Reklama

Reklama

Zapomeňte na Čelisti, zapomeňte na uhlazená hollywoodská schémata. Přichází desetimetrový Bílý žralok, který se rozhodl „trochu“ znepříjemnit život obyvatelům poklidného přímořského městečka Port Harbor. Poté, co starosta dává od krvavého problému ruce pryč, berou záchranu místních lidí do rukou dva neohrožení bojovníci. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (51)

Gorehound 

všechny recenze uživatele

Nijak neurážajúci, tak trošku určitej šablóny, nastavenej už Čeľusťami, držiaci sa film. Slušne natočený, miestami nechcene vtipný (aj vďaka českému dabingu), dokáže však i trošku prekvapiť odtrhnutím nohy postave, ktorej sa väčšinou v podobných filmoch nič nestane, a asi dvomi solídnymi krvavejšími scénami. Talianov mám veľmi rád, takže som sa nenudil, i hudba je tu fajn, a dýcha to tou správnou "zastaralou" atmosférou. ()

darkrobyk 

všechny recenze uživatele

Typická italská napodobenina klasického hororu. Ač se kolem pláží prohání několikametrová obluda (prý deset až patnáct metrů, nu, nevím, když max. odhadovaná délka je 6 metrů...), závod na prknech se prostě konat bude! Kladem snímku jsou podmořské záběry a zejména scény se skutečným žralokem, které jsou akční a efektní. Když přijde na řadu maketa nebo malý model žraloka, je to poněkud horší, ale pořád vítězí nad případnými levnými pixely. Několik překousnutí v půli, souboj s vrtulníkem a zavalení potápěčů žralokem svépomocí - tady snímek zamířil do vod čiré fantazie. I přes další spíše úsměvné scény - střílení na žraloka, citace - bojka tažená žralokem či vesměs prkenné herecké výkony film rychle uteče, a tak hodnocení s dřívější doby ponechávám. ()

Reklama

pend 

všechny recenze uživatele

Film, který v Americe zakázali promítat kvůli přílišné podobnosti s Čelistmi. Není se čemu divit. Film kopíruje jedničku téměř doslova dějem včetně výběru podobných herců. Co se nepovedlo, je model žraloka - obrovská hlava, která se pohybuje pouze kolmo vzhůru a zásadně mimo potenciální oběti, modýlek, který je spíše komický ve scéně s vrtulníkem a při zavalení jeskyně a nakonec záběry z přírodopisného filmu. Film naštěstí celkem ubíhá a docela se při něm pobavíte. Ve srovnání s Bestií z hlubin je to ovšem parádní dílo... ()

Astaroth12 

všechny recenze uživatele

Tak od tohto filmu som čakal oveľa viac a nie len trápnu napodobeninu čeľustí. Všetko by olo nalinkované a okopirované z čeľustí, len finančne na tom bol oveľa horšie a bolo to vidieť od začiatku. Ja som ešte nevidel film o žralokovi,  kde sám žralok sa vyciera ako modelka pri fotení a spravil to najmenej desaťkrát, už to bolo otravné, takto sa ukazovať. Film má príšerné triky a ešte horších hercov, tie ich zúfalé herecké kreácie boli na smiech. Pád vrtuľníka či výbuch žraloka boli len podstrčené makety a najhoršie na tom je, že sa to nikto nesnažil ani zakryť. Film kašle na všetko a celkom i na logiku. Napríklad žralok odtrhol mólo s ľuďmi a keď im prišla loď na pomoc, tak na tom móle bol práve ten, čo riadil tu loď a samozrejme práve vtedy sa zas prebudil žralok a odniesol ho. Bolo jasné, že sa pripravuje veľké finále, ale takýchto nezmyslov tu bolo neúrekom od začiatku. Film má jedinú výhodu, že nerád dávam odpad a myslím si, že aspoň tú slabú 1* si zaslúži. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Velmi nekvalitní podívaná,spíše by se dalo říct děs.Snímek,který disponuje otřesnými herci,otřesnými triky(pardon,ty nemohli být otřesný,neboť zde nebyly žádné použity) a prostě otřesným vším.Záběry na žraloka byly použity z nějakých úplně jiných zřejmě dokumentárních filmů a dějově to jsou okopírovaný Čelisti,ale jinak se k této klasice nepřiblížil tento brak nijak.Opravdu mizerný film,kterých v Itálii v této době vznikalo opravdu hodně a já z nich všech mám pocit,že se snad jen předháněli svou špatností. ()

Galerie (8)

Zajímavosti (8)

  • V roku 2019 vydali soundtrack k filmu na CD a vinyle po prvýkrát po 38 rokoch. CD verzia obsahuje skladby, ktoré neboli vo filme nikdy použité. Vydanie bolo obmedzené na 500 kópií na CD, 400 na štandardnom vinyle a 100 na farebnom vinyle. (Raccoon.city)
  • Filmu za prvý mesiac v Spojených štátoch zarobil vyše 18 miliónov dolárov. Universal Pictures sa pokúsil zablokovať distribúciu Film Ventures pred jeho premiérou v USA 5. marca 1982, ale žiadosť bola zamietnutá na americkom okresnom súde. Avšak asi mesiac po vydaní federálny sudca rozhodol, že je príliš podobný filmu Čeľuste (1975) a Posledný žralok bol následne stiahnutý z kín a filmári boli obvinení z plagiátorstva. (Raccoon.city)
  • Film sa tešil dobrému ohlasu aj v Taliansku, kde sa stal 72. najlepšie zarábajúcim filmom sezóny 1980–1981. (Raccoon.city)

Reklama

Reklama