Reklama

Reklama

Sběratelé kostí

(seriál)
Trailer 2
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní / Romantický
USA, (2005–2017), 176 h 8 min (Minutáž: 40–86 min)

Tvůrci:

Hart Hanson

Režie:

Ian Toynton, Dwight H. Little, Jeannot Szwarc, Chad Lowe (více)

Hrají:

David Boreanaz, Emily Deschanel, Michaela Conlin, T.J. Thyne, Tamara Taylor, John Francis Daley, Eric Millegan, John Boyd, Jonathan Adams, Patricia Belcher (více)
(další profese)

Série(12) / Epizody(245)

Doktorka Temperance Brennanová je vysoce kvalifikovaná forenzní antropoložka, která pracuje v Jeffersonově institutu a kromě toho píše romány. Když selžou standardní metody identifikace těla, když jsou ostatky tak silně rozložené, spálené nebo zničené, že to kriminalisté vzdají, orgány činné v trestním řízení povolávají Brennanovou a spoléhají na její nadpřirozenou schopnost číst stopy zanechané v kostech oběti. Většina orgánů činných v trestním řízení si nedokáže poradit s inteligencí Brennanové, její touhou po pravdě ani s tím, jak se bezhlavě vrhá do každého vyšetřování. Zvláštní agent FBI Seeley Booth je výjimkou. Bývalý armádní ostřelovač Booth nedůvěřuje vědě a vědcům, „šilhavcům“, jak jim říká, kteří se, když jde o řešení zločinů, zabývají fyzickými důkazy. Ale ani on nemůže popřít, že kombinace jeho sociální inteligence a vědeckého důvtipu Brennanové z nich dělá skvělý tým. (Disney+)

(více)

Videa (243)

Trailer 2

Recenze (422)

pakobylka 

všechny recenze uživatele

Nezávazné a svým způsobem osvěžující výlety do pozoruhodného světa "MATRIXU" ... poté, co se pro něj Neo obětoval. Do tendenčního prostředí pečlivě vytříděných hodnot a špičkových vědeckých kouzel obydleného osobitými, vzdělanými, leč šablonovitými postavičkami, jejichž osudy se vzájemně proplétají po vzoru všech telenovel. Má své - byť trochu bizarní kouzlo ... nicméně pod vypulírovaným vizuálem jakoby ten iluzorní, účelově vykonstruovaný svět lehce zahníval. Přesto se o něj nemusíte strachovat: Vždyť je plný těch nejlepších odborníků na procesy pozvolného rozkladu - a na všechny průvodní jevy, které jsou s nimi svázané. P.S.: 1) Nesleduju ho pravidelně - ani zdaleka, ale řekla bych, že mám "nakoukáno" dost, abych se mohla vyjádřit; 2) Naprosto chápu všechny, kteří ho z hloubi duše nesnášejí - stejně jako ty, kteří ho bezmezně milují. ()

Fancipal 

všechny recenze uživatele

Sběratelé kostí jsou jedním z těch příkladů, že k úspěchu nepotřebujete velké herce, super efekty, promakaný scénář nebo slovutného režiséra. Někdy prostě stačí chytlavý námět a sympatické postavy, které jsou zahrané těmi správnými herci. Právě probíhající 12. sezóna je důkazem, že solidní kriminálku lze vybudovat i na již 100*krát použitých základech. Člověk navíc musí chtě nechtě obdivovat čuch Davida Boreanaze, který účinkuje již ve třetím úspěšném seriálu za sebou. Přičtěte k tomu okouzlující Emily Deschanel a jejich kouzelný „skočí/neskočí do toho“ vztah a máte seriálový jackpot. Už jenom třešničkou na dortu je pak charizmatický psycholog Lancelot, který má po ruce odpověď na všechny problémy světa. Sběratelé nejsou ničím výjimeční, nejdou inovativní, nevyšlapanou cestou pro odvážné, ale sázejí na osvědčené jistoty tím správným způsobem. Zasloužený úspěch a moje seriálové guilty pleasure. Nejoblíbenější postavy: Dr. Lance Sweets, Dr. Temperance Brennan, 1. Série: 80%, 2. Série: 80%, 3. Série: 85%, 4. Série: 80%, 5. Série: 80%, 6. Série: 80%, 7. Série: 85%, 8. Série: 80%, 9. Série: 80%, 10. Série: 75%, ()

