Reklama

Reklama

Chlapci a chlapi

(seriál)
Československo, 1988, 10 h 47 min (Minutáž: 54–61 min)

Kamera:

Alois Nožička

Hrají:

Martin Zounar, Eva Vejmělková, Rostislav Kuba, Kamil Halbich, Milena Dvorská, Zdena Hadrbolcová, Míla Myslíková, Bronislav Poloczek, Jaroslav Moučka (více)
(další profese)

Epizody(11)

Připomeneme si osudy, radosti i trampoty vojáků motostřeleckého útvaru. Díky povolávacímu rozkazu se v Hrádku v Čechách setkávají nesourodé postavy. Hlavní hrdina soustružník Tomáš Soukup je až po uši zamilovaný do maturantky Hanky a nejradši by se oženil ještě před vojnou. Žárlí na ni a má obavy, možná i oprávněné, jestli na něj vydrží dva roky čekat. Vesničan Honza Bradáč, přezdívaný Guláš, rád jí, což je na něm vidět. Pracuje v řeznictví vedeném svými rodiči a po víkendech staví vilku, do níž by si po vojně chtěl přivést manželku. Ctibor je téměř Honzovým pravým opakem, je hubený a s fyzičkou na tom není nejlépe. Okamžitě si vyslouží přezdívku Kyslík. Pracuje jako elektroopravář. Kolegové v práci ho moc v lásce nemají, a tak je možná i rád, že z nezáživného prostředí vypadne. Radost ale rozhodně nemá jeho maminka, doufala, že Ctiborek dostane modrou. Jenže nález na plicích mu zmizel, a tak musí narukovat. Seznámíme se také se sympatickým traktoristou Vladem Rutkayem, který vypadá dospěleji a rozvážněji než ostatní a doma nechal těhotnou manželku. Posledním z party je Michal alias Majkl, který dělá vyhazovače v nočním baru. Žádný z nich netuší, co je čeká. Samotný děj zpestřují lásky mladých vojáků nebo starostliví rodiče. Jejich společný pobyt na vojně bude tvrdý a náročný, nevyhnou se ani šikaně. Nakolik je pobyt po roce prožitém v kasárnách změní a jak se nakonec propojí jejich osudy? (TV Nova)

(více)

Recenze (348)

Ivoshek 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál si zaslouží maličko delší pojednání. Co se týče scénáře, režie, hudby a hereckých výkonů, bylo by to bez debaty na odpad. Tak proč potom tři hvězdičky? Protože je to tak mile blbé, že se na to musím koukat znovu a znovu.... Asi jsem divnej, ale jak jsem v končícím socialismu prožil prakticky celé dětství, mám pro tyhle výtvory slabost. Pro mladší generaci je to navíc dobrá sonda do tehdejší kultury, mluvy, sociálních vztahů a institucí (namátkou, kolik lidí pod 18 dokáže dešifrovat zkratky ČSLA, ÚVKSČ, OPBH?) ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Pro mě je to rozhodně skvělý český serál se vším všudy. Vidím zde osudy mladých vojáků na vojně, jejich utrpení, radosti, lásky, trable ... Herecké obsazení je na tom naprosto skvěle. Každý scojí úlohu zvládl dokonale. Funguje zde vše: Nosalgie, skvělá hudba, herecké výkony, zajímavé příběhy a tak dále. Takže nemůžu hodnotit jinak než na 100% = ***** ()

Reklama

COF_666 

všechny recenze uživatele

Vojnu jsem nezažil a už asi ani nezažiju takže to můžu brát pouze jako seriál, někdo si může zavzpomínat. Co se týče seriálu tak je to fakt blábol ale pro nedělní dopoledne je to ideální seriál, jakkoliv je pitomý. Co s týče scén z vojenského prosředí...no...většinou propukám ve smích - jestli to takhle opravdu bylo.....no....škoda slov :) ()

Big Bear 

všechny recenze uživatele

Ať jste byli na vojně či ne, tento zábavný snímek vás musí zaujmout. Samozřejmě se to týká spíš generaci dnešních pětacřicátníků a výše... Je to neskutečná prdka a za tu retro zábavu dávám dvě hvězdy. Pokud to ovšem vezmeme vážně, bylo by vhodnější dát odpad. Každopádně pořád o level výš, než Muž na radnici či Okres na severu... ()

gudaulin odpad!

všechny recenze uživatele

Vylhaná, špatně napsaná a křečovitě zahraná záležitost, která nicméně s odstupem času svojí naivitou a zjevnou hloupostí může působit až sympaticky. Ve své době ovšem běžela v hlavím vysílacím čase a alternativa k ní nebyla. Ten seriál měl propagandistický účel a měl vytvořit renomé něčemu, co ho už z podstaty mít nemohlo. Dnes už může tohle dílko sloužit jen jako nostalgická připomínka zelených let těm, co absolvovali povinnou vojnu... Celkový dojem 10 %. ()

Galerie (19)

Zajímavosti (59)

  • V epizodě je na střelnici zjevné, že Tomáš Soukup (Martin Zounar) má samopal zapřený do levého ramene. Při následném útoku ho však drží obráceně. Ještě složitější to je s Vlado Rutkajem (Boris Slivka). Při prvních střelbách drží samopal v pravém gardu, při útoku v levém a stejně tak při prověrkových střelbách. (Robbi)
  • Odbornými poradcami seriálu boli Generálmajor Jan Konicar (zástupca náčelníka štábu Západného vojenského okruhu ČSĽA), Plukovník Miroslav Pilík (starší dôstojník Operačnej skupiny Operačného oddelenia štábu Hlavného tyla ČSĽA), Podplukovník František Lošťák (vedúci starší inštruktor Oddelenia masových oznamovacích prostriedkov Ideologickej správy Hlavnej politickej správy ČSĽA) a Podplukovník Miloš Janda (náčelník Skupiny taktickej a vševojskovej prípravy tankového vojska Oddelenia taktickej a vševojskovej prípravy Správy bojovej prípravy ČSĽA). (marlon)
  • Hrdinové seriálu vykonávající základní vojenskou službu používají obrněné transportéry BVP-1 (Bojové vozidlo pěchoty). (Robbi)

Reklama

Reklama