Reklama

Reklama

WandaVision

(seriál)
Trailer 1
USA, 2021, 5 h 30 min (Minutáž: 27–47 min)

Tvůrci:

Jac Schaeffer

Režie:

Matt Shakman

Kamera:

Jess Hall

Hrají:

Elizabeth Olsen, Paul Bettany, Kat Dennings, Teyonah Parris, Randall Park, Kathryn Hahn, Fred Melamed, Debra Jo Rupp, Jolene Purdy, David Lengel (více)
(další profese)

VOD (1)

Epizody(9)

Seriál WandaVision od Marvel Studios je zmesou klasických televíznych sitkomov a filmového sveta Marvel. Wanda Maximovová (Elizabeth Olsen) a Vision (Paul Bettany), dve superbytosti žijúce v malom mestečku, zisťujú v tomto seriáli, že nie všetko je také idylické, ako sa na prvý pohľad zdá. (Disney+)

Videa (4)

Trailer 1

Recenze (351)

berny2468 

všechny recenze uživatele

No po shlédnutí jsem spíše na vážkách. První tři díly byly utrpení. Něco v nich bylo vtipné. Ale většina spíše ne. Naplno se potvrdilo, že Elizabeth Olsen není moc dobrá herečka. Seriál spíše táhne Paul Bettany a další postavy, co se objeví po třetím díle. Poté navíc seriál získá i slušné tempo a navnadí potenciálními zajímavými twisty a samozřejmě opět ne otravným pokukováním po jiných filmech MCU. To vše je skvělé. Ale přijde mi, že se dali některé linie zakončit lépe. A pravdou zůstává, že naše teorie byly zajímavější než vyústění. Škoda, že se MCU (zatím?) bojí jít do paralelních vesmírů, což by mohlo být skvělé a pro tvůrce by to znamenala dle mého téměř volné ruce. Ale i tak musím pochválit za neotřelý nápad se stylizováním a odkazování na steré sitcomy, které mi sice bohužel nic neříkají, ale i tak je to odvážný krok bych řekl. Bohužel takový nedotažený. Zápletka nemá na délku série opodstatnění. A některé díly se táhnou a vše nakonec stejně skončí v již obligátním digibordelu. Možná, že by seriál lépe vypadal ve filmovém formátu. On stejně ten rozpočet bude dosti podobný si myslím. Ona zajímavost ze zdejších zajímavostí, že film má více trikových scén než Endgame, zněla neuvěřitelně. Ale po shlédnutí to tak i nakonec vypadá. Ale musím říct, že u většiny dílů jsem se nadmíru bavil. Nápad odvážný, leč nedotažený. 5/10. ()

Dadel 

všechny recenze uživatele

Dost podivný počin, u kterého nechápu, pro koho je vlastně určen. Líbila se mi pocta starým sitcomům, u které s každým dílem poskočíme o dekádu dopředu a tomu odpovídá i vizuální styl. Tyto díly jsou pro věkovou skupinu 30+. Po prolomení čtvrté stěny jsem byl stále natěšený, protože jsem doufal v něco ve stylu Kingova Pod kupolí (a na kratičký okamžik jsem plánoval doplnit si těch 20 marvelovských filmů, co jsem nikdy neviděl). Bohužel se z toho ale rychle stala typická marvelovská blbina pro věkovou skupinu 15-, ve které postavy poletují vzduchem a metají po sobě z rukou blesky. Poslední díl byl už skoro nekoukatelný. A neumím si představit, že někdo dokáže docenit všechny části seriálu najednou. ()

Reklama

Stanislaus 

všechny recenze uživatele

Ačkoliv mám zhlédnuté všechny MCU celovečeráky, seriálovým produkcím jsem se (z časových důvodů) doposud vyhýbal, nicméně v případě WandaVision jsem se rozhodl udělat výjimku, jelikož jsem se nechal chytit na lákavý námět a nadmíru sympatické obsazení. (Spoiler alert!) "Wandin Vision" popřípadě "Wandina vize" je bezpochyby povšímnutíhodný seriálový projekt a netradiční žánrový hybrid v jednom - během devíti epizod se divákovi dostane tradičního sitcomu, superhrdinské romance, ale i temného fantasy a rodinného dramatu. Na rozdíl od MCU filmů, jež sází zejména na okázalý (a pro někoho možná přeplácaný) audiovizuál, se WandaVision snaží poctivě pracovat s postavami a jít do hloubky - i když chvílemi tvůrci tlačili okatě na city, tak já jsem jim to sežral i s pomyslným navijákem. Paul Bettany a Elizabeth Olsen mi byli oba opravdu sympatičtí a výborně mezi nimi fungovala chemie, o čemž jsem se přesvědčil již z předchozích filmů. Ve vedlejších rolích jim skvěle přihrávali Kat Dennings, Teyonah Parris a (místy lehce teatrální) Kathryn Hahn. Zaujala mě (a do jisté míry též dojala) motivace postav, jež hnala děj kupředu. Vedle toho jsem si užíval drobných (ale i tak stále uspokojivých) napojení na předchozí MCU projekty a rovněž mě potěšilo budování čarodějnické mytologie. I přes pár slabších momentů jsem se seriálem ve výsledku spokojený. ()