Reklama

Laerry 

všechny recenze uživatele

Kriminálek jsou desítky, stovky - proto, když chce konkurence vyniknout, musí přijít s originálním konceptem, který by se stal pro seriál ikonickým, s vlastní poznávací značkou. A tou je právě zaměření se na neobvyklé pátrací metody, které nevyžadují živé svědky, či zbytky důkazů z místa činu - k dopadení zločince stačí pouhé kosti obětí. K tomu přidejte naprosto odlišné dva typy lidí a udělejte z nich zdánlivě nesourodé partnery - v tomto případě společensky nepoužitelnou doktorku (archeoložku a spisovatelku dobrodružné literatury) k světáckému agentovi FBI a máte namíchaný originální koktejl, který záměrně opominul hlavní přísadu: krev. A zaměřil se jen na lidský skeleton... Tím se však scénáristi snaží zakrýt fakt, že jakožto kriminálka jsou Bones zcela standartním seriálem, jehož nejlepší epizody se vyrovnají veskrze průměrným epizodám CSI. Způsob řešení případů je někdy až tak absurdní, stejně tak vyšetřovací metody (pokud vůbec nějaké proběhnou) jsou tak amatérské, že jim je může spolknout snad jen sváteční divák, co na tento žánr běžně nekouká. Kdo byl nakonec pachatelem zapomenete asi tak do půl hodiny po skončení dílu, jelikož živí kriminálníci a podezřelí jsou jen nutnou dekorací pro trestný čin, ze kterého vzejde opět další kostra, či někdy i pouhá kost. A jen s její pomocí je Brennanová schopna odhalit téměř celý její původ, což je hodně velká fikce. Stejně tak "moderní hi-tech přístroje", které využívají spolupracovníci Jeffersonova institutu působí nechtěně komicky, s jejichž pomocí dokáží vytvořit holografické vyobrazení během pár hodin (či dokonce minut), ve skutečnosti by to trvalo mnohem déle, asi tak pár týdnů... Ale pokud právě hledáte kriminálku, při které není důležité vyšetřování, ale samotné postavy, Bones jsou vhodnou volbou. Další odlišností je totiž právě zaměření se na svérázný tým, který obklopuje hlavní dvě hvězdy večera, na jejichž vzájemném pošťuchování (a s dalšími členy "podivínského komanda") je založena celá show. Co ale diváka láká k sledování dalších dílů především, je čekání na chvíli, kdy jiskření mezi "Kůstkou" a Boothem přeroste v něco víc, jako tomu bylo třeba u Scullyové a Muldera z Akta X. ()

klerik 

všechny recenze uživatele

Sympatickí herci, medzi ktorými to zaujímavo (a tak trochu origiálne) iskrí, jednoduché zápletky, akcia, ktorej často neuveríte. Je to celkom zábava, ktorá mierne kríva za CSI, ale po troch klonovaných seriáloch CSI pôsobí osviežujúco... ____Napriek spomenutým výhradám som si hrdinov obľúbil a zvyšujem hodnotenie... ()

MikO_NR_1909 

všechny recenze uživatele

Vskutku zábavná seriálová mašina naprieč konvenčnejším laboratórkam alá CSI. Rovnako ako tam, i tu je každá epizódka rozpracovávaná, technologicky aj precízne zhotovená. Až do špiku kostí :). Tým nemyslím jej vynaliezavú anabázu vyšetrovacích praktík pod taktovkou našich kvázi hrdinov. Tí pochopiteľne upletú bič snáď zo všetkého možného, pričom každá maličkosť rozhoduje v ich prospech. Lenže z tých pekných, kvetnatých rečí musí v človeku vzbudiť falošný pocit odbornosti, ktorou je systémová schematickosť doprevádzaná a čo analyzuje. Rýchly strih a super tempo je toho jasným dôkazom. Navyše, seriály obecne veľmi nemusím. ()

Galerie (3 029)

Zajímavosti (74)

  • V epizodě je uvedena informace, že v Norsku je spáchána méně než jedna vražda ročně. Ve skutečnosti je to však 0,7 vraždy na 100 tisíc obyvatel ročně, takže celkový počet vražd je přibližně 46. I tak je číslo neobvykle nízké. (Tunri)
  • Spin-off k seriálu se jmenuje Šestej smysl (od r. 2012). (ČSFD)

Související novinky

Zemřel herec Ryan O'Neal

Zemřel herec Ryan O'Neal

09.12.2023

Ve věku dvaaosmdesáti let zemřel americký tvůrce nominovaný na Oscara a dva Zlaté glóby, známý díky legendárním snímkům jako Barry Lyndon, Love Story a Papírový měsíc, herec Ryan O'Neal. Smutnou… (více)

Zemřel herec Hal Holbrook

Zemřel herec Hal Holbrook

02.02.2021

V požehnaném věku 95 let odešel 23. ledna americký herec nominovaný na Oscara, Hal Holbrook. Zprávu včera předala deníku New York Times jeho osobní asistentka Joyce Cohen. Holbrook se narodil se v… (více)

Reklama

Reklama