Reklama

Reklama

Mělčiny

  • USA The Shallows (více)
Trailer 9

V napínavém thrilleru Mělčiny se Nancy (Blake Lively) vydává osamoceně surfovat na odlehlé pláži. V průběhu surfování je napadena velkým bílým žralokem a zůstane uvězněna na moři jen nedaleko od břehu. Ačkoliv ji od přežití dělí pouhých 200 metrů, jejich překonání se ukáže být otázkou souboje dvou vůlí. (Falcon)

Videa (6)

Trailer 9

Recenze (685)

gogo76 

všechny recenze uživatele

Úvod a prvých 10 minút ako z videoklipu, pekná krajinka, pestré farby raja na zemi a B. Lively sa premáva v plavkách... Po prvom zdramatizovaní začína byť film zaujímavý, celkom sa vydarila scéna s veľrybou a kamarátka čajka neurazí... Film mal takmer po celú stopáž našliapnuté k slušným štyrom hviezdam, ale záver z kategórie nezmyselných, nereálnych až úplne debilných to hodnotenie vrátil na priemernú úroveň. Tak nečakanú smerovku a odpich do strany nedá ani M. Phelps a to je iný plavec. 60%. ()

TheDarKnig 

všechny recenze uživatele

Když už je tento film tak komorní a jeho hlavní součásti lze vyjmenovat na třech prstech - Blake Lively, žralok a Mexičané, přičemž Blake Lively se popisuje asi nejlépe, začnu s ní. Na tom surfovacím prkně i kdekoliv jinde ji to opravdu slušelo. Ale hlavně mě potěšilo, že znovu ukázala svůj herecký talent a na to, že si tento film nedává kdovíjaké ambice, zahrála svou roli zcela přirozeně a autenticky. Žralok je možná nejlepší CGI žralok v moři. Škoda jen, že v jeho případě scénář nepřešel ještě k trochu větší komornosti a musí si násilně vypomáhat Mexičany. Méně je někdy více, že ano. Dějově tak film kolísá kdesi mezi béčkovým monster filmem a survivalem, aby nakonec převážil monster film. Ale docela mě stejně ten závěrečný souboj bavil, tak proč ne. Ale ta napětím a rostoucí beznadějí vyplněná část Mělčin byla určitě lepší. Jak mám slabost pro mořské potvory a tohle mě vlastně v ničem neurazilo (jedna dějová berlička je obstojné číslo), klidně dám čtyři. Prostor pro zlepšení by ale byl. 7,5/10 ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Neradostných výluhů Čelistí jsme tady měli už zatraceně hodně. Kombinace rychlých střihů, roztěkané kamery, plastových ryb, umělé krve a mizerné dramatické hudby byla přinejmenším pokaždé úsměvná. Solidní španělský řemeslník Jaume Collet-Serra se s ničím nemazlí, hned nám naservíruje několik sympatických záběrů na odlehlou pláž a hlavně pohled na božské tělo dlouhonohé Blake Lively s blonďatou hřívou, které umřela matka, ale byla bojovnice a nedostudovaná medička Blake (pochopitelně) záhy taky bude. Chvíli si zařádí na prkně, pokecá s dvěma hošanama a pak to přijde. Primitivnější (zápletkou) to být nemohlo. The Shallows nicméně představovaly takového černého koně letní filmové nabídky. Zklamaly tak napůl. Zraněná dívka odkázaná na kousek útesu a vlastní zbytky sil tu a tam dělá zvláštní rozhodnutí, tvůrci to tu a tam hodně přeženou s ambicemi a diváckou trpělivostí (finále je hodně úsměvné), na druhou stranu je otázkou, co je lepší cestou? Zda podobně laděné snímky, ve kterých postavy dlouze plavou a jen civí kolem sebe, jestli neuvidí žraločí ploutev, což se stává nepříjemně únavným..? I tady diváka napadá, co a jak šlo udělat lépe, nicméně se alespoň opravdu hezky kouká na slušné vizuální nápady a Blake Lively, pro kterou byla Věčně mladá první seriózní hereckou příležitostí a nyní potvrzuje, že vlastně solidně utáhne i podobnou survival jednohubku. Pokud nečekáte příliš!! ()

Gilmour93 

všechny recenze uživatele

„We're gonna need a bigger tits..“ Eye candy survival, kde si to vyšinutý žralok rozdá se spoře oděnou blondýnkou. Pěkně se na tu faunu a flóru dívá, ale někde od poloviny se scénář plíživě překlopí do podoby, že by se za ní nestyděli ani Shakespeaři z Asylum. Scény jako videovzkaz rodině, nahazování vypadlého ramínka rackovi Wilsonovi či samotný závěr, kdy žraločice vypadala, že chce mít s bójí děti, posunuly Mělčiny do sfér přepálené letní komedie. Docela taky zamrzelo, že Blake Lively použila na zaškrcení tržné rány neopren a ne horní díl plavek. Styděla se snad před Stevenem Seagullem? Pokud chcete trochu více realismu a ne psychopatickou parybu, kterou neintoxikuje ani půlka nadraného Mexikánce, doporučuji australské The Reef.. ()

Psychor 

všechny recenze uživatele

Z pozice zdejší hororové autority musím konstatovat, že Jaume Collet-Serra vůbec nenaplnil očekávání, která do něho byla vkládána. Shallows disponoval potenciálem na to, aby se stal nejlepším žraločím survival hororem v dějinách kinematografie. Tuto šanci však trestuhodně zahodil a Reef si tak může oddechnout, jelikož poměrně jistě uhájil své dosavadní žraločí prvenství. Vše nasvědčuje faktu, že Jaume Collet-Serra není tak kvalitním režisérem, jak se mnozí diváci domnívali, a že svůj dokonalý Orphan natočil v rámci ojedinělého záchvatu tvůrčí geniality. Shallows bohužel nedokáže výrazněji zaujmout naprosto ničím. Celá stopáž filmu trpí zejména absencí potřebné úrovně napětí, které se nepodaří dosáhnout ani během žraločích scén. CGI efekty se rovněž příliš nezdařily a žralok tak působí vcelku neautenticky. Kapitolu samu pro sebe pak představuje žraločí chování, které se z hlediska etologie paryb zcela vymyká všem standardům a v očích diváka tak oslabuje celkovou uvěřitelnost děje. Přes všechny tyto nedostatky dosud stále koukatelný horor pak pohřbí neskutečně béčkové rozuzlení, za které by scénárista zasloužil jednu za uši. ()

Galerie (57)

Zajímavosti (32)

  • Väčšina filmu bola natočená v nádrži s použitím modrých obrazoviek na dosiahnutie efektu. Napriek tomu Collet-Serra chcel zabrániť tomu, aby to bolo vidieť, takže 10% filmu bolo natočených na skutočných miestach s cieľom "oklamať" diváka, aby si myslel, že prostredie je skutočné: "Každá scéna má jednu skutočnú snímku a zvyšných 99% ich nemusí mať – ale tá jedna skutočná snímka vás oklame." (Arsenal83)
  • V pôvodnom scenári sa Blake Lively rozprávala s vtákom oveľa viac. Nakoniec sa však režisér Jaume Collet-Serra rozhodol pre prístup "menej je viac": "Nechceli sme, aby bola ako Snehulienka rozprávajúca sa so zvieratami. Keď vidíte jej ťažkú situáciu, nepotrebujete predsa, aby všetko vyrozprávala čajke!" (Arsenal83)

Reklama

Reklama