Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 2
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 2

Recenze (191)

Una111 odpad!

všechny recenze uživatele

Milá Boženo, i když už je to delší čas, co si nedělám velké iluze o tvé počestnosti (zamlada jsem tě tolik milovala!), přece jen si myslím, že tohle sis nezasloužila! Udělaly z tebe ku.vu - nejspíš k obrazu svému! Od soulože k souloži - soulož nemanželská, manželská, soulož v průjezdu, v posteli, vleže, vestoje - račte si vybrat, všechno naplno, že by stačil jen umělecký náznak? Ale kdež, porno jedna radost! - - - To. že jsem to vydržela až do konce, mne stálo hodně přemáhání a spoustu nevole! Co mělo znamenat to řvaní Geislerové ve vypjatých emočních situacích? Chápu, že její soubor výrazových prostředků je poněkud omezený a chudý, ale tohle bylo už jaksi přes čáru! A ten její způsob řeči byl tak sprostý a dryáčnický, že se to ani nedalo poslouchat. Ať byla Němcová jakákoliv, pražská hokynářka to nebyla! Josef Němec je zde vylíčený jako hulvát ovládaný zvířeckými pudy, ostatní muži jako nevýrazní slaboši, ženy trpitelky v manželské kleci určené k rození dětí, ukájení manželových chtíčů a obstarávání domácnosti... Na nějaká historická fakta si seriál taky nehraje, dámy si toho o životě své protagonistky moc nenastudovaly, vystačily si zřejmě s wikipedií!  Kdyby to bylo jen dílo nepovedené, ale ono je to úmyslně pojaté jako hlásná trouba těch nejzvrhlejších liberálních názorů, ale ani tady nebyly tvůrkyně dost důsledné! Němcová měla být - černoška a lesba! To jediné chybí seriálu k dokonalé světovosti! ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Počkal jsem si do čtvrtého dílu, abych mohl konstatovat, že tohle se České televizi zatraceně povedlo! A samozřejmě nejen jí, ale všem, kteří se na tomto příběhu podíleli. Božena je doslova epicky odvyprávěný příběh ženy, o které se jako děti všichni učíme, abychom si jí v dospělosti připomínali maximálně tak na pětistovce. Přitom ten její námět, ten má neskutečný přesah. Přesah, který přešel ke skutečnosti, že se o ní mluví, že se mluví o jejím manželovi Josefovi, že je celý ten námět poměrně kontroverzní ke vztahu muže a ženy (navíc vztahu muže a ženy té doby). Já ale skláním pomyslný klobouk devatenáctého století, protože zde mě bavila snad každá scéna, která se ve filmu objevila. Bavila mě nápaditá hudba, která zde zazněla, včetně úvodní melodie. Bavilo mě setkávání se všemi obrozenci českého jazyka, Borovským počínaje, Erbenem konče. Bavilo mě objevování české kultury, poznávání nových postav, zjišťování, že v té době žil nějaký Nebeský, a že ten pochází z jednoho barokního statku poblíž Kokořína, ze kterého je dnes ruina. Bavilo mě se kochat tou dobou, která je jak kdyby vypadla z anglické aristokracie, ale přitom v ní byla cítit jistá neprostupná rebélie, včetně skvostných exteriérů, historicky přesných interiérů a neméně úchvatných obleků. Hlavně mě bavilo i to, že se tvůrci nebáli a použili tu množství herců, které vůbec neznám, a kteří se tu předvedli nádhernými výkony. A ano, Božena nebyla jednoduchá osobnost. Naopak. Tak složitou osobnost aby divák u filmu, popřípadě televizní série, pohledal. Anička a Aňa jí ale zvládli s naprostou grácií sobě vlastní. Dala se pochopit, dala se nechápat. To, co ale v závěru celé série její manžel v podání perfektního Jana Hájka v hospodě o ní řekl, z toho mě až mrazilo. Tak silný tento zážitek pro mě byl a já jen doufám, že Česká televize se nad úspěchem (a skutečností, že se o Boženě mluví snad ve všech rodinách) zamyslí a brzo nám přinese zase nějaký jiný, neméně zajímavý příběh z této doby. Budu se těšit. Božena Němcová pro mě už není jenom Babička, Divá Bára a série pohádek, které jsem poslouchal jako malý kluk. Je pro mě živoucí osobou, mementem doby, ženou, která žila pro tu dobu, a já jsem za to neskutečně rád. ()

Reklama

Siegmund odpad!

všechny recenze uživatele

Film o životě Boženy Němcové mezi českými filmy chyběl. Ovšem zhlédnutí čtyř dílů tohoto životopisného dramatu bylo pro mě nejen velkým zklamáním, ale také velkým utrpením. To, že paní Němcová nepatřila mezi nejpočestnější ženy, je dostatečně všeobecně známo. Je mi však záhadou proč se autorky seriálu zaměřily právě na tuto slabou stránku jejího života a převedly ji do podoby softporna okořeněného četnými vulgarizmy. Já si myslím, že mezi diváky tohoto díla je potřeba zařadit i nemalou skupinu žáků základních a středních škol. Ano, nechť je komplikovaný a nelehký život Boženy Němcové podán pravdivě, ale pravdu lze divákům sdělit i bez naturalisticky podaných sexuálních scén a hádek plných sprostých slov nejhrubšího zrna. ()

blackrain 

všechny recenze uživatele

Měla jsem strach, abych si po shlédnutí tohoto seriálu nepřestala Boženy Němcové vážit jako spisovatelky. Němcová v mnohém předběhla svou dobu. Sama o sobě prohlašovala, že by chtěla žít o nějakých 200 let později. Překvapilo mě, jak si dokázala své chování a přemýšlení s takovou samozřejmostí obhájit. Prostě byla na tehdejší dobu hodně jiná. Vzor všech feministek. Složitá osobnost se složitým životem, který si vybral svou daň. Ač se seriál jmenuje Božena, tak jsem nabyla dojmu, že hlavním aktérem, kolem kterého se vše točí, byl Josef Němec. Bez něho by totiž nebyla. On ji v podstatě stvořil. Kameníková byla v pohodě. Na Geislerovou jsem si musela zvyknout. Výprava byla perfektní. Ze seriálu mám rozporuplné pocity. Bohužel mi v hlavě uvízlo především to, že byla pěkná štětka. Ale zase jsem se mohla vidět s Borovským, Čelakovským, Tyllem, Světlou, Erbenem. ()

Streeper 

všechny recenze uživatele

Jsem neskutečně překvapená českou kinematografií, že dokázala něco takového natočit. Boženu Němcovou považuji za jednu z našich nejlepších spisovatelů a vidět její život takto skvěle zpracovaný mi úplně vyrazilo dech. Svojí úlohu zvládla skvěle Anna Kameníková jako mladší verze Boženy, tak Aňa Geislerová jako starší verze. Opravdu se mi to neskutečně líbilo a doufám, že takových seriálů nebo filmů natočíme víc! ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • „Mnoho věcí jsem vůbec netušila. Ačkoliv jsem se chtěla sama prostřednictvím její opravdu zajímavé korespondence pročíst k tomu, kdo vlastně Barbora byla, díky natáčení jsem se dozvěděla mnohem víc. A musím říct, že cesta k její osobě je složitá. Mám k ní obdiv, ale ne vždy jí rozumím. Každopádně hrát ji je opravdu velká pocta, úkol i zodpovědnost,“ řekla Aňa Geislerová. (SONY_)
  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)

Reklama

Reklama