Reklama

Reklama

Vymítač ďábla: Znamení víry

  • USA The Exorcist: Believer (více)
Trailer 11

Příběh nového Vymítače ďábla začal na Haiti, kde fotograf Victor (na Oscara nominovaný Leslie Odom, Jr.) přišel před dvanácti lety v důsledku katastrofálního zemětřesení o těhotnou manželku. Naštěstí se podařilo zachránit novorozenou dcerku Angelu, o kterou se Victor od té doby vzorně stará. Absolutně ho proto vykolejí, když se jednoho dne Angela nevrátí domů ze školy. Zmizela společně se spolužačkou Katherine v lese za městem a zoufalí rodiče, policisté, vojáci a dobrovolníci po nich marně pátrají. Třetího dne se stane zázrak. Dezorientované a vyčerpané dívky se objeví na malé farmě, daleko od místa, kde zmizely. Bezmeznou radost však záhy vystřídá narůstající znepokojení. Po důkladném lékařském vyšetření jsou sice Angela i Katherine označeny za zcela zdravé, jejich chování ale naznačuje, že si z toho, co prožily, odnesly víc než jen nepříjemnou vzpomínku. Zkušený exorcista by na první pohled poznal, že jsou obě dívky posedlé. Victor je ale pragmatik, který na peklo ani nebe nevěří, dokud ho nezažije na vlastní kůži. Tou dobou už ale může být pozdě. Pro všechny. (CinemArt)

(více)

Videa (13)

Trailer 11

Recenze (136)

JASON_X 

všechny recenze uživatele

Podle skoupého hvězdičkového hodnocení jsem si od nového "exorcisty" radši nic moc nesliboval, a tak jsem teď příjemně překvapený. Ježto před psaním mého komentáře zásadně nečtu komentáře jiné, tak vůbec netuším, proč ho i mí oblíbenci hodnotí tak nízko. Že by snad všem tolik vadilo, že se jim někdo opovážil sáhnout na ikonickou klasiku? Já ovšem na tuhle exorcistickou ságu nijak fixovaný nejsem, takže jsem nad věcí a za mě jde o nadprůměrně záživný film o posedlosti. Pěkný prolog z Haiti. Vesměs sympatičtí a výrazní herci v rolích zajímavých a výrazných postav. Dobré výkony i působivé masky posedlých náctek. Poněkud neobvykle delší úvod považuju za plus, velmi pozvolné houstnutí a temnění atmosféry jsem si užíval. A že závěrečná parodie na exorcismus připomínala spíš estrádu nějaké charismatické křesťanské sekty? Budiž, já se ale bavil náramně. A jako bonus malá role pro "Regan" a podstatně větší pro její stařičkou "matku", skvělý nápad. ()

M.i.k.e 

všechny recenze uživatele

poté co DGG zprznil Halloween asi někomu přišlo jako dobrý nápad, že by třeba jiné velké hororové jméno mohlo dopadnout jinak. No a nedopadlo. Znamení víry mi sice nepřišlo až tak mizerné jako vyjebání s Myersem, ale to neznamená že je to dobrý film. Atmosféra tu prakticky neexistuje, žádné nové nápady to nepřináší a za to jak Green zametl s Ellen Burstyn by si neměl nic natočit hodně dlouho. Schválně co mu svěří příště. Už dlouho tady nebyl další Jason, nebo Noční můra...40% ()

Reklama

*CARNIFEX* 

všechny recenze uživatele

Beriem fakt, že si chceli ísť tvorcovia svojou vlastnou cestou, že chceli prekvapiť svet príbehom, ktorý osvieži túto starú legendu, no menej je niekedy viac, čo platí najmä v prípade námetu. Oproti originálu, ktorý sa prakticky od úvodu nesie v dusnej, temnej atmosfére, sa tento v prvej tretine stále hľadá, pričom divák sleduje nepodstatné osudy ľudí, ktorým prakticky ani nedokáže fandiť, respektíve vo vývoji deja odstupom času nezohrávajú takmer žiadnu dôležitú rolu. 65 minút človek čaká na niečo, čo sa malo diať od úvodu, pričom až potom konečne dôjde na pasáže, ktoré z pohľadu exorcizmu naplnia nejaké očakávania. Vo mne sa to bije. Je to tak medzi 2-tri, ani o milimeter viac. Je to škoda. Keď už sa niekto ujal príbehu, ktorý si v minulosti vybudoval rešpekt, nemal to do rúk chytať takýto priemerný babrák, ktorý to sprzdil. Ľudia to budú odsudzovať, i keď vo svojej podstate to (asi) nie je až taký extrémny prúser. ()

