Reklama

Reklama

Texaský masakr motorovou pilou

  • USA Texas Chainsaw Massacre
Trailer 2

VOD (1)

Pokračování hororu, ve kterém skupina influencerů zamíří do Texasu vdechnout život městu duchů, ale narazí na Leatherface, proslulého vraha s maskou z lidské kůže. (Netflix)

Videa (2)

Trailer 2

Recenze (393)

tron 

všechny recenze uživatele

Sága disponuje oveľa horšími dielmi. Tento je miestami taký dobrý, že som dokonca zvažoval 4*. Bohužiaľ, ku koncu postavy začínajú konať skutočne až neskutočne nepochopiteľne. Jedna z postáv sa roky pripravuje na stret s Leatherfaceom, ale v praxi to vyzerá tak, že sa naň vôbec nepripravovala. Ťažko sa verí nielen tomu, že identitu Leatherfacea nikto za celé roky neodhalil, ale neuveriteľné je tiež to, že sériový vrah desaťročia nezabíjal (aj keď možnože Zodiac a Jack Rozparovač to dokázali, už sa asi nikdy nedozvieme, ako to s nimi bolo, no možnože žili dlho po svojej poslednej vražde). To je proste blbosť. Rozčuľujúco pôsobí množstvo momentov, v ktorých mali postavy dokonalú príležitosť zlo poraziť a samozrejme to neurobili, lebo by to musel byť kraťas. Naopak potešilo ma, že je to sympaticky krátke, texaská výprava je dusná a buranská, Leatherface budí rešpekt (ale na dôchodcu behá podozrivo svižne), úmrtia sú nepríjemne realistické a gore je na nadštandardnej úrovni. Na niektoré zábery tak skoro nezabudnete, uviaznu vám v pamäti. Lacnú kópiu scény z Terminátora 2 (keď uvidíte, spoznáte) nekomentujem. Scenár prekvapivo kráča v stopách Halloweenu Davida Gordona Greena: t.j. ignoruje všetko okrem jednotky, do popredia stavia preživšiu obeť z prvej časti, z ktorej sa stala naštvaná dôchodkyňa, ktorá nemá problém svoju nemesis nekompromisne zavraždiť. Produkcia Fede Alvareza (remake Evil Dead, Muž v temnote, Dievča v pavúčej sieti) je cítiť. Posledná scéna silená? ()

kingik 

všechny recenze uživatele

Tupé vypasené hovado Kožená tvář znovu v akci! Pár let čekal, až v prodejnách s motorovými pilami zlevní jeho oblíbený pracovní nástroj. A dočkal se. Za přispění (bulharských) filmových činovníků,  kteří mu posvětili jeho bohulibé brutální plány, smí krvavě řádit na Netflixu, do kin už se neprořezal. Kolem jeho přesného věku panují věčné dohady, jediná přeživší z původního masakru, která na pomstu čekala téměř půl století, mu jde po krku, ke vší vyšinutosti do jeho teritoria dorazilo maso na porážku. Na dobrý scénář s příběhem nebyl čas, tak se prostě v explicitní kvalitě jen seká, tluče a řeže do živého masa. David Blue Garcia režíruje na debutanta schopně, ovšem neeliminoval nedostatky laxního a spěšného scénáře, takže Koženec je tak nějak nesmrtelný a zranění se mu záhadně rychle regenerují. Jediná dějově vstřebatelná linie s pomstychtivou přeživší není až tak špatná, jen je příliš narychlo podána, takže působí nevýkonně, přičemž žena nelogicky váhá s odpravením svého objektu pomsty, když se jí naskytne jedinečná příležitost. Omladina je pramálo půvabná, což je výhoda, neb se divák těší, jak ji hrdina v masce pokosí.  Sarah Yarkin a Elsie Fisher jsou hodně asexuální holčiny, nebo se spíše jedná jen o pomstu vizážistů. Divák nemusí mít nakoukány předchozí filmové příspěvky do série, protože film je zvesela ignoruje a v úvodu jen v rychlosti archivním obrazem shrne, co se v hororově památném roce 1973 semlelo. A zvláštností je i to, že Hruškova Kůžička musel sekat drahná léta dobrotu, rozzlobilo ho až vystěhování jeho mámy z domu, které nepřežila. Alice Krige v roli matky se od dob hororových pout s Kingem hodně fyzicky proměnila. Film je hodně krátký (cca 80 minut) a režijně tím pádem i uspěchaný. Vrcholem je scéna masakru v autobuse plném influencerů, kde dá motorová pila a její zvuk nejvíce o sobě vědět. Lokacemi se film podstatně liší od svých předchůdců, diváci milující vyhroceně dusnou a tajemnou atmosféru venkovské odlehlé farmy budou možná spílat duchu westernově působícího vylidněného zapadákova. Brutalitou a explicitností se rozhodně nešetří. Tím film neochvějně vládne. Gore je špičkové a dává značně zapomenout nízké scenáristické propracovanosti posledního dobrodružství Koženého obličejíčku. Takže žádný vrcholný děj, jen solidní řežba. 8/10  ()

