Reklama

Reklama

Série(3) / Epizody(22)

Obsahy(1)

Rozdílem téměř dva a půl tisíce hlasů zvítězil James George Hacker ve svém volebním obvodu nad svými soupeři. O tom, že se stane ministrem nové vlády, by již nemělo být nejmenších pochyb. A ve hře je tolik zajímavých postů: místní hospodářství, zahraničí, zdravotnictví, energetika... Jim by si klidně troufl na všechny, spokojil by se i s tím nejméně významným. Jenomže kampaň na předáka strany vedl proti nynějšímu premiérovi, proto má takový nepříjemný pocit, že se mu tenhle jeho minulý postoj tak trochu vymstí. A zdá se, že ho jeho neblahé tušení nezklamalo. Jedno ministerstvo po druhém padá do klína některému jeho stranickému kolegovi a on pořád nic. Marně se vrhá ke každému telefonu, premiér nevolá. Co ještě zbývá? A zbývá vůbec něco? Ale ano, samozřejmě! Ministerstvo pro administrativní záležitosti! Co na tom, že je škodolibí televizní komentátoři označují za cosi na způsob politického hřbitova! Ministerstvo to je a Jim je odhodlán udělat na něm kus práce...

Sitcom "Jistě, pane ministře" vznikl v BBC již před dvaceti lety, mnohé z toho, z čeho si dělá legraci, je však aktuální dodnes. Mnohé ty zákulisní pletichy, intriky a maléry jeho hrdinů nám budou připadat důvěrně známé a bude se nám zdát, že autoři museli čerpat inspiraci někde úplně jinde, než za kanálem La Manche. "Jistě, pane ministře" má 22 dílů, volně na ně navazuje šestnáctidílné pokračování s názvem "Jistě, pane premiére"...

Ministra a posléze premiéra Jima Hackera ztělesnil Paul Eddington (1927-1995), jemuž tato role přinesla mimořádnou popularitu a oblibu nejen u prostých diváků, ale i u těch, jež svým výkonem parodoval. Margaret Thatcherová mu za ni např. udělila Řád Kommandera Britského impéria. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (429)

petaspur 

všechny recenze uživatele

Jim Hacker vstupuje do velké politiky a stává se váženým ministrem pro administrativní záležitosti. Má spoustu progresívních nápadů, jak zlepšit chod úřadu, ale netuší zásadní věc. Jeho největším nepřítelem není opozice, ani média, ale sir Humphrey. Tento oddaný úředník státní správy svého milovaného ministra ve všem podporuje, se všemi jeho návrhy souhlasí, ale se vší úctou je formuluje tak trochu jinými slovy. Jelikož se jedná o slova vesměs cizího původu, tak Jim nemá nejmenší tušení o čem se v jeho blízkosti hovoří. Nikdy to však nepřizná a pouze souhlasně pokyvuje. Je to geniální seriál založený na jednoduché myšlence, že politik je idiot zvolený debilním voličem. ()

blitzer 

všechny recenze uživatele

Vynikající ukázka ekonomické teorie byrokracie v praxi. Nejvíc mě dostala asi debata o Evropské unii (ES): – Tady se hraje hra, v níž jde o národní zájmy jako vždycky. Proč myslíte, že tam jsme my? – Pro posílení bratrství svobodných západních národů! – Ale… proto, abychom oblafli Francouze tím, že je rozhádáme s Němci. – Tak proč do toho šli Francouzi? – Aby ochránili své neschopné farmáře před jejich konkurencí. – Což neplatí o Němcích. – Ne, ti tam šli, aby se očistili od genocidy a byli přijati zpět mezi lidskou rasu. Po 30 letech stále nadmíru aktuální :-) ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Kultovní seriál vznikl díky Antony Jayovi a Jonathanu Lynnovi, kteří prostředí vysoké politiky důvěrně znali a na scénáři pracovali s pomocí Johna Cleese z Monty Pythonů v druhé polovině 70. let. Pilotní díl seriálu byl přijat s velkým ohlasem, a tak v roce 1979 bylo natočeno 21 epizod, které byly odvysílány na BBC o rok později - a diváci šli do kolen. Seriál se úžasně líbil i premiérce Thatcherové, která u něj dokázala strávit celé hodiny. Pro toho, kdo se chce něco dozvědět o politice, nemá smysl pročítat politologické příručky nebo poslouchat nudné narcistní projevy politiků v televizi, ale je nejlepší shlédnout pár dílů tohohle geniálního seriálu a hned pochopí, jak to v politice chodí. Díky geniálnímu obsazení měl seriál úspěch po celém světě. Za svůj majstrštyk byli Paul Eddington jako představitel slabošského a důvěřivého Hackera a Nigel Hawthorne jako vychytralý manipulátor Appleby oceněni řádem CBE a Antony Jay byl povýšen do šlechtického stavu. Jediný, komu se kupodivu seriál nelíbil, byla britská státní správa, která tohle dílko označila za podlé a přeceněné. Sbírka cen a nejrůznějších vyznamenání, kterou získali tvůrci, by zabrala mnoho místa a o jednotlivých zápletkách a dialozích by se dalo dlouho diskutovat. Pro mě neodolatelná záležitost. Stoprocentní hodnocení. ()

