Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 4

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 4

Recenze (685)

Cappuccino 

všechny recenze uživatele

Vďaka krátkej stopáži som sa nestihol nudiť, ale veľa od toho nechýbalo. Úvod sa podarilo tvorcom natočiť obstojne. V krátkosti sme sa zoznámili s hlavnou hrdinkou a mohli sme si spoločne s ňou užiť jazdu na vlnách. Príchod žraloka bol pomerne napínavý a bavil som sa dokonca aj pri infantilnýzch scénach s čajkou. Pri neskorších súbojoch s morským dravcom sa však už napätie začalo vytrácať a spôsob porazenia žraloka bol naozaj nezmyselný. ()

Eliott 

všechny recenze uživatele

Horory se žraloky nikdy moc nevyhledávám, neboť mi nepřipadají příliš zajímavé, ani strašidelné. S tímto vědomím dokážu velice ocenit, jak dramatický může být horůrek se zmíněnou tématikou a natočený pouze v jedné malé zátoce. Ve filmu je skvěle vykreslena beznaděj hlavní představitelky se všemi aktivními i pasivními prvky co k tomu patří. V tomto ohledu oceňuji především důležitost přílivu a odlivu. A pak také způsob s jakým vedla Blake Lively svůj životní souboj s hrozivým protivníkem. Velice napínavý a uvěřitelný příběh. 74% ()

Reklama

choze 

všechny recenze uživatele

Collet-Serra jako by točil ty svoje thrillery přímo pro mě. Ať už jde o ouchylný dětský ORPHAN, do letadla uzavřený, paranoidní NON-STOP (nejlepší letecký thriller vůbec), úprk nočním městem RUN ALL NIGHT nebo tenhle minimalistický survival pro jednu surfařku, jednu skálu a jednoho žraloka, všechno jsou to látky, které mě velmi baví sledovat i psát. MĚLČINY jsou pohodový letní nervák a solidní příspěvek žraločímu subžánru - nenáročný, ale většinu času napínající a se sexy kamerou i představitelkou titulní role. Jen to finále je fest přitažené za vlasy. ()

Isherwood 

všechny recenze uživatele

Blake je k zulíbání a racek rovnou na Oscara, ale celá ta historka, i přes sympatickou délku, je tak nějak matná a bez opravdového překvapení. Párkrát jsem obdivně dumal nad produkčním zázemím, kde asi končí hrátky s kamerou a začínají nenucené trikové kejkle, ale Serra přijímá do své řemeslně vycizelované dílny jenom velmi ledabylá scenáristická zadání. [Finále = humorný sebeparodický fail. Až mi bylo všeho toho předchozího snažení docela líto.] ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Když už je tento film tak komorní a jeho hlavní součásti lze vyjmenovat na třech prstech - Blake Lively, žralok a Mexičané, přičemž Blake Lively se popisuje asi nejlépe, začnu s ní. Na tom surfovacím prkně i kdekoliv jinde ji to opravdu slušelo. Ale hlavně mě potěšilo, že znovu ukázala svůj herecký talent a na to, že si tento film nedává kdovíjaké ambice, zahrála svou roli zcela přirozeně a autenticky. Žralok je možná nejlepší CGI žralok v moři. Škoda jen, že v jeho případě scénář nepřešel ještě k trochu větší komornosti a musí si násilně vypomáhat Mexičany. Méně je někdy více, že ano. Dějově tak film kolísá kdesi mezi béčkovým monster filmem a survivalem, aby nakonec převážil monster film. Ale docela mě stejně ten závěrečný souboj bavil, tak proč ne. Ale ta napětím a rostoucí beznadějí vyplněná část Mělčin byla určitě lepší. Jak mám slabost pro mořské potvory a tohle mě vlastně v ničem neurazilo (jedna dějová berlička je obstojné číslo), klidně dám čtyři. Prostor pro zlepšení by ale byl. 7,5/10 ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Blake Lively (Nancy) začala natáčet 8 měsíců po porodu dcery James. Pro vyšvihnutí formy jí pomáhali dva trenéři a nutriční poradce. (Novotnak98)
  • Väčšina filmu bola natočená v nádrži s použitím modrých obrazoviek na dosiahnutie efektu. Napriek tomu Collet-Serra chcel zabrániť tomu, aby to bolo vidieť, takže 10% filmu bolo natočených na skutočných miestach s cieľom "oklamať" diváka, aby si myslel, že prostredie je skutočné: "Každá scéna má jednu skutočnú snímku a zvyšných 99% ich nemusí mať – ale tá jedna skutočná snímka vás oklame." (Arsenal83)
  • Film se v roce 2014 objevil na Černé listině nejlepších nerealizovaných scénářů. (Spidey3)

Reklama

Reklama