Reklama

Reklama

Hrůzy války velkolepým způsobem ožívají ve skvělém válečném dramatu Stevena Spielberga. Snímek začíná invazí spojeneckých vojsk na pláži v Normandii, k níž došlo 6. června roku 1944. Kapitán Miller (Tom Hanks) a členové druhého praporu Rangers se snaží zajistit předmostí pláže. Během invaze jsou zabiti dva bratři. Třetí už dříve padl v boji v Nové Guineji. Jejich matka, paní Ryanová, má obdržet všechna tři úmrtní oznámení v jeden den. Náčelník generálního štábu armády Spojených států George C. Marshall dostane příležitost alespoň trochu zmírnit její zármutek poté, co zjistí, že existuje ještě čtvrtý bratr, vojín James Ryan, který zmizel kdesi ve Francii. Osmičlenný oddíl kapitána Millera dostane rozkaz najít vojína Ryana a přivést ho zpátky k jeho matce. (Cinemax)

(více)

Videa (1)

Trailer 1

Recenze (1 485)

Marigold 

všechny recenze uživatele

Ano, válečné filmy mám rád. Ano, Spileberg technickým zpracováním filmu zřejmě maximálně přiblížil fikci k realitě války. Přesto tenhle film považuju pouze za lehký nadprůměr, protože o válce jako takové nic nevypovídá. Je to hezká náborovka na téma všichni v armádě jsme kamarádi a máme se rádi, což je sice pěkné, ale působí to na mne přesně jako ty kolorované kresby na propagačních plakátech z 2. světové války. Z příběhu nevěřím ani slabice, a tak u mne Ryan boduje jen bojovými sekvecemi (kterou jsou skutečně strhující) a výbornými hereckými výkony. Agitační podtext raději přehlížím... ()

Hal_Moore 

všechny recenze uživatele

Po zhlédnutí Zachraňte vojína Ryana jsem se navždy změnil. Jako člověk z vojensky zaměřené rodiny (děda č.1: kapitán, děda č.2: poručík), sleduji každý válečný film, čtu všechny knihy od nejlepšího nekonvenčního válečníka amerického námořnictva původem ze Slovenska - Richarda Marcinka. Ale až po zhlédnutí filmu Zachraňte vojína Ryana jsem změnil názor na válku jako takovou, a uznávám všechny bojovníky, kteří tímhle peklem prošli. Nejspíše nejrealističtější vyobrazení války (spol. s Černým jestřábem) ve filmu. Jasných 5 *. ()

Reklama

Djkoma 

všechny recenze uživatele

Opět Spielberg + Hanks a opět veledílo, které má namířeno, aby se zapsalo zlatým písmem do historie kinematografie a válečných filmů. Souboj Vojína Ryana a Tenké červené linie je nemyslitelný, protože každý film vypráví svůj příběh o své válce a neuvěřitelným způsobem se liší práce obou režisérů. Pro většinu lidí se stane Vojín Ryan nejoblíbenějš, nejlidštějším a nejrealističtějším snímkem o válce. Měl by ho vidět každý a usoudit jestli je opravdu tak dobrý nebo jen dvojce Hanks Spielberg umí zahrát na správnou strunu na nefunkčním piáně. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

Ten největší výsměch spojeneckým silám při invazi na Den D. Hned úvodní scéna, byť brutální jako řemen, v mnoha ohledech přepisuje historii a to je pouze začátek. Logika celého námětu o záchraně řadového vojína elitní jednotkou v průběhu děje naprosto pozbývá smysl, celé "komando" si bez problémů vyšlapuje za nepřátelskou linií k rozpadlému městečku, jen aby nakonec zvítězili proti desetinásobné přesile, která je navíc podporována tankovou divizí. Do toho všeho ještě charismatický sniper za své dovednosti v oblasti míření děkuje Bohu a konec je tak otřesný patos, že i scriptované Call of Duty má mnohem lepší atmosféru. Nebýt režisérovy dlouholeté praxe, tak jde snímek do kytek hned při první vystřelené nábojnici. ()

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"On se nenarodil. Splácali ho na velitelství z pozůstatků mrtvejch vojclů." Možná je to trošku přehnaný, nicméně kapitán Miller se tak chová a jeho odhodlání splnit rozkaz jistě naválo do řad US Army další zájemce o adrenalin a ustřelenou končetinu. Já tedy války nemám rád a dle mého názoru by je měl rozhodovat souboj týmů složených z politiků, generálů a majitelů zbrojovek. Lid by se alespoň pobavil a žádná škoda by nemohla vzniknout. Přesto mne tento vstup USA do války zaujal, donutil mě uhýbat před střelbou, plazit se v blátě, občas mrsknout směrem k obrazovce nějaký ten granát a fandit, aby poslední z rodu Ryanů byl nalezen v reprodukčně schopným stavu. ()

Galerie (64)

Zajímavosti (155)

  • Ve scéně okolo druhé hodiny a třinácté minuty se snaží voják přilepit „ponožkovou minu“ na kolo tanku. Po střihu jde až nápadně vidět, že vojáka nahradili figurínou, která udělá nepřirozený pohyb a vybuchne. Navíc má tmavší uniformu. (Funky.F)
  • Iba vylodenie stálo necelých 12 miliónov amerických dolárov zo 70 miliónového rozpočtu a točilo sa 4 týždne. Komparz tvorilo cez 1500 ľudí, z ktorých boli mnohí veteránmi z druhej svetovej vojny. A aj tí pri premiére odišli zo sály, pretože nemohli scénu dopozerať dokonca. V živote vraj nevideli autentickejšie zachytené boje vo vojne. (pkno)
  • Ve filmu se Tom Hanks (Captain Miller) opírá o motorku, která byla vyrobena až o cca nějakých 20 let později. (pornogrind)

Související novinky

Zemřel herec Tom Sizemore

Zemřel herec Tom Sizemore

04.03.2023

Z kalifornského Los Angeles přichází smutné zprávy, ve věku jednašedesáti let totiž odešel americký herec Tom Sizemore. Zprávu o skonu médiím potvrdil hercův zástupce Charles Lago. Sizemore byl v… (více)

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

Čtvrtý John Wick bude pořádně dlouhý

14.02.2023

Ačkoliv tvůrci naznačovali už v loňském roce, že čtvrtý John Wick bude vůbec nejdelším filmem v sérii, oficiální zveřejněná délka přesto nyní většině fanoušků bere dech. Zatímco první snímek totiž… (více)

Navštivte lokace slavných filmových scén!

Navštivte lokace slavných filmových scén!

09.04.2022

Přemýšlíte, kam letos na dovolenou? Máme pro vás tip na tři destinace, které vám učarují stejně jako tvůrcům ikonických děl světové kinematografie. 1. Maroko - Středověké medíny, barvami hýřící… (více)

Spielberg se vrátí do druhé světové?

Spielberg se vrátí do druhé světové?

19.04.2018

Steven Spielberg nám v březnu dodal Ready Player One a momentálně chystá pátého Indiana Jonese. Po Indym, jehož comeback proběhne 9. července 2020, se režisérská legenda vrhne na remake West Side… (více)

Reklama

Reklama