Reklama

Reklama

Zaklínač

(seriál)
Polsko, 2002, 10 h 50 min (Minutáž: 50 min)

Režie:

Marek Brodzki

Předloha:

Andrzej Sapkowski (kniha)

Scénář:

Michał Szczerbic

Hrají:

Michał Żebrowski, Olaf Lubaszenko, Zbigniew Zamachowski, Agnieszka Sitek, Andrzej Chyra, Anna Dymna, Daniel Olbrychski, Ryszard Kotys, Paweł Małaszyński (více)
(další profese)

Epizody(13)

Vedle světově proslulé tolkienovské trilogie Pán prstenů, získal v posledních letech mezi fanoušky fantasy neobyčejnou slávu a uznání také polský spisovatel Andrzej Sapkowski se svým hrdinou zaklínačem Geraltem. Ten je hlavní postavou jeho povídek vydaných v knížkách Zaklínač, Meč osudu, Poslední přání a také románové pentalogie Krev elfů, Čas pohrdání, Křest ohněm, Věž vlaštovky a Paní Jezera. Není vůbec náhodné, že řada fanoušků a obdivovatelů téměř okamžitě vytvořila nový fenomén, jehož součástí jsou fan kluby a internetové stránky. V dílech Sapkowského jsou zaklínači dokonalí bojovníci překračující možnosti lidského vnímání. Smyslem jejich existence je zabíjení stryg, vlkodlaků, upírů, bazilišků a dalších netvorů, které pronásledují lidi.
Bělovlasý zaklínač Geralt z Rivie se však trochu "vymkl" z řad běžných zaklínačů. Není jenom mistrem různých druhů zbraní, ačkoliv sám nejraději zápasí s mečem, také trochu rozumí magii a je schopen bojovat s každým protivníkem. Nikdy nezůstává pouze chladnokrevným profesionálem, má lidské stránky a slabosti. Postupně vychází najevo, že neměl možnost si svůj osud svobodně zvolit, stejně jako je donucen draze platit za schopnosti a dovednosti nedosažitelné a často rovněž nepochopitelné běžným smrtelníkům. Proto vyvolává strach a zároveň nevraživost a odpor těch, jejichž životy vlastně chrání. Přesto je Geralt, podobně jako ostatní zaklínači "odsouzen" k vyhnanství a životu na samém okraji jakési středověké společnosti, jež v mnohém připomíná i naši současnost. Problémy, konflikty, fobie a rozpory "našeho" světa se zde promítají do světa imaginárního a fantastické postavy rytířů, čarodějů, trpaslíků a nebo elfů nám tak připadají důvěrně blízké a jejich jednání logické. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (277)

VaHo 

všechny recenze uživatele

Bída. Kdyby v seriálu nepadly slova jako zaklínač a Geralt, tak by mě nenapadlo, že to má něco společného s dílem Sapkowského. Tvůrci knihy vypreparovali a nesmyslně změnily charaktery některých postav. Marigold – bard a svůdník v seriálu vypadá, jako oplácaný strejda z Horní Dolní, kterému chcete přes hubu. Yennefer, hraje herečka, která asi vyhrála v castingu roli služky, a původně měla být v celém seriálu jen 5 minut, ale shodou neuvěřitelných náhod byla obsazená do role čarodějky. Představitel Geralta není špatný, ale tohle prostě není řezník z Blavikenu. A ta bílá paruka tomu taky nepomáhá. Díly mají kolísavou kvalitu. Většinou je to utahaná a nudná podívaná, u které jsem měl problém neusnout. Ovšem klíčový je nedostatek prostředků. Připadal jsem si, že se dívám na nějakou typickou českou pohádku, kde království vypadá jako před bankrotem. Drak v třetím díle byl směšný už v roce 2002. Seriálový Zaklínač na úrovni se prostě bez odpovídající výpravy neobejde. ()

sportovec 

všechny recenze uživatele

Přes oprávněné Galadrieliny výhrady musím uvést, že i tak je seriál sevřenější a hutnější než jeho filmová shrnutina. Klady pro mne převládají i za těchto okolností. V rámci svébytného polského kulturního fenoménu, před nímž v případě jeho vrcholných projevů smekám s nanejvýš pokornou úctou, to znamená skvělý výkon Zebrowského, jehož mimořádnost získává na kvalitě právě v souvislosti s Galadrielinými kritickými postřehy, a dále slovanskou kvalitní adaptaci jinak zatím pouze západoevropsky uchopeného žánru. Slovanská i baltská problematika jsou i nám ovšem stejně, ne-li ještě více blízky. Ozvuky mýtů i některých vědeckých dohadů jsou zvládnuty na vysoké úrovni již v literární předloze a v tomto ohledu nic nezměnila ani Brodzkého režie. Polský seriál svým způsobem nahrazuje mnohé, co v našem osvojení domácích bájí fatálně chybí. Sapkowského téma snese v našem kontextu srovnání s tvorbou Beneše-Třebízského (zejména historický román DAGMAR o významné dánské královně, starší dceři Přemysla I. Otakara), Jiráskovou (STARÉ POVĚSTI ČESKÉ) nebo Štorchovou (LOVCI MAMUTŮ, NA VELKÉ ŘECE). Víc než čestně tento "VĚDMÍN" obstojí v porovnání s americkou produkcí typu různých HERKULŮ a PÁNŮ ŠELEM a srovnání snese i s francouzskými ASTERIXY a OBELIXY. Lehký žánr má jednu prožluklou vlastnost: není velkým uměním a v tomto ohledu ho vymezuje i svébytná poetika. Císař nemusí být vždy nahatý; někdy není jen suprasalónně oblečený. I to se může stát. ()

