Reklama

Reklama

V oblasti severního Texasu před 35 000 lety v hluboké jeskyni pod sněhem stihla dva muže podivná smrt… V současné době se na místě dávného sněhu a ledu rozkládá vyprahlá krajina. Malý Steve spadne při hře s kamarády do hluboké jámy, kde se brzy stane obětí podivné hmoty, která mu vstoupí do těla. Chlapci se rozprchnou, ale přesto přivolají hasiče. Dva z nich se spustí do jámy a zmizí. V té chvíli přijíždějí muži v bílých kombinézách a z jámy vynášejí oběti. Nikdo neví, kdo muži jsou a co se vlastně stalo… Zvláštní agenti FBI Fox Mulder a Dana Scullyová už před nějakým časem uzavřeli Akta X. Stále však spolu pracují, přestože se zdá, že by je jejich nadřízení nejraději viděli rozdělené. Právě se účastní hledání bomby, která měla být uložena ve federální budově FBI. Nic se však nenajde. Mulder a Scullyová přejdou do vedlejší budovy a Mulder jde k automatu pro něco k pití. A právě tam objeví amatérsky vyrobenou bombu. Budova je vyklizena a bombu přichází zneškodnit agent Darius Michaud. Jak se ale brzy ukáže, ani se o to nepokusí. Ve stanovený čas bomba vybuchne a pohřbí nejen Michauda, ale i dva hasiče a neznámého chlapce… Tajemný výbuch nedá agentům spát. Muldera v baru brzy vyhledá jistý lékař, gynekolog Erwin Kurzweil, který mu vypráví podivnou věc. Těla hasičů a chlapce, nalezená na místě výbuchu, byla již mrtvá. Kdosi se jich potřeboval zbavit a celý výbuch byl jen zosnován. Disciplinovaný agent Michaud obětoval život… Mulder a Scullyová začínají pátrat. Když ve státě Maryland tajně prohlédnou mrtvolu jednoho z hasičů, zjistí Scullyová, že tělo má podivnou konzistenci, tkáň byla napadena pravděpodobně neznámým virem. I v úlomcích kostí z místa neštěstí v Dallasu najde Scullyová stopy po stejném viru. Dalším pátráním, s nasazením života a vlastního zdraví, zjistí agenti, že jako nosič viru byl používán geneticky upravený pyl, který roznášely včely… (TV Prima)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (343)

Lucasion 

všechny recenze uživatele

Akta X shořela a Mulder věřte nebo ne se spolu s Scullyovou věnují něčemu jinému než paranormálním jevům. Musím říct, že pro mě byl první film Akta X zklamání, když jsem ho viděl poprvé. Spoustu nelogičností a film mi nedával tak zcela smysl. Prostě 3 hvězdy. Ovšem, když se na to podíváte jako součást celého seriálu. Tak bum! Jako most mezi 5. a 6. řadou seriálu to prostě nemá chybu. Nelogičnosti jsou tatam a já si užil dvouhodinové dobrodružství Scully a Foxe. Střípky jakoby najednou se složili v obrovské sklo a vše je jasné jak facka. Příběh o hledání pravdy je prostě super a musím uznat, že pokud na to nekoukáte jako na jednotný příběh, ale jako součást velkého celku, tak se vám to prostě musí líbit. Hledání pravdy stále pokračuje! (88 procent) ()

salahadin 

všechny recenze uživatele

Akta X aneb jak mohl The Thing přežít Kurta?? Mimozemský virus, ultimátum na záchranu parťáka, samé tajné domluvy, spiknutí, pěkně hořící louče 35 tis. BC, spousta konspirací, pseudozápletka podobná McGyverovi, šmrcnutá klasickou moderní mysteriózností. Film Alta X je hluboce průměrný a prvním dílům seriálu se nevyrovná. Chybí atmosféra, trochu silnější logika a přesvědčivost. Konec už byl slabý jak Jemča vedle absinthu. Tenhle Film by se dost dobře hodil jako TV prequel k vlastnímu seriálovému korpusu. ()

