Reklama

Reklama

Úsvit mrtvých

  • USA Dawn of the Dead (více)
Trailer

Mrtví se probouzejí a jejich jediným cílem je získat čerstvé lidské maso, kterým se živí. Celou zem zachvátí šílená panika a zbylí lidé zoufale bojují o holé životy. (Interdomino)

Videa (1)

Trailer

Recenze (269)

Skejpr 

všechny recenze uživatele

Hodnocení režisérského sestřihu: Romero je cynik. Tupé davy pomalu se klátící skrz obchodní centrum za doprovodu málem cirkusové hudby, to je zážitek na celý život. Zároveň se mu daří budovat napětí, akční scény jsou velmi dobře zinscenované a gore efekty jsou špičkové (v průběhu filmu se mne matka zeptala, proč koukám na film, kde lidem rvou z těla střeva). Nemluvě o abslutně bezchybně navazujícícm střihu, dnešní Hollywood by se měl učit. Problém mám ale s délkou. Romero absolutně nezvládá tempo a po hodině a půl jsem trpěl, úpěl a nakonec jsem film dal na dvakrát, ačkoliv to sám nesnáším a vraždil bych za to. Těch 20 minut navíc je znát a i 126 minut je imho moc. Když si vemu, jakou parádní muziku natřískal Zack Snyder do 110 minut... P.S. Gaylen Rossová je tu překrásná... ()

Frajer42 odpad!

všechny recenze uživatele

Tento blábol se často objevuje na nejrůznějších seznamech nejděsivějších hororů. Z vědeckých důvodů bych si přál vidět jediného člověka, která shledává jediný moment z této sračky aspoň trošku děsivým. Jediné, co dovede vyděsit k smrti je strach z toho, že tato 3,14čovina nikdy neskončí. Nejdříve jsem na snímek čuměl s otevřenou hubou a netušil, co se to kurva před mýma očima odehrává a děje. Doteď vlastně netuším, zda tahle sračka je pokračováním něčeho, nebo to má být samostatný film. Úvod byl totiž tím nejdivnějším, co jsem za poslední roky viděl. Nejdříve jakési televizní vysílání, kde žvanili nějací dementi a pak banda retardů v modrém pobíhala po domě a střílela do všeho živého i neživého. Od určitého momentu ani pořádně nevím, co se ve filmu dělo, protože jsem u něčeho tak extrémně stupidního, stereotypního a bezdůvodně zdlouhavého nedovedl udržet pozornost. Tu a tam se někdo hezky rozprskl, nebo mu někdo hezky vykousl kus masa. Naproti tomu je ovšem naprosto dementní ztvárnění nemrtvých, kteří vypadají úplně jako normální lidi, jen chodí pomalu a mají po ksichtě rozetřenou jakousi fialovou sračku. Trapnější Zombie jsem neviděl ani v pokusech o porno horory v céčkových italských sračkách ze 70. let. To byl opravdu vrchol ubohosti. Děj je z kategorie nejsračkoidnějších a každý, kdo u něj udrží 126 minut pozornost, má můj nejhlubší obdiv. Tento film snad vznikl s jediným záměrem - udělat si ze všech diváků prdel. Nic tady nefunguje. Totálně nudný příběh, ubozí herci, atmoféru věčně narušují všudypřítomné komické prvky, které mi nepřijdou jako záměrné, nýbrž jako výsledek čiré neschopnosti. Kolosální sračka a rozhodně jeden z nejubožejších a nejhorších pokusů o horor, jaké jsem za svůj filmově bohatý život viděl. A teď mě omluvte, jdu zvracet. [5 %] ()

