Reklama

Reklama

Božena

(seriál)
TV spot 1
Česko, 2021, 5 h 51 min (Minutáž: 82–94 min)

Hrají:

Aňa Geislerová, Jan Hájek, Anna Kameníková, Kryštof Hádek, Martin Myšička, Václav Matějovský, Viktor Zavadil, Ondřej Kavan, Lucie Žáčková, Vladimír Javorský (více)
(další profese)

Epizody(4)

Obsahy(1)

Kdo je první, má to nejtěžší. Zvlášť je-li ženou v polovině 19. století. Skutečný příběh první české spisovatelky ve čtyřech televizních filmech. Sedmnáctiletá Bára je odbojná, dychtivá a svobodomyslná dívka. Raději čte, než peče. Navíc přitahuje zájem mužů. Rodiče už ji nezvládají, a tak se hledá ženich, který by si ji vzal i bez věna. Nejlepší partií je o patnáct let starší úředník pod penzí Josef Němec. Mladičká nespoutaná dívka mu uhranula. Josef nenaslouchá ani varování přítele. Bára se sňatku brání, ale proti vůli rodičů nemá šanci. Dvě protichůdné povahy vykračují do společného života. Píše se rok 1837… (Česká televize)

(více)

Videa (3)

TV spot 1

Recenze (191)

filmfanouch 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Minisérie Božena není vyloženým průšvihem. Má mnoho pozitivních aspektů, jeho vizuální stránka není úplně bídná, herci se snaží a seriál obsahuje mnoho výborných momentů. Bohužel ale zároveň mnoha pasážím života Boženy Němcové věnuje příliš moc a druhým zase až příliš málo. Nepodařilo se mu úplně prodat důležitost této spisovatelky a bere příliš velký důraz na její milostný život. Nebylo by v tom vlastně nic špatného, v závěru ale chybí snaha o to opodstatnění toho, co udělalo Boženu Němcovou tím velkým lokálním literárním jménem. A ani ta snaha představit Boženu Němcovou ve světle silných a nezávislých žen seriálu jednoduše nevyšla. Minisérie Lenky Wimmerové tak vstoupí do historie jako minisérie s promarněným potenciálem, přičemž je její celkový detailní rozbor i dost možná zajímavější než kompletní minisérie. A už to dokazuje, že je něco v jistém ohledu špatně. Pořád ale platí, že jde jen o důstojný průměr než o vyložené peklo...... ()

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Boženo, Boženo ... kdysi mě učili, že jsi byla ještě dítě, když Tě provdali - jak napsal František Halas: "Barunka ještě s panenkou si šeptá ...". Nicméně zdá se, že v reálu tomu bylo trochu jinak, že Tvé rodině prakticky nic jiného nezbývalo. Neuhlídala by Tě, Boženo. Nemám Ti to za zlé, jenom jsem si Tě představovala trochu jinak. Ráda sis hrála na dámu ... ráda jsi byla středem pozornosti ... ráda jsi flirtovala - a kdyby jenom flirtovala ! Neuměla jsi hospodařit ... rozhazovala jsi plnými hrstmi - a nebrala jsi ohled ani na své děti, Boženo. Dělalo Ti problémy dodržovat jakýkoli řád. Chtěla jsi žít svobodně a po svém - a bylo Ti jedno, komu přitom ubližuješ a čí vztahy rozvracíš. Vůbec sis nepřipouštěla, že pravá svoboda znamená i zodpovědnost. Koho jsi měla vlastně ráda - kromě sebe, milá Boženo ? Pokud si některé z Tvých dětí chtělo koupit byť jen kousíček Tvého srdce, muselo projevit nějaké umělecké vlohy. Jinak nebylo hodno Tvé pozornosti ... pokud jsi ho ovšem nepotřebovala, aby Ti posluhovalo. A jen tak mezi námi: Nebylo Tvé probuzené vlastenectví jen jednou z příležitostí, jak se zviditelnit ... a pohybovat se v "lepší" vlastenecké společnosti ? Abych nezapomněla - taky jsi cosi napsala, Boženo ... v pauzách mezi Tvými milostnými avantýrami, ale patrně to nebylo nic důležitého. ----- Popravdě ... nemůžu říct, že by se mi líbil obrázek Boženy, jaký mi naservírovala Česká televize. Netvrdím, že byla jiná, jenom mi vadí, že ji autoři ve svém uměleckém rozletu pojali jaksi jednostranně - víceméně z ní udělali s prominutím kurvu ... a přitom téměř pominuli její dílo - jakoby ani nestálo za řeč. Dosti bídné 3* ()