Reklama

castor 

všechny recenze uživatele

Seriál mě tak trochu minul. Sledovali ho bratři, navrch v době, kdy už jsem chtěl spát, tudíž kde je pravda, mě tehdy vážně nebralo. Celovečerní podoba můj názor změnila, takže mě hned od začátku začalo zajímat, co všechno zdánlivě nevinný výbuch v Dallasu roztočí a na co ti chlapíci v bílých skafandrech přijdou. S kůží na trh šli hlavně scénáristé, protože museli dát na papír příběh, který uspokojí jak pravidelné zhýčkané publikum seriálu, tak diváky, kteří tak akorát vědí, že je nějaký Mulder, jehož sestra byla údajně unesená mimozemšťany, a nějaká Scullyová coby jeho racionálně uvažující kolegyně. Právě ústřední duo Duchovny-Anderson, kteří si se svými postavami prožili všechno dobré a zlé, co s sebou úspěšný seriál přináší, je příjemně civilní a vlastně nám i tak trochu dospěli. Stejně jako v případě o deset let mladšího (dalšího) celovečeráku Chci uvěřit na mě dýchla slušná porce napětí a tajemna. V době do bezradnosti upadajícího seriálu to tehdy (1998) byla výhra. A je, když se k filmu vrátím, vlastně pořád. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele

Po slabých pozdějších sériích mysteriózního (aha, tohle označení teď chybí, jak typické:-)) seriálu, které se pyšnily vysokým procentem dílů sračkoidních na úkor těch dobrých, byl film příjemným návratem ke kořenům. Trocha detektivní zápletky, větší trocha konspirací, solidní porce emzáků a jejich technologií, přiměřená dávka akce a napětí, Mulder a Scully ve formě, minimum prostoru pro nudu. Najdou se slabší scény i nějaké ty logické kopance, ale pořád jde o slušný nadprůměr ve SF žánru, ostudně hubeném na kvalitní kousky. 80% ()

3DD!3 

všechny recenze uživatele

Vynikající. Už chápu proč koncem minulého desetiletí byl kolem filmu takový poprask. Odpovídá, ukazuje a ohromuje. Narozdíl od některých posledních dílů (páté řady) seriálu na začátku diváka chytne a až do konce nepustí. Působivé lokace, výborná zápletka, výborní herci v titulních rolích. Dostal jsem přesně to v co jsem doufal. ()

Galerie (44)

Zajímavosti (11)

  • Hlavní tvůrce Akt X Chris Carter chtěl původně zakončit seriál pátou sérií a v hlavní mytologii pokračovat pomocí série celovečerních filmů. Společnost Fox mu nicméně nakázala, aby Akta X – Film bylo dějové přemostění mezi pátou a šestou sérií, což byl úkol vpravdě nadlidský. Nakonec do sebe ale příběhově všechno zapadá. (novoten)
  • Slovo „Akta“ se dá přeložit do českého jazyka jako „Soubory“. (Varan)
  • Scéna, kdy Mulder a Scullyová běží přes pole a pronásledují je helikoptéry, je odkazem na film Na sever severozápadní linkou. V obou filmech navíc hraje Martin Landau. (novoten)

Související novinky

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

Future Gate hledá stopy mimozemšťanů na Zemi

04.03.2022

Největší český festival sci-fi filmů a kultury Future Gate odstartuje 9. března pražskou část festivalu v kině Lucerna a následně se přesune do Brna. Kromě hlavní filmové soutěže, legend žánru a… (více)

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

Další záhada pro Muldera a Scullyovou

04.11.2007

Příští rok to bude přesně deset let, co se na plátnech kin objevila celovečerní Akta X. Od té doby se pravidelně objevují zprávy o chystaném pokračování. Když už jsme si říkali, že k tomu asi nikdy… (více)

Reklama

Reklama