Reklama

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Hodnotit mohu pouze seriál, ale ani u něj jsem nevydržel déle než osm epizod. Bezpochyby se v dějinách filmové a televizní tvorby najdou mnohem slabší díla žánru fantasy, nicméně v porovnání se Sapkowského výbornou literární předlohou vyznívá výsledek značně rozpačitě. Slabší scénář, který se navíc od předlohy v mnoha ohledech liší, nevyrovnané herecké výkony i zřetelně nižší rozpočet nemohl zachránit ani typově dobře obsazený Michal Zebrowski, (který navíc disponuje velmi slušným hereckým rejstříkem), ani několik polských hereckých es, která se objevila v menších rolích. Z tak silné látky se mohla stát mnohem slušnější podívaná a mohla z ní čišet mnohem větší mystika. Celkový dojem: 35 %. ()

Ellmariachi 

všechny recenze uživatele

Za dávných časů, kdy domácnostem vládly televize. Za časů, kdy televizím vládly legendy jako Herkules a Xena. za časů kdy byl ještě daleko LotR a GoT. Jsem jednoho večera učinil rozhodnutí. To rozhodnutí bylo se odvážit a v tom věku udělat nemožné. Chvíli se zastavit a z CT2 ihned nepřepnout. A dostalo se mi velké odměny. Nadávky, krev, prsa!!! Zaklínač v tý době nabízel mnohem dospělejší pohled na svět fantasy. ....Když jsem se po letech k Zaklínačovi vrátil sám jsem se nestačil divit. Bavil mě minimálně podobně jako kdysi. Což přiznejme si není pravidlo. Fantasy mám rád a i když některý díly seriálu nudí, tak to vynahradí slušná zábava jindy. Navíc je příjemná změna, když odpadá taková ta velkolepost. S tím souvisí i pochvala prostředí, ve kterým je to celý natočený. další silná součást je i hudba. 90 procent za velmi dobrou zábavu ve fantasy žánru. EDIT: 28.3.2014 Po sjetí všech dílů v naprostém klidu a během tří dnů, přidávám pátou hvězdu. ()

Mi Nü-Chai 

všechny recenze uživatele

Zaklínač rozhodně není nezadaptovatelné dílo, ba naopak, řekla bych, že je pro nějaký hezký a nenáročný fantasy film či seriál jako stvořené. A po dokoukání seriálu musím říci, že jsem se zase tolik nemýlila. Slušná a příjemná podívaná, herci v čele s Geraltem (tomu to navíc vyloženě sekne:)) nejsou vůbec špatní, jen ta výprava by mohla být lepší. Netuším, kolik peněz se podařilo z producentů vyždímat, ale je dost krutě poznat, že jich bylo mnohem méně, než by takový projekt potřeboval. ()

Galerie (23)

Zajímavosti (5)

  • Oproti knižní předloze lze najít ve filmu několik odlišností. Například postava Marigolda je v knize štihlý a hbitý svůdce. Vesemir (Jerzy Nowak), vůdce zaklínačů a jejich mistr, je v knižním a hernín zpracováním popisován jako dlouhovlasý starý muž. V seriálu je však skoro plešatý. (Chibs)
  • Dobrodružný seriál vznikl podle povídek nejslavnějšího slovanského fantasy spisovatele 21. století vydaných v 7 knížkách „Zaklínač: Meč osudu“, „Zaklínač: Poslední přání“ a také románové pentalogie „Krev elfů“, „Čas pohrdání“, „Křest ohněm“, „Věž vlaštovky“ a „Paní Jezera“. Autorem těchto knih je světově proslulý Polák Andrzej Sapkowski, který vytvořil neuvěřitelně komplexní fantasy svět, jenž se stal knižní fenoménem. Sapkowského knihy jsou dokonce srovnávány i s Tolkienem a docela hodně lidí si cení Zaklínačské ságy více než „Pána prstenů“. (ERTik)
  • Zaklínačova dobrodružství se neomezují pouze na známá dějová schémata žánru meče a magie (sword and sorcery), právě proto jsou tak zajímavá a přitažlivá. Podle cyklu Andrzeje Sapkowského povídek vznikl celovečerní snímek Zaklínač, a také stejnojmenný dobrodružný fantasy seriál, který natočil režisér Marek Brodzki. Setkávat se s ním budeme po třináct úterních večerů. Stejně jako v samotné předloze, ani zde není nouze o fantastické a pohádkové bytosti, netvory, draky, čaroděje, rytíře, stejně jako o souboje na meče i zápasy využívající tajemné magie. (ČSFD)

Reklama

Reklama