Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Když se Dalimilovi a Elišce narodí dceruška, která dostane jméno Růženka, je to sláva převeliká, protože rozhodně není obyčejná. Je to princezna Růžového království, v němž je Eliška královnou a Dalimil spravedlivým vládcem. Jediný, kdo nejásá, je královnina starší sestra Melánie, která se užírá závistí a vztekem ve zchátralé věži, protože je starší a podle tradice měla být královnou. Dalimil se však zamiloval do Elišky, a tak Melánie o vytouženou korunu přišla. Naplněná zlobou Růženku prokleje kletbou, podle níž se v den sedmnáctých narozenin píchne do prstu, usne navěky a s ní celé království. Král nechá princeznu střežit, snaží se odstranit všechny ostré předměty z dosahu, a když se její sedmnáctiny nebezpečně přiblíží, rozhodne se provdat ji a tak ji zbavit prokletí. Za ženicha jí vybere prince Jiřího z Půlnočního království, jenže Růženka se zamiluje do princova mladšího bratra Jaroslava. Ten sice namyšlenému, hloupému bratrovi vždy ustupuje, ale tentokrát se rozhodne, že ho vyhrát nenechá. Nečekaná nehoda mu sice prohraje sázku o princeznin polibek, chytrá Růženka však brzy odhalí, jak je to s hrdinskými kousky prince Jiřího, a ke zděšení rodičů si ho odmítne vzít. Nastává den narozenin, a když se kletba naplní, může ji zlomit jen jediný člověk. A tak se princ Jaroslav vydává přes zákaz rodičů do zakletého království, aby ji zachránil. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (28)

  • Při kopání odvodňovací strouhy má princ Jaroslav (Jan Hrušinský) krvavé mozoly, při následném brodění vodou je už však nemá. (Najanaja)
  • Když se kletba naplní a všichni usnou, Melánie (Libuše Švormová) sebere královně korunu a užívá si, že „teď je královnou ona“. Když se po událostech následujících dní na hradě objeví princ Jaroslav (Jan Hrušínský) a začne se dobývat dovnitř, Melánie je stále i po těch dnech ve stejné pozici s korunou v ruce. (jlumos)
  • Na úplném začátku úvodních titulků vidíme pohled na hrad Pernštejn. Ikonická hranolová „věž čtyř ročních období“ je v tomto záběru „dostavěna“ do očí bijící růžovou filmařskou kulisou. V žádném jiném záběru v celém filmu již tuto kulisu ale nespatříme, naopak je zmíněná hranolová věž ukazována tak, jak je. (jlumos)
  • Když Růženka (Marie Horáková) říká Jakubovi (Václav Postránecký): „Já vím, poručili Vám,“ (čas 00:13:45), můžeme si všimnout, že vzadu za stromem čeká služebná, která pak jen vystoupí, jako kdyby zrovna přiběhla, a pronese svoji repliku: „Co nám to děláte, jasnosti? Švadleny už čekají!“ (jlumos)
  • V čase 0:15:55, kdy odjíždí princ Jiří (Jan Kraus) od břehu, je vidět zvukař v brýlích a mikrofon na stojanu. (pávek)
  • V pohádce mělo být odstraněno všechno špičaté, ale zůstala koruna krále se špičatými hroty a špičatý plot kolem výběhu medvěda, o který si dokonce princ Jaroslav (Jan Hrušínský) záměrně roztrhne šaty. (M.B)
  • Záběr, kdy se princ topí a Matěj (Vladimír Menšík) jde přeseknout strom, aby jej vysvobodil, lze v jednom ze záběrů spatřit, že strom už je nařízlý. (chleba24)
  • V 58. minutě filmu, kdy Jakub (Václav Postránecký) smeká klobouk před Matějem (Vladimír Menšík), "problesknou" mu na zápěstí hodinky. (007hanka)
  • Matěj (Vladimír Menšík) učí prince Jaroslava (Jan Hrušínský) plavat prsa. Když však Jaroslav plave k Matějovi, plave kraulem. (Terva)
  • Spoiler: Na konci, když se kuchař probudí a ochutná připravovanou omáčku, dá následně pohlavek kuchtíkovi se slovy: „Říkal jsem trošku!“ Ve skutečnosti chvíli před usnutím řekl pouze: „Přilej.“ (neevok)
  • Spoiler: Ve chvíli, kdy princ (Jan Hrušínský) probudí princeznu Růženku (Marie Horáková) polibkem, má na tváři krvavý šrám. V dalším záběru, kdy vyjde na balkon, ale není po krvavém šrámu ani památky. (Redyx1)

Reklama

Reklama