J*A*S*M 

všechny recenze uživatele

Jak velké pako musíte být, abyste do legacy sequelu přitáhli chudáka devadesátiletou Ellen Burstyn a ve scénáři udělali s její postavou TOHLE? To bylo přísahám bůh ještě mizernější naložení s původní postavou, než v posledním Texaském masakru se Sally. David Gordon Green je teď asi nejvíc nenáviděným tvůrcem v rámci hororového žánru. A po právu. On ty slavné série nejenom mrví, on je mrví strašně otravným způsobem. Dvě hvězdy za řemeslo, i přes všechen spravedlivý hejt si Believer drží základní standard kinofilmu, jinak je to ale bída s mizérií. Uchcaná sterilní nuda, vždyť i v tom padesát let starém filmu byly odvážnější scény než tady! ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Když jdete na film s vědomím, že to nebude stát za nic, pak si ho nakonec můžete i trochu užít. Jistě, žádná sláva se nekoná, ale slabší průměr určitě, jelikož odpadové a jednohvězdičkové horory přeci jen vypadají jinak. Zbytečné bylo snažit se vytěžit marketingovou značku, když navíc s původním filmem má tenhle společné jen dva motivy - paní MacNeilovou, matku Regan, a démona Pazuzu, o němž netuším, jak se zrovna tady vyskytnul a jakým způsobem ho dívky vyvolaly, páč kyvadélko a svíčka mi nějak nestačí. Úvodní scéna se zemětřesením má napětí a je velmi dobře udělaná. Pak se ale film táhne, kdy sledujeme nejprve Angelu, pak jak je s kamarádkou, a následně jsem měl pocit, že je více jak půl filmu hledají. Vymítání docela šlo, ale pomáhala tomu zvuková stránka v kině, kdy u nás bylo až přehlučeno, takže chvílemi se třásly i židle. Tvůrci byli ovšem opatrní, a tak masturbace v kostele je jen naznačená - a mohla to být slušná provokace, a při běsnění se jen otáčely hlavy a zlomil se krk. Dobře, vypíchnuté oči, ale ty to nezachránily. Osobně mám u tohoto žánru raději atmosféru, ale když ji tvůrci neumí, nechť udělají masomlejn. Roztržení kněze by jistě bylo efektní. Tak nic, nedošlo na to. Film klade více otázek než odpovědí, což zajisté bude vadit nejvíce těm, co rádi přímočarost. Jinak cameo Burstynové jsem uvítal, tedy v jejím věku, výborné. A poslední záběr byl nejlepší a ano děsně sentimentální. Vizuálně solidní, herecky průměrné, masky velmi dobré, byť těžily z původního filmu, ale možná záměrně. Promarněná šance, která mimo kino ztratí i tu špetku něčeho dobrého. p.s. - lekačka v blázinci zacloumala s celým kinem a probudila ty, co mezitím usnuli. 2,5* ()

Galerie (31)

Zajímavosti (5)

  • Ellen Burstyn pôvodne odmietla zopakovať si svoju rolu spred 60 rokov z Vyháňač diabla, no potom jej ponúkli dvojnásobný plat. Burstyn si vtedy pomyslela: "Mám pocit, že diabol sa pýta na moju cenu." Nakoniec úlohu prijala a použila plat na financovanie štipendia MFA pre hercov na Pace University, kde Actors Studio vyučuje svoj program. Burstyn je celoživotným členom Actors Studio a jeho spolupredsedkyňou. (Arsenal83)
  • Film sa natáčal v Atlante a Savannah (Georgia, USA) a Santo Domingo (Dominikánska republika). Natáčanie trvalo od novembra 2022 do marca 2023. (Arsenal83)

Související novinky

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

Postr4datelní vévodí nominacím na Zlaté maliny

22.01.2024

V pondělí 22. ledna 2024, den před vyhlašováním nominací na Ceny Akademie, byly oznámeny nominace na nechvalně známé anticeny Golden Raspberry Awards, které každoročně vyzdvihují spíše ty nelichotivé… (více)

Nový Vymítač ďábla je v problémech

Nový Vymítač ďábla je v problémech

12.01.2024

Hollywoodská studia Universal Pictures a Blumhouse Productions měla velké plány, co se týče nedávného oživení série Vymítač ďábla s podtitulem Znamení víry. Společnost NBCUniversal v roce 2021… (více)

Nový Spawn v roce 2025

Nový Spawn v roce 2025

02.10.2023

Jedna z nejskloňovanějších komiksových postav vůbec, Spawn Todda McFarlanea, se dodnes kupodivu dočkala pouze jedné hrané adaptace s Michaelem Jai Whitem z roku 1997 a jednoho animovaného seriálu z… (více)

Reklama

Reklama