Reklama

Reklama

Slavné historky zbojnické

(seriál)
Československo, 1985, 5 h 56 min (Minutáž: 59–60 min)

Režie:

Hynek Bočan

Scénář:

Jiří Melíšek

Hrají:

Miloš Kopecký, Jiří Bartoška, Karel Heřmánek, Ladislav Mrkvička, Jiří Sovák, Josef Kemr, Karel Augusta, František Husák, Václav Sloup, Radoslav Brzobohatý (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Šestidílný cyklus příběhů o legendárních dobrodruzích a zbojnících, drsné realitě loupežnického života a prostředí společnosti vyděděnců. (hippyman)

Recenze (79)

Zagros 

všechny recenze uživatele

Postupně si doplňuji klasické československé televizní seriály z archivu webu České televize. Ten mimochodem doporučuji, není na škodu si na pár měsíců vypnout třeba Netflix a podobné služby a celý archiv ČT si projít. Lze tam najít spoustu dobrých seriálů. Slavné historky zbojnické ale patří bohužel k těm slabším. Za celou dobu mě nedokázaly pořádně chytit. Jednotlivé díly mají kolem hodiny, přesto jsem ani jeden nedokázal dát v celku. Téměř všechny díly mi přišly zvláštně mdlé a hodně se táhly. Chyběl tomu lepší scénář, poutavěji podaný příběh, silnější gradace, … nevím,  jednoduše mě moc nebavily. Navíc mě štval vypravěč. Nic proti Miloši Kopeckému nemám, ale ta postava tam nemusela vůbec být. Taky nevím, proč se vždycky začínalo u koní a proč se přirovnávali zbojníci ke koním? Nakonec nechávám i tu slabší třetí hvězdu. Za obsazení, občasný humor a pár nových informací, které si z období 18. - 19. století může divák odnést. ()

GMVajgl 

všechny recenze uživatele

Víceméně s vtipem a láskou napsaný a zahraný miniseriál o protistátních živlech. I když výprava někdy pokulhává - třeba vykreslení popravy Jana Jiřího Grasela na "přeplněném vídeňském náměstí", jako pár lidí na dvoře nějakého statku, tak samotné příběhy jsou většinou solidní a inspirující - jsou založené na skutečnosti, asi až na poslední díl, o jehož protagonistovi jsem na webu nic nenašel. ()

Reklama

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Na seriál velmi výpravná záležitost. Jelikož mne dobové záležitosti baví a něco více jsem četl i zločinech a hrdelních trestech, historky mi sedly. Nejen že se snaží o věrné znázornění doby, ale i hrdinové (dají-li se tak všichni ti Grázelové nazvat :-) vycházejí ze skutečných postav i když si tam asi pan Melíšek lecos doplnil dle své libosti. Kopecký jako průvodce také nemá chybu. Za mne je to za 4 oprátky! * * * * ()

Arsenal83 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Idealizované rozprávky pre dospelých, kde zlodeji a vrahovia sú vylíčení ako hrdinovia, všetci krásne upravení a okolo nich sa točia len tie najvábnejšie dámy. V skutočnosti boli všetci tým, o čom hovorí meno jedného z nich: grázli. Teda okrem posledného, ten ani neexistoval. Pekne zahrané, človek sa dozvie, ako asi ten ktorý lotor žil, ale treba to brať s rezervou. ()

hostivít 

všechny recenze uživatele

Relativně zdařilý projekt čs. televize ukazující osudy některých "zbojníků". Šest dílů je myslím tak akorát, přičemž i tak je možné pozorovat nevyrovnanou kvalitu. První díl - Babinský - sice není moc dramatický, ale naprosto tu kraluje hereckým výkonem Brzobohatý. Šobri Jožka je asi nejzdařenější díl se skvělým duem Heřmánek-Bartoška. Následující dva díly - Grasel a Schinderhannes - patří spíše k těm slabším, nicméně Róža Šándor s přesvědčivým Zedníčkem opět vrátí do cyklu kvalitu. Poslední díl je asi nejvtipnější, navíc zde skvěle hraje nedoceněný herec Křiváček. Celkově dávám 4 hvězdy, zásluhu na tom má i průvodce M.Kopecký. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (15)

  • Miloš Kopecký jako glosátor účinkuje jako jediný ve všech šesti dílech. Ve dvou díle účinkuje Jiří Pleskot v roli učitele gymnázia, ostatní herci se objevili pouze v jednom díle. (Willy Kufalt)
  • Natáčelo se v Praze, zámku Slatiňany, Valečově, Šareckém údolí. (M.B)
  • Cejch, který vypálili Salvadorovi (Vladimír Dlouhý), tedy „TF“, znamená „travaux forcés“ („nucená práce“), ale vzhledem k tomu, že bylo řečeno, že dostal trest na doživotí, mělo být správně „TP“, tedy „travaux à perpétuité“ („práce na věčné časy“). Tento trest byl ve Francii definitivně zrušen zákonem z 28. dubna 1832. (sator)

Související novinky

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

Radoslav Brzobohatý: 1932 - 2012

13.09.2012

Pouhý den před svými osmdesátinami zemřel ve středu 12. 9. jeden z nejvýraznějších českých herců druhé poloviny 20. století. Byl představitelem hlavně mužných rolí, drsnějších i těch, díky kterým byl… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno