Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 3
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 3

Recenze (191)

Gwaihir 

všechny recenze uživatele

Čekal jsem vyprávění příběhu jedné z velkých osobností české literatury, její vyobrazení z nejrůznějších úhlů, nahlédnutí do složitosti její duše, pohled na její dílo očima doby nebo znázornění jeho odrazu v tehdejší společnosti. Zde však byla zvolena poněkud jiná cesta, která se mnohem uceleněji věnuje postavě spisovatelčina manžela, jehož ukazuje v celé šíři, se všemi jeho neřestmi a ctnostmi. Na autorčin život se pak dívá zejména jako na svobodomyslnou bohémku a přes její nespoutanost a milostné avantýry, což nepůsobí ani tak neotřele či novátorsky ve smyslu jejího polidštění, jako spíš bulvárně, a proto také prakticky ani nemůže dát viditelnou odpověď na otázku, proč vlastně byla v oněch nelehkých časech i po nich pro mnohé její souputníky a nástupce tak výraznou inspirací. Přínosem tak zůstává "jen" nádherně vykreslený a skvěle zahraný Josef, který slavnou Boženu v tomto případě, i přes její vynikající ztvárnění v mládí, zcela zastiňuje. ()

Chrustyn 

všechny recenze uživatele

Božena je taková menší seriálová událost v naší malé zemičce, ale pod hypem, který ji doprovázel se skrývá docela plytký příběh o velké Češce, která je zde prezentovaná pouze jako rajda, která žije ve zpackaném manželství. Na dané téma jsem viděl x lepších počinů a výsledný dojem tak zachraňují jen slušní herci a pěkná výprava, která je mírně zazděna tím, že se většina příběhu odehrává v interiérech. Na české poměry rozhodně nadprůměrné dílo, ale žádný trhák se nekoná. ()

Reklama

fabecc1222 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Klasické životopisné zpracování po našem. Ve větší či menší míře klasické nedostatky, které se u nás opakují stále dokola (nevyrovnané znázornění odkazu dané postavy pro současnost vs. řešení milostných vztahů; (ne)stárnutí postav, kdy hlavní postava mění podobu a všichni v jejím okolí vypadají stále stejně). Herecky od ústřední trojice výborné, ale udělat z povinně literární Boženy nesympatickou promiskuitní bohémku je na zvážení, a jak vidno, spousta lidí (včetně mě) padá údivem, co ta Božka (Barbora) byla zač. Jako celek je však série dobře zpracovaná, s historicky věrnými interiéry a exteriéry. Postupně zapojovanou atmosférou dané doby (ale té mohlo být stejně víc) a herecky si jdoucí pro Českého lva. Pochvala také pro hudební složku a hlavní klavírní motiv. ()

sofiapetra

všechny recenze uživatele

Hvězdy žádné dávat nehodlám, jsem ráda, že o B.N. vzniklo aspoň něco. Přiznávám, že mě blažilo vidět své oblíbené historické postavy na plátně, jak se hýbají a mluví - nejen Boženu, ale i Antonii Rajskou, sestry Rottovy, Havlíčka... ale celkové porno pojetí bylo docela trapné a B.N. to určitě ublížilo (myslím v očích všech idiotů, kteří budou dál zcela opomíjet její dílo a význam, jen jim naskočí, že byla pěkná coura). A vadilo mi, že tam vůbec nezmiňovali její šlechtický původ, protože je přece jasné, že Panklovi její rodiče nebyli - pradlena Tereza ji vážně ve čtrnácti neporodila. ()

misterz 

všechny recenze uživatele

Na naše pomery veľmi dobre spracovaný životopis najgeniálnejšej českej spisovateľky, vďaka ktorej som sa naučil čítať ešte v škôlke. Jej rozprávky som vždy nenormálne hltal a mám podozrenie, že lásku ku knihám a nepriamo aj k filmom, mám vďaka nej. Ani ku spracovaniu nemám žiadne väčšie výhrady, možno len by som sa v seriály zameral viac na jej tvorbu ako na milostný život. Ten bol v jej prípade určite podružný, aj keď vo veľkej miere ovplyvňoval i jej tvorbu. Na plátno sa však hodilo to druhé. Chýbalo mi tu trocha podrobnejšie rozobrať, ako jej jednotlivé geniálne prozaické diela vznikali. Slušný nadpriemer. 80/100 ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Ve scéně, kdy jsou Barbora (Aňa Geislerová) a Josef (Jan Hájek) oddáváni, pronáší kněz slova: „Hunc vestrum consensum,“ která následují bezprostředně po slibu. Tato modlitba je však obsažena až v liturgii svatby po II. vatikánském koncilu, tedy až po roce 1970. V tehdejším ritu bezprostředně po slibu následovala slova „Quod Deus coniúngit, homo non séparet“, další slova byla pronášena v národním jazyce. (Thanoris)
  • Pro seriál muselo být zhotoveno velké množství dobového nábytku. Seriál se natáčel celkem ve 119 různých prostředích. (ČSFD)

Reklama

Reklama