Malarkey 

všechny recenze uživatele

Paráda! Tomuto seriálu nelze nic vytknout. Jsem rád, že Marvel to čtvrtou fází posunul trošku do takovýchto nápaditých a hlavně jednou sérií ukončených televizních sérií. WandaVision je totiž díky této myšlence nápady přetékající pecka, kde od prvního dílu nevíte, co si myslet, abyste oné genialitě postupně přicházeli na chuť, a která hlavně končí přesně včas, aby Vás dokázala adekvátně ukojit. Myslím si, že je škoda více slov. Na seriál jsem šel s minimem informací a tak jsem díl za dílem objevoval další a další narážky a nápady, které seriálem protékaly, až jsem se dostal k jádru toho, proč se zde děje to, co se děje....a po dlouhé době jsem byl scénáristicky příjemně šokovaný. Myslím si, že vědět o chlup více, už bych si to tolik neužil...a pokud je ještě někdo, kdo má Marvel rád a WandaVision neviděl, tak ať ani chvíli neváhá. Asi to nejoriginálnější, co od Marvelu vzešlo. Vůbec ne prvoplánové, odkazující na mnoho filmových dekád zpět a s láskou ke kinematografii, kterou já vždycky moc rád ocením. ()

rikitiki 

všechny recenze uživatele

Doplňující, byť velmi podstatný, doplněk k marvelovskému světu a jeho hrdinům je vtipný a vymazlený, zejména vizuální stránkou, která je jako katalog amerických tv seriálů od 50. let. Začínáme v dokonale vyleštěné domácnosti perfektního a vždy upraveného páru, prolítneme barevnými 60.tkami a končíme u sebezpytujících hrdinů mluvících na obrazovku o své rozhozené psychice. Zajímavé vidět to takhle, jak se měnil způsob pojetí americké domácnosti (alespoň v tv) od nevěrohodné dokonalosti po vystavování na odiv všech možných traumat, jakoby se tím člověk snad chlubil. _____ Oceňuji důvtipné zarámování seriálu v seriálu, střídání žánrů i celkovou příběhovou linku a to včetně Agáthy a jejího parádního songu v předposlední epizodě. S touhle sérií si tvůrci vyloženě vyhráli a dost dobře vysvětluje motivaci Scarlet Witch ve filmu Doctor Strange v mnohovesmíru šílenství. SHRNUTÍ: Jak říkal Brumbál: to, že se něco odehrává v hlavě, neznamená, že je to o to méně pravdivější. ()

Galerie (88)

Zajímavosti (142)

  • Minisérie se stala mezi fanoušky natolik populární, že po uvedení své epizody Breaking the Fourth Wall (2021) nátlak diváků dokázal shodit streamovací službu Disney+. (NiWi)
  • Wanda a Vision mají v kalendáři označený 23. den, což odpovídá počtu dosud vydaných filmů v rámci Marvel Cinematic Universe. (Matej.Krajci)

Související novinky

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

Marvel nejspíš našel svou Silver Surfer

04.04.2024

Fantastická čtyřka, vlajková loď příštích marveláckých let, opět získává reálnější kontury. Ústřední kvartet je již jasný, v hlavních rolích se objeví Pedro Pascal, Vanessa Kirby, Ebon Moss-Bachrach… (více)

Posuny v marvelovském kalendáři

Posuny v marvelovském kalendáři

04.09.2023

Stávka nebo ne, šéf studia Disney Bob Iger už delší dobu tvrdí, že společnost hodlá výrazně ubrat na míře obsahu, zejména toho seriálového, který proudí na streamovací službu Disney+. A platí to… (více)

Tajná invaze má pomalý start

Tajná invaze má pomalý start

30.06.2023

Minulý týden si na streamovací službě Disney+ odbyl premiéru nový marvelovský seriál Tajná invaze. V ní se navrátivší se Nick Fury s tváří Samuela L. Jacksona snaží konfrontovat tajnou skupinu… (více)

Reklama

Reklama