Reklama

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Myslel jsem, že druhá projekce pomůže - a ono ne. Romerův Úsvit mrtvých jsem poprvé viděl někdy před čtyřmi lety a vůbec se mi nelíbil. Od té doby jsem si ale zvyknul na starší hororovou tvorbu, tak jsem dal filmu druhou šanci, ale nedopadlo to příliš dobře. Ono se to jednak vůbec nesnaží fungovat jako horor (není zde ani jedna scéna, u které by se člověk měl bát, ale to by v zásadě nevadilo), jednak to ale příliš dobře nefunguje ani jako vážné společensko-kritické drama, neboť se postavy zpravidla chovají jako šílení idioti (a je strašně zajímavé, že někteří fanoušci, kteří v dnešní době nadávají na sebenepatrnější projev nelogického chování postav v moderních hororech, jsou se starým Úsvitem spokojeni). A to ani nemluvím o komických vsuvkách, které pravidelně neutralizují i tu trošku pochmurné atmosféry, kterou se Romerovi sem tam podaří vykouzlit navzdory zombíkům, jejichž vzhled dnes už působí vyloženě směšně (stejně jako zdejší gore, přičemž pro to NENÍ žádná omluva, neboť Italové ve stejné době měli v hororech gore o několik tříd lepší). Ve výsledku průměrný film. Se Snyderovým remakem neporovnatelné. ()

Xeelee 

všechny recenze uživatele

Tímto filmem prostupuje pomalá a dlouhodobá atmosféra neodvratné zkázy. Zombie jsou sice na první pohled neškodní, ale jejich síla je v jejich množství a trpělivosti. Právě díky jejich zdánlivé bezmocnosti je vždy někdo podcení a je buď sežrán, nebo umírá na následky kousnutí. Rozhodně nejsilnější je podle mě část v obchodním centru, kterou tu spousta lidí kritizuje. Romero zde kritizuje konzumní společnost (instinkty zombíků) i povahu lidí (přepadení rabující kolonou přeživších), zombíci dělají groteskně komické věci a hrdinové si po lovu užívají zdejšího luxusu. Přesto na ně doléhají otřesné zážitky z doby nedávno minulé a zombíci stále čekají na čerstvou chutnou krmi. Představa, že mě chtějí sežrat mrtvoly, není moc optimistická. Záběry zombíků, požírajících zbytky lidí, jsou opravdu naturalisticky děsivé. ()

anais 

všechny recenze uživatele

Ve srovnání se zombi filmy třeba od Fulciho, si tento drží laťku dost vysoko. Sice už není tak úderný jako night of living death, ale Romerovi se zdařilo to, o co se ostatní splatterový a jim podobní tvůrci jim nepokoušejí... pokusil se nastavit zrcadlo dnešní konzumní společnosti... celé se to projevuje sice jen tím, že zombie jsou i ve smrti přitahováni k supermarketům a tím, že spíš než jako zombie vypadají jako takové ty panny, co jsou všude ve výlohách. Také se mi zdálo, že film je natočený opravdu dobře, nápaditě, ale vévodí mu opravdu špatné herecké výkony, které by se v normálním béčku staly organickou součástí filmu a tady působí jen a jen nepřesvědčivě.... Film stojí za vidění také kvůli hudbě, kterou má na svědomí jiný klasik žánru, Dario Argento. Málokterému zombi filmu se povedlo tak dobře propojit své vlastní znaky se znaky satirického žánru.... ()

Galerie (74)

Zajímavosti (72)

  • Dvě dětské zombie, které útočí na Petera v areálu letiště, si zahráli neteř a synovec Saviniho Donna Savini a Mike Savini. (Chatterer)
  • Ve scéně v čase 0:30:29 Stephen Andrews (David Emge) vystřelí několikrát za sebou, přestože nemá automatickou pušku. (dc125)
  • Joseph Pilato se ucházel o roli Stephena. (Chatterer)

Související novinky

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (více)

Ďalší zombie remake

Ďalší zombie remake

31.05.2005

George A. Romero (na obr.), často označovaný za zakladateľa "zombie" podžánru, nakrútil v rokoch 1968-1985 hororovú trilógiu, ktorej prvým článkom bola skvelá, čiernobiela Noc oživlých mrtvol. Toto… (více)

Reklama

Reklama