Reklama

Reklama

Bylo nás pět

(seriál)
  • angličtina There Were Five of Us
Česko, 1994, 6 h 2 min (Minutáž: 60–61 min)

Režie:

Karel Smyczek

Předloha:

Karel Poláček (kniha)

Scénář:

Ondřej Vogeltanz

Kamera:

Martin Šec

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Adam Novák, Jaroslav Pauer, Jan Müller, Štěpán Benyovszký, Jan Brynych, Sandra Nováková, Dagmar Havlová, Oldřich Navrátil, Jakub Hladík, Jiří Strach (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Ihned od své premiéry v roce 1994 uchvátil malé i starší diváky seriál na motivy Poláčkovy prózy, v němž režisér K. Smyczek spolu se scenáristou O. Vogeltanzem vytvořili prvorepublikovou atmosféru jednoho malého městečka s jejími dobrosrdečnými, zábavnými, ale i závistivými, pomlouvačnými a mnohdy komickými obyvateli. Svět viděný očima Péti, žáka čtvrté třídy (A. Novák) líčí rodinu – maminku s její vždy láskyplně otevřenou náručí (D. Veškrnová), přísného, leč spravedlivě trestajícího tatínka (O. Navrátil), i chytrého bratra Láďu (J. Strach). Především je to ale svět plný dobrodružství a rošťáren Péti a jeho čtyř kamarádů... (Česká televize)

(více)

Recenze (441)

MarekT 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších českých porevolučních seriálů. Výborný casting, stejně tak jako dějové linie jednotlivých dílů. Už je to sice docela dlouho, co jsem tento seriál viděl naposledy, nicméně vzpomínám v dobrém, hlavně na úvodní melodii, kterou si teď při psaní komentáře pískám, a úvodní větu "My hoši, co spolu chodíme...". Přimlouvám se za co nejdřívější reprízu. ()

Tommassi3 

všechny recenze uživatele

Opravdu dokonalá pocta velikému a silně nedoceněnému Karlu Poláčkovi a zašlým časům meziválečným, jejichž nejen Šecovou kamerou skvostně zde navozovaná atmosféra ze série přímo tryská, však bohužel neplatí za dokonalou filmovou záležitost, byť Bylo nás pět lze řadit mezi nejpovedenější i nejoblíbenější porevoluční seriály.. Dík Poláčkovu veskrze na mistrovském dialogu tradičně vystavěnému knižnímu předobrazu měl Karel Smyczek se spoluscénáristou Ondřejem Vogeltanzem svou autorskou úlohu na první pohled značně ulehčenu, leč protože se nevyhnuli při zřejmě pevně zadaném půdorysu o nesmyslných šesti hodinách úpravám, přepisování a rozvíjení jistých motivů i postav, sečtělý divák snadno odhalí posešívané díry ve scénáři, které herecky zvládá ustát snad pouze zde naprosto geniální Oldřich Navrátil v roli otce a rovněž i pravděpodobně té životní.. ()

Reklama

Wishkah 

všechny recenze uživatele

Výborná adaptace Poláčkova románu. Přesně se podařilo převést tu pohodu a lidskost, která na vás dýchá z knížky. Herecké obsazení je velice dobré. Speciálně rodiče Bajzovi Dagmar Veškrnová a Oldřich Navrátil předváděli doslova koncert a se svými rolemi se naprosto sžili. A i dětské hvězdy se nenechali zahanbit zkušenějšími kolegy. Tenhle seriál opravdu můžu......Válenpajštus:-) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Brý dén. Jmenuji se salahadin a tenhle seriál nemá chybu, každý herec/čka tady funguje jako ozubené kolečko a bez jediného kolečka by to nefungovalo (i Veškrnové to sedí jak holinka na noze). Tohle se povedlo, herci, hudba, scénář, režie...vše tak dokonale lehce provedené a zábavné, jak jen může být. Takže pět chlapců = pět hvězdiček. A za oba Zilvary dám šestou, protože ti dva nemají chybu, v tehdejší době jasní společenští úpadkáři a mrvitelé dobrých mravů (dneska elita). Sím, to není výtka, anóbrž to jest pochvala. "Není rum, není sturm!" ()

mira007 

všechny recenze uživatele

Možná je to tím, že cokoliv z povinné četby mi vždy otrávilo i to dobré a já musím říct, že tahle Poláčkova kniha je zdařile převedená do seriálové podoby, ale prostě když jsem do něčeho nucenej, tak přes to nejede vlak, ikdyby to bylo zlatý, proto mne tento seriál chudák nějak irituje už svou existencí, nicméně kvalitu má a já na něm oceňuji vedle dětských herců výkon Oldy Navrátila a objev Sandry Novákové. ()

Galerie (43)

Zajímavosti (30)

  • Při pálení stohu s krabicemi, které měly simulovat požár města, zpívá Pepek Zilvar (Jan Müller) z chudobince úryvek z komunistické Internacionály. (Nick321)
  • Sousoší pětice chlapců ze seriálu stojí v Rychnově nad Kněžnou, rodném městě Karla Poláčka. (Holusacek)

Související novinky

Zemřel herec Stanislav Zindulka

Zemřel herec Stanislav Zindulka

14.03.2019

Ve věku 86 let zemřel český divadelní, filmový a televizní herec, Stanislav Zindulka. Ten měl za sebou vystudovanou pražskou DAMU, od roku 1994 byl pak členem pražského Činoherního klubu. Mezi jeho… (více)

Reklama

Reklama