Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Kamas k tomuto seriálu (2)

Božena (2021) 

"Ptám se mnohdy sama sebe, jaké mocné, nevyzpytatelné kouzlo spočívá v jistém člověku, že nás jediný jeho pohled, jediný potisk ruky o všecku sílu připravit může, že chvění jeho hlasu jako třtinou námi zmítá?Proč pokojně bije srdce, když jeden přítel ruku nám stiskne, proč potisk druhého žár do žil vlévá?". Z této miniserie o Boženě Němcové vyšel nejlíp Josef Němec. Konečně nebyl ten pohled na něj jen černobílý. Už při čtení spisovatelčiny korespondence mi ho bylo trochu líto a neviděla jsem ho jen jako bezcitného surovce a Boženu jako romantickou ženu stojící na piedestalu. Ti dva se nikdy neměli dát dohromady, byli tak nesourodá dvojice, tak rozdílných povah. Nedivím se, že zásadový Josef měl červený pruh před očima, když i to málo, co poslal k obživě domů, Božena rozkutálela za koláče a víno pro své kamarády a "vyžebranými" penězi od přátel neváhala obléknout přítele Bendla, který na mě působil jak stále hladový vychytránek zneužívající rozdávačnost velkorysé Boženy Němcové. Nebo v době, pro mě lehkovážné cesty Boženy Němcové po Slovensku, se Josef sám staral v Praze o děti, a neměl na nájem ani na jejich zítřejší oběd. O milostných pletkách nemluvě. Na druhou stranu, kdyby nebylo Němce, nebyla by ani Božena Němcová. Je otázka, zda by se dostala na podobné místo mezi obrozence a začala psát, kdyby se provdala jinam za někojo mnohem uhlazenějšího, ale proněmecky smýšlejícího. Z herců se mi moc líbila Anna Kameníková, Jan Nedbal v roli Nebeského a Václav Matějovský v roli Havlíčka (mimochodem, on by byl skvělý iv roli Lambla). Jan Hájek v roli Josefa, to byl herecký koncert. Naopak mi typově nesedl Jan Budař v roli nápadníka Lambla jako stoický blondýn s modrýma očima a Aňa, jako Božena ve starší verzi, jejíž pohled působil mnohdy povýšeně a přidrzle. Krásná kamera, výprava, kostýmy i pro mě příjemná melodie piana, opakující stejnou melodii. ()

Epizoda 1 (2021) (E01) 

Prvnímu dílu nemám co do vyprávění vytknout. Tedy až na nevhodně vybranou barevnou typologii obou hlavních představitelek. Božena Němcová měla profitovat hlavně ze svých nádherných havraních vlasů. Holky jsou jistě v reálu krásný, sluší jim vše, kromě černý barvy, lemující jejich průhledný obličej. ()

Reklama

Reklama