Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Václav Kopta uvádí přímý přenos slavnostního předávání výročních filmových cen z pražského Rudolfina... Česká filmová a televizní akademie vyhlásila nominace pro 26. ročník výročních cen Český lev. Akademici vybírali z celkem 69 celovečerních hraných, animovaných a dokumentárních filmů uvedených do distribuce v roce 2018. O sošku Českého lva se filmy utkají v 15 statutárních kategoriích. Členové ČFTA o nominacích filmových kategorií 26. ročníku ocenění Český lev hlasovali do 14. ledna 2019. 143 hlasujících akademiků vybíralo ze 40 celovečerních hraných a animovaných filmů a z 29 dokumentů. Mezi kandidáty na České lvy vede s počtem 13 nominací film Toman režiséra a producenta Ondřeje Trojana. Po 10 nominacích získaly dva filmy – Hastrman v režii Ondřeje Havelky i film Všechno bude, jehož režisérem je Olmo Omerzu. Následují filmy Zlatý podraz Radima Špačka s 9 nominacemi, Jan Palach Roberta Sedláčka s 8 nominacemi a Hmyz Jana Švankmajera s 5 nominacemi. (Česká televize)

(více)

Recenze (32)

Enšpígl 

všechny recenze uživatele

Hned na začátku budu smířlivý. Minulý rok se mně s českým filmem v kinech randilo dobře, protože byl pestrý plný nápadů a v mnoha případech i vydařený, musel jsem se usmát, když jsem si tady zpětně četl svůj komentář k filmu Všechno bude, splnilo se, skvělý. Další radost mám z toho, že na rozdíl od minulého roku nebyla v přenosu jediná zmínka o politice, to děkuju !!! Hned to byl koukatelný ročník. Počáteční nápad Kokta napříč českým filmem roku 2018 skvělý. Z oceněných, já to přeju všem co vyhráli, ale přál bych to i těm co nevyhráli, hlavně mladá krev to je super, Jenovéfa za Chvilky, Elča za Všechno bude, atd. Ovšem ne všechno chci chválit i když Vašek Kokta nebyl vysloveně zlý, Adélka je moje krev a chyběla. Marek Taclík vysloveně trapný. Byly však i dojemné chvilky, minuta ticha za chlapy z Dukly, in memoriam a pani Plívová, moc jí to přeji za to, že tu díky ní mám zfilmovaný návraty do svého dětství, když jsem býval pan kluk. Já bych se ještě chtěl vyjádřit k jedný věci, která mě u NĚKTERÝCH našich tvůrců velmi mrzí a trápí a to je averze vůči csfd.cz, sprosté výpady vůči nám. Rozumím tomu, že tady mezi námi jsou ubožáci, ale na druhou stranu, já a nejsem tady ani zdaleka sám dávám za český filmy během roku nemalý peníze za lístky i za případný blu ray nosiče (mimochodem obrovská ostuda že v naší zemi vychází filmy z 90% jen na ubohém DVD formátu ) a přesto si pak čtu, jaký jsme tady všichni odporný nuly, že jsme zlo, atd. Nechci to dál hrotit, ale jelikož naši umělci jsou zřejmě jediný na světě, kteří nestojí o upřimnou zpětnou vazbu od diváka, rozhodl jsem se do konce roku přestat komentovat premiový český filmy , protože nechci NĚKTERÉ do sebe zahleděné tvůrce zbytečně dráždit. Jo a ještě aby toho nebylo málo, tak mě rozesmívají uživatelé, co za celý rok neviděli jediný český film v kinech, ale umí dokonale hodnotit výsledky těchto cen, trošku trapný. ()

