Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

Slarque 

všechny recenze uživatele

Český pokus o Akta X postavené na skutečných záhadách (nebo jejich mixu) je ve výsledku dost průměrným. První díl se mi líbil asi nejvíc, čím víc přibívalo exotiky, tím méně jsou epizody uvěřitelné. Když jsem viděl dva neschopné agenty britské tajné služby pobíhat po Zvíkově a okolí, přemýšlel jsem jenom, jestli to nemá být nějaká parodie. A samotná postava Strážce duší se stávala stále zbytečnější a řada dílů by byla zajímavější bez ní. ()

BloodyVamp 

všechny recenze uživatele

Hrátky s nadpřirozenem mám rád. Pokus o české Akta X ovšem nevyšel. Ovšem co předvádí ústřední duo je tragické...Koncept při luštění záhad imho vždy stejný, Norrisová je pouze pro ozdobu, Vaculík většinou sice tápe, ale i tak je jedním z největších kladů seriálu. Kvalita dílů je silně nevyvážená, pamatuji na dva, tři co měly nějakou úroveň. Bohužel, na opravdový tuzemský mystery seriál se vším všudy si musíme počkat... ()

Reklama

Apophis 

všechny recenze uživatele

Když jsem uviděl upoutávky řekl jsem si: "A jéje! To se zas pokoušíme o něco, na co nemáme! Nakonec ale s klidným svědomím mohu říct, že jsem byl mile překvapen! Scénář je (až na několik chybek) dokonalý a hudba byla rovněž vytvořena výborně (dobře navozuje atmosféru tajemna). Dále podle mého seriálu určitě přidala kompozice "série" (=nejde o jeden velký příběh, ale každý díl má svůj samostatný příběh. Herecké výkony jsou v případě hlavních postav (Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová) více než dobré (jejich vzájemné špičkování je skutečně úsměvné [myslím v dobrém]) a ostatní herci rovněž nehrají špatně. I když...v některých případech by se dalo polemizovat (tak např. Pavel zedníček mě moc nepřesvědčil). Celkově se podle mého jedná o velmi dobré dílko, které by se sice pod palbou zkušeného kritika rozsypalo jako domeček z karet, ale já osobně jsem rád, že jsme se konečně zmohli na něco, co mi nepřipomíná jihoamerické telenovely... Jen tak dál ČT, máte mé sympatie..... ()

Asmodin 

všechny recenze uživatele

Tohle rozhodně patří mezi nejlepší seriály ČR. Výborný námět. Hororová tvorba v Čechách nemá vůbec žádného zastání, proto vítám každou snahu, ještě by se u nás mohl začít prosazovat fantasy nebo sci-fi žánr po vzoru anglického Doctor Who, ale na to bohužel nemají Češi ambice a dostatek fantasie a když už předvedou nějaký výkon, tak to stojí za..... Obsazení je super a když se do toho přidá i originální soundtrack s parádní znělkou, kterou si ještě teď pamatuju, tak to nikdy nemůže dopadnout špatně. Já jsem s ním rozhodně spokojená a raději budu trávit večer díváním se na Strážce duší než na Ordinaci v růžové zahradě. ()

JM87 

všechny recenze uživatele

Sakra, tohle nebylo úplně špatný. Ta dvojice k sobě fakt sedí, Vaculík a Norisová sou fajn, náměty jednotlivých dílů taky nebyly špatný, občas to bylo nudný, ale nevypadalo to úplně debilně. Jen to bohužel furt působilo celkem celkem neuvěřitelně, nebylo to správně podaný do toho tuzemskýho prostředí mi přijde... nevim... mělo to potencial... ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Běsům, kteří se dle této epizody vyskytují například na ostrově Jáva, se v indonéské mytologii říká jenglot. (Nick321)
  • Seriál se natáčel na mnohých místech po celé republice, kromě Prahy se natáčelo v těchto městech a obcích: Havířov, Brno, Brno-Bystrc, Knihovna FF MU v Brně, Letiště Ruzyně, Orlická přehrada, zámek Hojník, Olomouc, Ostrava, Kroměříž, Blansko, Frýdek Místek, Boskovice, Náměšť nad Oslavou, Sloup, Šilheřovice, Křtiny, Mikulovice, Heřmanovice, klášter Rajhrad, Horní Údolí, Vrbno pod Pradědem, Zlaté Hory, zámky Letovice, Hnojník a Velké Losiny, hrad Houska, zřícenina hradu Holštejn, lesní hřbitov Hradec Králové. Natáčelo se také v Pardubicích na Pernštýnském náměstí, v kostele sv. Bartoloměje a v obci Malenovice. Hrad Vrchnov, který lze zhlédnout v 1. epizodě 1. série s názvem Tajemství templu, je ve skutečnosti hrad Veveří. [Zdroj: Filmovamista.cz] (M.B)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama