Reklama

Reklama

Válka světů

(seriál)
  • Velká Británie War of the Worlds (více)
Trailer
Drama / Sci-Fi / Mysteriózní
Velká Británie / Francie / USA, (2019–2022), 19 h 37 min (Minutáž: 44–52 min)

Tvůrci:

Howard Overman

Předloha:

H.G. Wells (kniha)

Scénář:

Howard Overman

Hrají:

Gabriel Byrne, Stéphane Caillard, Adel Bencherif, Léa Drucker, Daisy Edgar-Jones, Bayo Gbadamosi, Natasha Little, Elizabeth McGovern, Aaron Heffernan (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(24)

Obsahy(1)

Když astronomové zaznamenají vysílání z jiné galaxie, je to definitivní důkaz inteligentního mimozemského života. Se zatajeným dechem čeká celý svět na další kontakt. A nemusí čekat dlouho. Během pár dní je takřka celé lidstvo vyhlazeno a v hrozivě opuštěném světě zůstala jen hrstka lidí. Ti, co přežili, si při pohledu na oblohu plnou mimozemských lodí kladou palčivou otázku – kdo jsou tito útočníci a proč jsou tak odhodlaní nás zničit? (Disney+)

(více)

Recenze uživatele MickeyStuma k tomuto seriálu (9)

Válka světů (2019) odpad!

Tento anglo-francouzský seriál o útoku mimozemšťanů na Zemi se prezentuje jako reimaginace klasiky H.G. Wellse a to ve stylu seriálu 'Živí mrtví' (2010- ) odehrávající se ve Francii. Nejedná se tedy o seriálovou verzi dle původního románu H.G. Wellse, ani o žádný remake či snad nějakou předělávku. Tvůrci si vymysleli zcela nový příběh, čímž má s tím původním pramálo společného. Budiž tedy záhadou jaký má smysl se H.G. Wellesem ohánět. Kvůli inspiraci? No to by mohl být uveden každý snímek, jako třeba 'Den nezávislosti' (1996). A jak známo, není. Stejně tak je záhada, jaký smysl tento seriál vlastně má. První část začíná jako každý katastrofický film o asteroidech. Útok mimozemšťanů je uspokojivý a vzniklá typicky lidská panika je doslova ukázkovým varovným příkladem. Ale to je asi tak vše. Následující části jsou naprosto bez děje, zážitku a nějaké žánrové inovace. Vyobrazený svět je postapokalyptický a tak se nikde nic neděje. Jen se všude válí mrtvoly. Smysl útoku mimozemšťanů naprosto žádný. A jejich podoba? Vypadají jako robotičtí psy a jejich chování je stejné jako u psů jen tak volně pobíhajících. Smysl nedávají ani postavy. Mimo jiné je tu dokonce i africký imigrant pocházející ze Súdánu samozřejmě utíkající před válkou, avšak tady se chopí zbraně a s chutí brání Evropu. Jeho evropská pouť začíná v uprchlickém táboře v Calais a vůbec se nedozvíme, proč leze do cisterny v kamionu. Ale co je propagandisticky nejdůležitější, zasouloží si s bílou nevidomou dívkou, která poté okamžitě začne vidět. Ne, smysl a logiku v tom skutečně nikdo nehledejme. Co se týče černobílého páru, nejsou jediní. Takové tu jsou dva. Inu, kodex je kodex a ten se musí dodržovat.  Proč tenhle seriál vznikl je záhada nejzáhadnější. Větší nudu aby člověk pohledal. Je to seriál konverzační, ale ani ty dialogy nemají žádnou logiku. Tento seriálový počin je zkrátka kandidátem na nejhorší seriál všech dob. ()

Epizoda 1 (2019) (S01E01) 