hans500 

všechny recenze uživatele

Úžasná satira (nejen) britské politiky. Nejlepší postavou je samozřejmě Sir Humphrey ve skvělém podání Nigela Hawthorneho, Paul Eddington jako Jim Hacker je o žďabíček horší. Jen Derek Fowlds mohl dostat trochu více prostoru. A malá rada nakonec: pokud chcete, aby důležitou petici nikdy nikdo nespatřil, nepalte jí, ale radši založte :) ()

Elyssea 

všechny recenze uživatele

"Cynik? Tak říká idealista realistovi." Politická deziluze dávkovaná ministerskému začátečníkovi v hutných dávkách ústy jeho tajemníka. Sir Humphrey Appleby, pouhý vládní úředník, jehož hlavním úkolem je navigovat ministra peřejemi politických rozhodnutí, protože rozhodnutím se ministr musí za každou cenu vyhnout. Dále také morální mrtvola, milovník kultury, diskutér o jehož schopnostech vhodnými argumenty vyjednat u neplodné samice tura domácího mládě není třeba pochybovat. Zkrátka nanejvýš pozoruhodná osobnost, samozřejmě oddaně konající ve jménu Jima Hackera. To je ministr pro administrativní záležitosti, který je ochotný si nechat poradit, jemuž jde o principy a hlas... spokojenost britských voličů. A nesmím opomenout drahého Bernarda, jenž má ve zvyku upozorňovat na nesmyslné fráze a nemá na politiku žaludek. To je trojice, jejíchž utkání na argumentačním kolbišti se stále ještě nemůžu nabažit, protože Jistě, pane ministře využívá krásy jazyka (konkrétně českého ve vynikajícím dabingu Preisse, Vaculíka a Němce). Nestrárnoucí seriál. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (23)

  • Nikde se neuvádí, jestli je vláda v seriálu konzervativní, nebo labouristická, ale vzhledem k tomu, že se v seriálu minimálně jednou zmíní válka o Falklandy, musí to být vláda po roce 1982. Vychází z toho konzervativní vláda Margaret Thatcher, vládnoucí až do listopadu 1990. (PD321)
  • Divadlo na Vinohradech uvádí ve svém repertoáru hru „Jistě, pane ministře“, jejíž děj se skládá z řady epizod. V hlavních rolích vystupují Viktor Preiss a František Němec, kteří také nadabovali hlavní postavy seriálu. (šerminator)
  • Jim Hacker (Paul Eddington) vystudoval ekonomii na London School of Economics, což mu Humphrey (Nigel Hawthorne) i Bernard (Derek Fowlds) často předhazují. Hlavně v souvislosti s tím, že neovládá latinu. Humphrey i Bernard mají klasické vzdělání na Oxfordu. (#47)

Související novinky

Monty Pythoni znovu spolu?

Monty Pythoni znovu spolu?

29.08.2005

Říct že od doby kdy legendární, kultovní, unikátní, nedostižná, brilantní a hlavně extravagantní skupina britských komiků (a jednoho, stejnými superlativy popsatelného, amerického výtvarníka)… (více)

Reklama

Reklama