Sarkastic 

všechny recenze uživatele

Když jsem se dozvěděl, že Vinczeová po loňském výborném výkonu nebude letos moderovat, dostavilo se u mě zklamání. A když se ke mně navíc dostala informace, že ji „zastoupí“ Kopta, přidaly se i obavy. Tímto bych se ovšem chtěl moderátorovi omluvit, protože mě mile překvapil, těch slabých momentů (např. šlapky) měl jen pár a místo humoru za každou cenu se uvedl docela umírněným projevem. Ani nedošlo na užití „přerušovacího“ tlačítka, takže v tomhle ohledu se neopakoval loňský trapas jménem Vladivojna La Chia. Té trapnosti divák bohužel neutekl prostřednictvím některých předávajících (nejvíce mě zklamala dvojka z Dukly 61), ale našli se i tací, kteří pobavili (minulý rok nejvíc zabodovali Neužil s Pleslem, letos mě nejvíc pobavil Jeřábek). Se samotnými vítězi jednotlivých kategorií jsem neměl větší problém stejně jako s jejich poděkováními (s výjimkou klasického „to jsem nečekal/a“). A dokonce tentokrát naštěstí nedostávala prostor agitka (tu vtipně shodil už v úvodu Tonda Blaník). Celkově bych letošek označil za lepší průměr. ()

Reklama

Dadel 

všechny recenze uživatele

Po rozčarování z nominací jsem se na přenos ani nedíval, ale po přečtení několika GLOS a KOMENTÁŘŮ nejmenované kritičky a dalších veskrze pozitivních ohlasů jsem to s týdenním zpožděním zkoukl. A musím říct, že to byl nejlepší přenos Lvů od dob, kdy ho moderoval Jaroslav Dušek. Úvod s Tondou Blaníkem byl super a předávající ve filmových kostýmech vydrželi bavit po celou dobu. Jako již tradičně to kazí nekompetentní "Akademie" svými nominacemi (skoro úplné ignorování Domestika, naopak nominace pro senilního Tlumočníka a oživlou wiki stránku Tomana). Naštěstí aspoň "Všechno bude" coby vítěz neurazí. ()

Pierre 

všechny recenze uživatele

Neřešila se žádná politika. Vše dopadlo relativně důstojně a v klidu. I Kopta to zvládl a to jsem z něho měl po Kopta show trochu strach (přestože je jinak fajn.) Vystoupení paní Věry Plívové-Šimkové vstoupí do dějin. K výsledkům: Mrzí mě, že 13krát nominovaný Toman nezískal ani jednu cenu, jsem zvědavý na Všechno bude (i na Chvilky), mám radost z cen pro Hastrmana, ale za hudbu to měl dostat Zlatý podraz. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Za mě dobrý. Mirka Spáčilová sice blekotala něco v tom smyslu, že letošní předávání Lvů sice mělo úroveň, ale zato ho sledovalo nejmenší množství diváků u televize a pak psala nějaký hloupý argumenty, který vůbec nedávaly smysl, ale čert to vem. U ní už to člověk musí brát jako recesi...hloupou, ale pořád recesi. Já osobně jsem si letošní předávání docela užil, leč bylo místy trošičku nudné. To ale u předávání holt tak bývá. Některá ocenění jsou zajímavější, některá méně. S tím nikdo nic nenadělá. Nápady ale letošní ročník měl a to se sakra počítá! Václav Kopta, coby moderátor, mě velice mile překvapil. Už úvodní scénka, kde probíhá snad všemi scénami všech filmů, aby došel na ceremoniál, mě hodně pobavila. Stejně tak i In Memoriam bylo moc hezky připravené a mělo myšlenku stejně tak, jako nápad, že lvy budou předávat herci a herečky oblečení do svých rolí z nominovaných filmů. Nejhezčí momenty byly určitě u paní Plívové-Šimkové, Jenovéfy a Elišky, na které byla radost koukat, a kterými krásně hýbaly emoce. Po shlédnutí jsem měl dokonce pocit, že loňský rok byl u nás na filmy poměrně úspěšný a to je po roce předchozím poměrně příjemná vzpruha. Jen tak dál! ()

Galerie (74)

Zajímavosti (1)

  • Cena Českého lva se už několikrát změnila a od tohoto roku zdobí podstavec místo hvězd pruhy. (mar48)

Reklama

Reklama