První část je dramaticky povznášející, avšak nepřináší nic neznámého. Příběh začíná v nějaké observatoři, jehož dění známe z filmů o asteroidech. Na obloze dva vědci najdou něco neznámého. A protože se záhy ukáže, že jde o rádiový signál, připomene nám to snímek Kontakt' (1997). Ale to je tak vše. Další vývoj se opět odvíjí dle zmíněných snímků o asteroidech. Na Zem začne něco padat. Vzniklá panika lidí je však skutečně ukázková. A protože se příběh odehrává v současné době, nezapomněli tvůrci ani na imigrantskou krizi. Do děje je naroubováno uprchlické stanoviště v Calais, odkud pocházejí i dva afričtí imigranti snažící se dostat do kamiónu. Jeden je chycen, druhému se povede ukrýt v cisterně. Odkud pochází a kam se chce dostat se však v žádném případě nedozvíme. Po vizuální a dramatické stránce je start seriálu skutečně pecka, ovšem scenáristicky, dle určitých postav, to setsakramentsky drhne. ()

Epizoda 2 (2019) (S01E02) odpad!

Přechod do konverzačního kabátu. A celé to vypadá jako by se zastavil čas. I nadále se udržuje v tajnosti, co se vlastně stalo. Děj příběhu nijak zvlášť do popředí neposkočí. Děj velmi pomalým tempem sleduje několik vybraných postav jak si počínají a to je vše. Takovýto děj by stačil i na pětiminutovku. ()

Epizoda 3 (2019) (S01E03) odpad!

Enormně natahovaný děj. Opět se za celou stopáž v podstatě nic zajímavého nestane. Všude spousta mrtvol jako kdyby zem zachvátil smrtící plyn, dozvíme se jak vypadají mimozemšťané a že africký imigrant, který byl v předchozí části zraněn nožem do břicha, žije. A to je na celou stopáž této části vše. Na 40 minut stopáže skutečně málo. Na tohle by skutečně stačila pětiminutovka. ()

Epizoda 4 (2019) (S01E04) odpad!

Konečně se dozvídáme odkud je imigrant a proč migruje. Podporu má v mladé dívce, která je však nevidomá. Má to snad naznačovat zaslepenost takzvaných sluníčkářů? Francouzští vědci zatím stále neúspěšně polemizují nad signálem a ke konci tu je velice trapná partnerská konverzace o dítěti a znásilnění. A mezi tím vším různě pobíhají mimozemšťané jako smečka toulavých psů. A to doslova, neb tak vizuálně skutečně vypadají. Dějství, které by stačilo sotva na 10 minut. ()

Epizoda 5 (2019) (S01E05) odpad!

Mělo to tady vůbec nějaký děj? Každá část je jedna skutečně jako druhá. Avšak pozor, něco tu navíc skutečně. Jedná se starý politicky dobrý rasově genderový index. Máme tu soulož mezi černoškou a běloškou. V rámci politické propagandistické agitace míchání ras to tady prostě chybět nemohlo. A ano, jedná se o imigranta a nevidomou dívku. A světe div se, on jí neznásilnil. ()

Epizoda 6 (2019) (S01E06) odpad!

Nevidomá běloška po souloži s černochem začala vidět. Vskutku zázrak. O něm se zase něco dozvíme. I to, proč je tak zručný se zbraněmi. Důvodu jeho imigrace do Evropy rozumný člověk opravdu neuvěří. Jinak dalších zbytečných 40 minut stopáže s dějem, který by bohatě stačil na 5 minut. ()

Epizoda 7 (2019) (S01E07) odpad!

Plácá se to plácá od ničeho k ničemu a nikam. Ale nejdůležitější je, že tu máme druhý milostný pár. Bingo. Běloška s černochem. Index je prostě index. Tentokrát je to vědkyně, která v první části zaznamenala z vesmíru cizí signál s vojákem, který ji neustále doprovází lesem. Kam jdou a proč budiž záhadou. Jinak je všude stále neuvěřitelný klid a rozházená hromada mrtvol. Emoční scéna na konci sice funguje, ale kazí to až neuvěřitelně kyselá pachuť celkové koncepce této série. ()

Epizoda 8 (2019) (S01E08) odpad!

Poslední část celé série a konečně se začalo něco zajímavého dít. Něco nového se také osvětlí, čímž vzniknou další otázky a konec samotný je asi na celém příběhu bez děje na tom všem nejzáhadnější. Klasicky zůstaly otevřené dveře na případné pokračování a divák přemýšlí, co společného má tento seriál s románem H.G Wellese. ()

Reklama

Reklama