Reklama

Reklama

Panoptikum Města pražského

(seriál)
Československo, 1987, 10 h 13 min (Minutáž: 52–68 min)

Předloha:

Jiří Marek (kniha)

Scénář:

Jiří Marek

Kamera:

Jiří Šámal

Hudba:

Ivan Kurz

Hrají:

Jiří Adamíra, Josef Vinklář, Josef Bláha, Ondřej Havelka, Karel Koloušek, Bedřich Prokoš, Dalimil Klapka, František Filipovský, Karel Augusta (více)
(další profese)

Epizody(10)

Obsahy(1)

Desetidílný seriál kriminálních příběhů spisovatele Jiřího Marka a režiséra Antonína Moskalyka, který volně navazuje na oblíbené Hříšné lidi Města pražského, se vrací na obrazovky. Opět se tedy budeme setkávat s pány detektivy ze "čtyřky", jen pana radu Vacátka nahradil nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra). Jeho muži, pánové Bouše a Brůžek (Josef Vinklář a Josef Bláha), budou s pomocí již penzionovaného detektiva Mrázka (František Filipovský) a snaživého policejního koncipisty dr. Součka (Ondřej Havelka) řešit kriminální případy, které přinesla doba hospodářské krize na přelomu dvacátých a třicátých let minulého století. Jakkoli to byla těžká doba, lidé hřešili stále. Neboť hřešit je tak sladké... S humorem a lidskou shovívavostí se podíváme na příběhy hříšných a nehříšných pražských občanů, nahlédneme s nimi do prostředí, která bychom v našem hlavním městě již těžko hledali, prožijeme situace, které se rovněž nemohou opakovat... (Česká televize)

(více)

Recenze (149)

xaver 

všechny recenze uživatele

Místo policejního rady Vacátka skvěle zahraného Jaroslavem Marvanem jsme potkali stejně skvělého policejního radu Korejse, stejně skvěle zahraného Jiřím Adamírou. Ten na rozdíl od Jaroslava Marvana navíc okouzlil svým přirozeným šarmem a charizma. Samozřejmě opět skvělí inspektoři Bouše a Brůžek a k ním do party výborný Ondřej Havelka, coby detektivní elév. To vše, společně se zajímavě zpracovanými kriminálními příběhy, dáva dohromady jeden z nejlepších detektivních seriálů. Úroveň seriálů, a tím i atraktivnost pro diváky, hodně zvedlo i to, že seriál na rozdíl od Hříšných lidí města pražského byl natočen v barvě. Je jen škoda, že těch příběhů bylo natočeno jenom deset a hvězdiček mohu dát jenom 5. ()

nash. 

všechny recenze uživatele

Pokračování mé oblíbené série dopadlo v rámci možností dobře i když mnohé si umím představit lépe. Zápletky jsou občas zajímavější, promyšlenější a zločiny se skutečně vyšetřují, což znamená, že už nestačí aby si Bouše po letmém pohledu na vyloupenou „káču“ prostě skočil do Jedové chýše pro Pepíka. Po slabém nástupu (Funus), tak přišlo několik velmi vydařených epizod, jako třeba Letní přeháňka, Laková krabička na čaj nebo Potkat anděla (možná nejlepší díl série). Na druhou stranu Bouše a Brůžek dostali výrazně méně prostoru a navíc se z nich stali místy poněkud nepříjemní protivové, a na Jiřího Adamíru, ač patří k mým poměrně oblíbeným hercům, jsem si jako na Marvanova nástupce musel chvíli zvykat a ne ve všech dílem mi sedl. Naproti tomu potěšil Filipovského Mrázek, který po zásluze dostal více prostoru. Celkem vzato série i po letech potěšila a potvrdila pocit, že české detektivní seriály jsou až na výjimky velmi zdařilými. ()

Reklama

Rattlehead 

všechny recenze uživatele

Srovnatelné s "Hříšnými lidmi", tedy velice solidní. Nejlepší je asi hned první díl, kde se zaskví nový pan rada. Všechny díly považuji za nadprůměrné. Kdysi jsem někde napsal, že jsme kriminálky moc točit neuměli, ale po letech uznávám, že dlužím našim tvůrcům omluvu - samozřejmě nemluvím o těch současných sračkách, ale "Dobrodružství kriminalistiky", "Panoptikum", "Hříšní lidé" i ten proklínaný "Major Zeman" jsou povedené seriály, ani "Pitaval" není špatný. K tomu přidejte všechny Kalašovky a naše kinematografie z toho zas tak hrozně nevychází... ()

Anderton 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Možno budem patriť k menšine, ale ja tento vydarený seriál staviam rovnako vysoko, ako jeho predchodcu, Hriešnych ľudí. Asi to bude tým, že rada Korejs je podľa mňa rovnaký štramák ako rada Vacátko, možno aj sympatickejší. Ako policista by som bol radšej jeho podriadeným. Českým (aj slovenským?) tvorcom sa znova podarilo verne zachytiť dobu, napísať napínavé príbehy a je vidno, že si dali záležať na výprave a kostýmoch, čo určite nebolo najlacnejšie. ()

DonFrolimo 

všechny recenze uživatele

S původním seriálem se to prostě nedá srovnávat, navíc zastudí nechutné ideologizování, které se skrytě objevuje takřka v každém dílu (např. vykreslení četnictva jako bandy neschopných idiotů a směšných figurek - přitom historie je takořka přesně opačná, policie byla za první republiky docela cirkus na kolečkách, četnictvo bylo vesměs špičková organizace/ nebo ostouzení kapitalsimu za každou cenu). Nicméně koukat se na to dá. Průměr mezi socialistickou televizní zábavou. ()

Galerie (46)

Zajímavosti (48)

  • Hned na začátku si nový policejní rada Korejs (Jiří Adamíra) na Hlavním nádraží objednává taxi na Olšany, přitom pohřeb je na Vinohradském hřbitově. (ladyViolet)
  • Inspektor Bouše (Josef Vinklář) si zaplatí u pekařského učedníka 2 rohlíky. Vezme si však jenom jeden. (offlineman)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno