Reklama

Reklama

Můj přítel Monk

(seriál)
  • USA Monk
Komedie / Krimi / Drama / Mysteriózní
USA, (2002–2009), 90 h 39 min (Minutáž: 40–118 min)

Tvůrci:

Andy Breckman

Hrají:

Tony Shalhoub, Ted Levine, Jason Gray-Stanford, Traylor Howard, Bitty Schram, Stanley Kamel, Emmy Clarke, Hector Elizondo, Kane Ritchotte, Tim Bagley (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(124)

Obsahy(1)

Tony Shalhoub v roli velice zvláštního a obsesivního detektiva Adriana Monka, který trpí psychologickou poruchou, která ho již připravila o skvělou pozici policejního detektiva v oddělení vražd u San Franciské policie. Kvůli tragické a nevyjasněné vraždě jeho manželky si vybudoval abnormální odpor k davům, rušným ulicím, bakteriíím, mléku a dalším věcem, což mu ale v jistých chvíích velice napomáhá k vyřešení případů. S jeho každodenním životem mu pomáhá asistentka Sharona, ze které se stává ženský Dr. Watson. Adrian se u všech případů setkává s kapitánem Stottlemeyerem, jeho bývalým nadřízeným, kterého Monkovy schopnosti, stejně tak i jeho slabosti dovádějí k šílenství. (Universal Channel)

(více)

Recenze (407)

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Nemůžu nikam cestovat bez domu." A to není jediný problém, který Adrian Monk má. Já se musím přiznat, že nejsem jeho přítel, protože vždy, když se setkáme, tak na mě přenese jednu ze svých 312-ti fóbií. Zatím jich mám kolem padesátky a zvažuju, že mi to asi stačí. Vyhledávat Adriana už zkrátka nebudu, ale náhodným setkání při přepínání mezi programy se nebráním. ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

Devět bodů z deseti. Ani ne tak kriminální jako spíše detektivní a dost často komediální seriál s neodolatelným hlavním hrdinou Adrianem Monkem, skvělou dvojkou poldů hraných Tedem Levinem a Jasonem G. Stanfordem a tu bezradnou, tu ráznou Monkovou opečovávatelkou. Seriál je vtipný, napínavý i dojemný (hlavně ve chvílích, kdy Adrian jakkoliv vzpomíná na svoji ženu Trudi)... Myslím, že v něm máme důstojného nástupce poručíka Columba. ()

Reklama

HappySmile 

všechny recenze uživatele

Myslím, že vymyslet takovéhohle poťouchlého hlavního hrdinu, který bude ostatní bavit a ne iritovat, musel být celkem oříšek. Monk je s tou svou posedlostí čistotou a dokonalostí naprosto skvělý. A to jak při řešení případu vždycky chodí dokola a tak nějak podivně gestikuluje rukama a všichni ostatní čekají, co z něj vypadne taky nemá chybu. Vlastně je to takový vtipnější bratr Hercuila Poirota, ten taky vždycky všechno vyřeší za inspektora Jeppa. :) ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Zdá se mi, že se Američané pokoušejí inovovat jejich smysl pro humor a berou si zdárný příklad z Britské scény. Hlavní hrdina je totiž jednoduše řečeno magor. Tak jak by to řekl Lister při pohledu na Arnolda Rimmera, který si vše očividně zapisuje do svého notesu. Pan Monk je totiž puntičkář, který mi svým chováním v jistém smyslu připomíná Columba. Jak se chová, jak dedukuje samotné případy. Jakoby mu z oka vypadl a možná právě proto ho mám tak rád. Sice bych s ním nevydržel ani minutu, ale občas se na něj s radostí podívám. Seriáloví tvůrci konečně pochopili, že seriál dělá na oblíbenosti důrazná a respektovaná postava, o kterou jen tak někdo nezakopne. Pan Monk ani do budoucna dle mého názoru takovýto problém určitě mít nebude. (8/10) ()

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Můj přítel Monk... To je skvělá oddychová podívaná. Vtipná místa jsou vtipná, napínavá napívaná a pan Monk? To je tak osobitá postava trpící extrémním množstvím fóbií, že by za její ztvárnění měl dostat Tony Shalhoub Oscara. Dovedete si představit v jeho pozici někoho jiného? Já tedy ne. Sharona i Natali jsou skvělé asistentky, které nahrávají na smeč, kde mohou, Ted Levine po deseti letech od Mlčení jehňátek změnil strany zákona a Jason Gray-Stanford je úžasná trubka :) Postava vedle postavy zkrátka úžasná a já jsem rád, že jim s roustoucím počtem dílu ani vtipu neubývá. Po vzoru pana Monka asi také začnu jíst písmenkovou polévku podle abecedy :) ()

Galerie (566)

Zajímavosti (81)

  • Jako důvod změny Adrianova (Tony Shalhoub) psychiatra bylo uvedeno, že Dr. Charles Kroger dostal infarkt a zemřel. Jeho představitel Stanley Kamel přitom v roce 2008 na infarkt skutečně zemřel. Kamelovi byla pak věnována epizoda "Pan Monk kupuje dům". (Little bear)
  • Pilotní díl byl natočen ve Vancouveru, následující první série v Torontu. Většina epizod 2.-5. řady je točena v Los Angeles, poté také v kulisách Ren-Mar Studios, kde sa natáčely scény z Adrianova (Tony Shalhoub) domu, Sharonina (Bitty Schram) domu, z kanceláře policie, z kanceláře Dr. Krogera (Cody McMains) a z Nataliina (Traylor Howard) domu. (endoskop)
  • Postavy a základní struktura seriálu byly inspirovány příběhy o Sherlocku Holmesovi. Jméno hlavní postavy "Adrian Monk" tvůrci vymysleli se záměrem, aby bylo stejně neobvyklé jako "Sherlock Holmes". Ostatní postavy odpovídají postavám z Holmese: Sharona Flemingová a dr. Watson, kapitán Stottlemeyer a inspektor Lestrade a Monkův bratr Ambrose a Holmesův bratr Mycroft. (HappySmile)

Související novinky

Slavné značky se dočkají navázání

Slavné značky se dočkají navázání

17.03.2023

Sledování televize a potažmo streamovacích služeb je i po pandemii Covidu-19 a s tím spojených lockdownech pořád na vzestupu a není se tedy čemu divit, že produkční společnosti hledají stále více… (více)

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

Zemřel zpěvák a herec Meat Loaf

21.01.2022

Svět hudby a filmu přišel o další z velkých talentů. Ve věku 74 let včera v USA zemřel americký zpěvák a filmový herec Marvin Lee Aday, znám především pod svým uměleckým jménem Meat Loaf. Talentovaný… (více)

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

Nebezpeční stařešinové znovu v akci

21.02.2012

...a našli režiséra. Z prvního Red se vyklubal obstojný hit, pěkně se prodával na blu-ray a DVD a nejmenovaná kabelová televize díky vysoké sledovanosti hraje film zhruba třikrát denně. Už nějakou… (více)

Reklama

Reklama