Reklama

Skuby47 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tento příběh mohl v klidu pojednávat o kterékoliv volnomyšlenkářské ženě z jakékoliv chudé vlastenecké rodiny v 19. století. Hlavní hrdinka zde byla spisovatelkou spíš z finanční nouze a snahy upozornit na sebe, než z touhy prosadit se v literárním světě a sdílet své myšlenky a pocity. Spisovatelská inspirace a radostné psaní v tom nebylo, tvořila jen z nutnosti. To nebyla moje Němcová, ta moje psala radostné pohodové povídky a pohádky a ty nemohla psát pod tlakem. Seriál je spíše o jejím osobním životě s důrazem na senzace z pohledu bulváru. Co se vizuálu týče, nelze než pochválit výpravu, kostýmy a prostředí v němž se natáčelo, protože atmosféra byla dokonalá. Méně známí herci dodali snímku věrohodnost. Sex považuji za účelový. Když nebylo o čem hrát, tak hupky do postele. Z hlavních postav mi nebyla ani jedna sympatická. Podle mého nebyla výměna hlavní představitelky nutná, když ostatní herci své role odehráli v původním obsazení. Anna Kameníková by to uhrála, vždyť je to herečka a ostatní by záleželo na maskérkách. Na současné poměry v televizní tvorbě je to dobrý počin. Jenom se obávám, aby se pod tlakem tohoto seriálu děti ve škole nepřestaly o spisovatelce učit. ()

MartinezZ 

všechny recenze uživatele

Vizuálně i herecky na ****, příběhově a vyzněním na nic. Po 4 dílech vlastně nevím, co se autorky snažily dokázat - dehonestovat jméno Boženy Němcové? No, rozhodně ani jeden z dílů neměl za cíl ukázat, proč se v hodinách literatury tahle postava objevuje na místech, jež jí učebnice připisují. Celé je to taková špinavě-realistická podoba světa a života jednoho ubohého myšlenkově povrchního a chudého tvora nastavená co by zrcadlo nějaké poetické pohádkové verzi filmu, kterou ale nikdo nenatočil a neviděl. Takový obraz Doriana Graye, jen ten obraz, Doriana samotného tu nikdo nikde nespatří. Už za mlada jí chybělo pár facek, v dospělosti škodila blízkému okolí stejně, jako pro něj byla potřebou - takový nechutný životní parazit. Tak přesně s takovým pocitem odcházím od tohohle čtyřdílného dramatu. "Dílo lepší autora." Vážně nevím, jestli právě tohle mělo být tím motivem, který si si odnáším z tvorby autorských Tří Grácií, poplatné době a myšlenkově pokřivených hnutí. ()

kajas 

všechny recenze uživatele

O Boženě, respektive Barboře Němcové jsem si v rámci psaní bakalářky přečetla několik životopisů napsaných za socialismu. Tyto knížky a koneckonců ani středoškolské hodiny literatury mi ale nedaly dostatek informací ani o Boženině povaze, ani o jejích blízkých. Díky čtyřem epizodám s délkou celovečerního filmu jsem si díky výborným hereckým výkonům a zkušeným tvůrcům udělala obrázek také o dalších osobnostech české literární historie. V minisérii se totiž jako vedlejší postavy objevují také Josef Kajetán Tyl, Magdalena Dobromila Rettigová nebo Karel Jaromír Erben (věděli jste, že koktal?). Ztvárnění hlavní hrdinky si stejným dílem (po dvou epizodách) rozdělily Anna Kameníková a Aňa Geislerová. Rozhodnutí tvůrců obsadit "profláklou" Geislerovou se nesetkalo s úplně pozitivními ohlasy internetových diskutérů, po skončení minisérie ale jistě většina odpůrců musela uznat, že obě herečky podaly vyrovnaný a velmi dobrý výkon. Osobně mě ale mnohem více zaujal Jan Hájek v roli Josefa Němce. Hájek dokázal svojí postavě vdechnout jak potřebné hrubiánství, tak specificky projevovaný cit k manželce, která ho dlouhá léta podváděla a zřejmě nikdy nemilovala. S milostným životem Němcové souvisí moje asi jediná větší výtka k minisérii - čtyři epizody se až příliš velkou měrou věnují romantickým dostaveníčkům a flirtování hlavní hrdinky téměř se všemi muži, kteří se na kratší či delší dobu zastaví v její blízkosti (od jiných spisovatelů přes rodinného lékaře). Uvítala bych tak trochu větší zacílení na její pracovní život. Přesto jsem ráda a děkuji ČT za další historický projekt, který může zájemcům nabídnout jiný pohled na známou postavu než ten ze školních lavic. ()

Galerie (127)

Zajímavosti (16)

  • Natáčení odstartovalo v Novém Městě nad Metují v srpnu 2019. Jinak se natáčelo v Opočně, Praze a na Slovensku. V prosinci se štáb přesunul do Žatce na Chelčického, Žižkově a Hošťálkově náměstí a do ulic Dlouhá a Josefa Hory. (SONY_)

Reklama

Reklama