Reklama

TheEvilTwin 

všechny recenze uživatele

Přesně takové, jaké jsem čekal – otřesné. Společně s novým Screamem a Halloweenem se tak může i TChM řadit k „nedobrým“ pokračováním dobrých kultovních sérií a já zde už od první vraždy věděl, že bude zle. Film má vlastně všechny prvky, které béčkové slashery mívají – otřesné a otravné postavy aka zbohatlé influencery, kterým jediné, co přejete, je smrt, katastrofální logiku, děj začínající klasicky na benzínce, střetnutí místních, doražení do destinace a následně už jen jatka. Gore je prakticky jediné, co lze ve filmu pozitivně hodnotit, protože nic víc tady najít nemůžu. Dokonce ani vraždy nedávají smysl, a to už je teda úplně nová úroveň debility, protože aby nás tvůrci chtěli přesvědčit o tom, že jde někomu zlomit jednou rukou zápěstí a kostí trčící z oběti ji následně ubodat k smrti… Zas a znova z nás dělají debily a už mě to pomalu začíná srát, ostatně stejně jako u výše zmíněných filmů. Je mi zle a komentáře typu „vždyť je to slasher, co bys tady chtěl“ zásadně odmítám, protože když se někdo chová jako kretén po celých 90 minut, těžko se divák může naplno soustředit na krvavé lázně. Vraždící babička a wannabe twist na konci je už jenom výsměch do ksichtu nám všem, kteří čekali obstojnou a alespoň průměrnou slasher žánrovku. Jedna hvězda za gore a přiměřenou stopáž. ()

Joker Punx 

všechny recenze uživatele

Už to neni co to bejvalo a příběh byl otravná nuda. Gore bylo skvělý, pěkně nechutně krvavý, nejvíc mě zklamala délka filmu. Mohlo to bejt kurva delší do prdele :D Ale ten konec jsem nečekal, ten byl dobrej, protože to byla totální píča. Vlastně všechny postavy stály za hovno :D Já jako fanoušek gore a postavy Leatherface musim dát čtyři. ()

rollman1 

všechny recenze uživatele

Kritici a srovnávači všech zemí, běžte se vycpat!!! Ve filmu, který se jmenuje Texaský masakr pro rok 2022 hledáte jako co? Drama? Atmosféru? Postavy, které se v průběhu filmu vyvíjí? Dejte si facku a přestaňte už konečně srovnávat nové filmy s těmi starými. Originál byl fajn kdysi, tohle je fajn dneska. Konečně se kožeňák urval ze řetězu a servíruje takové hody, že by se nestyděl ani Jason. Krvavá jízda, která je samozřejmě hloupá, ne tak filmově dokonalá, ale v rámci žánru úplně dostačující. Rychle to letí, není čas na zbytečnosti, hlavně ať už se to řeže a tady se řeže celkem dost. Scéna v autobuse je opravdu parádní, přesto bych jí chtěl ještě delší a krvavější. Konec je už třešnička na dortu. Neříkám, že si film hodně nebere z nového Halloweenu, který obsah Final girl a Nemesis pojal mnohem lépe. I tak se jedná o solidní žánrovku plnou krve, střev a uřvaných lidí. Víc nepotřebujete. Nic už nikdy nebude jako originál, tak se s tím smiřte nebo nečumte na filmy. ()

Galerie (16)

Zajímavosti (8)

  • Film měli původně režírovat Ryan a Andy Tohillovi, ale byli vyhozeni jen týden po začátku natáčení, jelikož studio nebylo s jejich prací spokojeno, a proto na post režiséra najalo Davida Blua Garciu. Záběry, které bratři v Bulharsku natočili, pak ve filmu nebyly vůbec použity. (fiLLthe3DD)
  • Motorová píla, ktorú Leatherface používa, je totožná z verzie z roku 1974. Jedná sa o značku a model Poulan 245 A. (BoredKid)

Související novinky

Hororové spin-off filmy na obzoru

Hororové spin-off filmy na obzoru

06.02.2024

Krvelační démoni divákům nehodlají dát pokoj. Po komerčním úspěchu loňského snímku Smrtelné zlo: Probuzení to vypadá, že hororová série Evil Dead po letech chytila nový dech. Film Leeho Cronina s… (více)

Reklama

Reklama