráky pod nimi poté způsobily, že se tyčinky pohybovaly a působily jako aktivní publikum. (Dr Lizal)
  • Na casting na roli Shmi Skywalker (Pernilla August) byla v roce 1997 pozvána také zpěvačka Björk, která ovšem nabídku odmítla. (mchnk)
  • Ve chvíli, kdy herci začali natáčet bojové scény se světelnými meči, měli tendenci vydávat při soubojích zvuky charakteristické pro tyto meče, jak je znali z předchozích filmů. Záhy si museli ujasnit, že zvukové efekty sami při natáčení doplňovat nebudou. (Decim28)
  • Herečka Keira Knightley, která ztvárňuje Sabé, je v závěrečných titulcích uvedena jako „Kiera Knightley“. (Darth Revan)
  • Rozpočet filmu byl 115 000 000 amerických dolarů. K 24. 09. 2012 činil jeho celosvětový výdělek 1 027 044 670 amerických dolarů, což ho řadilo na 11. pozici nejvýdělečnějších filmů historie. (chelseaman22)
  • Magazín Empire snímek v roce 2008 označil za 449. nejlepší film všech dob. (Olík)
  • Obi-Wan Kenobi (Ewan McGregor) měl být původně již plnohodnotným rytířem Jedi a měl mít mnohem větší prostor. Naopak postava Qui-Gon Jinna (Liam Neeson) měla být jen jednou z menších rolí a měla se objevit až na Coruscantu. (Beer Ceps)
  • Během natáčení v Tunisku se zvedla písečná bouře a přes noc silně poničila všechny větší rekvizity, včetně kluzáků i samotného města. (fifox)
  • V roce 2010 se začalo pracovat na převodu filmu do 3D. George Lucas nad tím ale uvažoval již o dekádu dříve. (R´Hell)
  • Mezi dvorní služebné, které doprovázejí Padmé Amidalu (Natalie Portman), patří: konzultantka etikety Eirtaé (Friday Wilson), vlasová stylistka Rabé (Cristina da Silva), královnina dvojnice Sabé (Keira Knightley), Saché (Sofia Coppola) a Yané (Candice Orwell). (Elyon)

Související novinky

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

Druhé Já, legenda se hýbe kupředu

03.12.2023

Já, legenda bylo hitem, zejména na domácí půdě. Postapokalyptický snímek, v němž se Will Smith jako vědec a domnělý poslední člověk na světě snaží vypořádat s následky nákazy, jež zdecimovala lidstvo… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Jar Jar Binks dostane vlastní seriál

Jar Jar Binks dostane vlastní seriál

01.04.2021

Jen pár dní poté, co studio Lucasfilm odhalilo kompletní obsazení nadcházejícího seriálu s Obi-Wanem Kenobim, přichází ze světa Star Wars další zpráva. Nového seriálu na streamovací službě Disney+ se… (více)

Liam Neeson odchází do akčního důchodu

Liam Neeson odchází do akčního důchodu

18.01.2021

Herec Liam Neeson (96 hodin, Schindlerův seznam) minulý týden oznámil, že se nadobro loučí s akčními rolemi. 68letý herec má před sebou údajně ještě asi dva akční snímky, a posléze si prý hodlá dát… (více)

Reklama

Reklama