Reklama

Reklama

Dynastie Nováků

(seriál)
Rodinný / Komedie
Československo, 1982, 10 h 48 min (Minutáž: 47–51 min)

Režie:

Ivo Novák

Hudba:

Petr Hapka

Hrají:

Radoslav Brzobohatý, Josef Kemr, Jaromír Hanzlík, Hana Maciuchová, Kateřina Macháčková, Taťjana Medvecká, Oldřich Kaiser, Jarmila Krulišová (více)
(další profese)

Epizody(13)

Po třináct dílů se budeme setkávat s rodinou, která prožívá své problémy i radosti. Každý člen této železničářské rodiny žije svůj život se svými nejbližšími. Život, v němž všichni dohromady vytvářejí rodinný kolektiv, a to nejen tím, že rádi a s chutí muzicírují. Rodu Nováků vévodí patriarcha Maxmilián, bývalý strojvedoucí. Jeho syn Jan vede brigádu socialistické práce na elektrifikaci. Janova dcera Lida funguje jako výpravčí a syn Martin právě dokončil železniční průmyslovku. Jen starší syn Pepa se odrodil. Je mistrem v autoservisu. Otec Jan převzal u příležitosti svých padesátin vyznamenání, může spokojeně rekapitulovat svůj dosavadní život. Jenže ta spokojenost dostala v noci trhlinu, která mu pokazila nejkrásnější den jeho života. (Česká televize)

(více)

Recenze (105)

rakovnik 

všechny recenze uživatele

Pan režisér Novák se rozhodl natočit seriál o Novákových ze železničářské rodiny. Sice se jedná o prorežimní ideologickou slátaninu, plnou nesmyslů a logických nedostatků, ale na druhou stranu s vynikajícím hereckým obsazením. Mladším lidem také může připomenout tu děsnou šedivou dobu, kdy bez známých nebylo možno ničeho kloudně dosáhnout, lidé měli v práci - a nejen na dráze - těžkou pohodu (no, být železničářem není z nejtěžších dřin ani v současnosti), vesele se šmelilo a nejváženějšími lidmi byli řezník a automechanik. Překvapuje mě datum vzniku seriálu, tipoval bych ho na nejméně o deset let starší. ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

Tak tenhle český seriál ani nemůžu ani řádně zhodnotit, mě moc nesedl. Nejsem zaujatý proti českým seriálům - často se jedná o dobrý průměr či nadprůměr, dokonce někdy hodnotím i plným počtem české serály. Třeba Chlapci a chlapi nebo My všichni školou povinní. Toto mě nenadclo, ani herecké obsazení, nuda prostě. Takže hodnotím s odř.ušima tak na 15% = * ()

Reklama

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že nemám se seriálem vcelku žádný vážný problém. Na druhé straně, není to nic, co stojí za to vidět dvakrát. Zkrátka, není to špatné, ale znám i lepší. Tak prvně bych začal tím, jak seriál začíná. Po úvodních titulcích nám vykládá vypravěč co důležitého se událo v minulém díle. Jenže...to je první kámen úrazu. Tento uspávač hadů vypráví děj tak, že by v klidu uspal školku. Chvílemi to až vypadá, jakoby snad mluvil spatra a ne že komentáře čte. Herecké výkony nejsou špatné, ostatně herecké obsazení je docela hvězdné. Na druhé straně je zkrátka a dobře vidět, že se nepředřou. Opravdu, jako by nedávali tomuto seriálu vše. Možná je to i unylejším scénářem, kdo ví. Děj se sice hýbe, ale že by vyloženě sprintoval dopředu se říct nedá. Kráčí velmi zvolna a tak se v některých dílech věnujeme jedné a té samé epizodě, která by běžně stačila být odvysílaná během dvaceti minut, ale scénáristi zkrátka děj natahují, jak to jen jde. Úvodní hudba mě taky přijde jako hudba z cirkusu a ne pro televizní seriál. I když je pravda, že některé hudební pasáže v seriálu jsou hodně kvalitní. A tak se vracím na začátek. Seriál si podle mě nezaslouží tak nízké hodnocení, na druhé straně více než trojku, s odřenýma ušima, si tento seriál nezaslouží a jednou mě to bohatě stačilo. ()

Le6n 

všechny recenze uživatele

Zažil som tento seriál ešte pred 89-tym a v pamäti sa mi zapísal ako skutočná rodinná pohoda (plus Hanzlíkova Simca a ten model angličáku čo kúpil synovi - zn Polistil tiež som také mal :)). Keď to Prima reprízovala vyslovene som sa naň tešil, ale prvý diel ma trošku zarazil. Ono to bola skoro opereta, ale našťastie len ten prvý, tie ostatné už nemali chybu. Parta Novákov ma vtiahla do deja a už nepustila. Chápem, že dnešnému divákov zmagorenému západnými seriálmi, kde sa 'furt niečo deje' (viď napríklad C.S.I., kde v každom dieli bežia pre istotu dve dejové línie, aby to nebola nuda) sa to zdá chabé. Napriek tomu alebo práve preto som rád, že ma stále dokáže osloviť obyčajný príbeh obyčajných ľudí, bez vizuálnych efektov, bez miliardového rozpočtu (a bez bezduchého dvojstranového scenára). U mňa 70% ()

mia.com 

všechny recenze uživatele

Me to bavilo, je to naprosta totalitni nerealna pohadka, protoze jinak bych nechapala, proc ten rezim skoncil, kdyz behem par dni udelate ridicak, prodate barak, koupite auto a vseho mate plno na vyber. Dokonce jet na dovolenou je to nejlehci na svete :D. Navic kazde zlo (cti vse, co je proti rezimu) je hned potrestano a tak to ma byt! Kazdopadne deda Max byl nejlepsi. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (42)

  • V epizodě se na chvílí mihne malý sovětský třímotorový dopravní letoun Jakovlev Jak-40. (Jan.Kanak)
  • V epizodě zazní slova „mašinfíra“ a „ajznboňák“. „Mašinfíra“ pochází z německého „Maschin(en)führer“ (operátor stroje, strojvůdce), což je složenina z „Maschine“ (stroj) a „Führer“ (vůdce, vedoucí, provozovatel). „Ajznboňák“ pochází z německého „der Eisenbahner“ (železničář). (sator)
  • Seriál se stal nejsledovanějším televizním počinem roku 1982. Podle výzkumu, který ukázal, že ze sto zapnutých přijímačů bylo 85 naladěných právě na Dynastii Nováků. (kosticka7)

Související novinky

Zemřela herečka Hana Maciuchová

Zemřela herečka Hana Maciuchová

26.01.2021

Ve věku 75 let dnes v Olomouci po dlouhé nemoci zemřela česká filmová, televizní a divadelní herečka Hana Maciuchová. Nejvíce diváku si ji jistě bude pamatovat z televizních obrazovek. Zahrála si v… (více)

Reklama

Reklama