Reklama

Reklama

Strážce duší

(seriál)
Krimi / Mysteriózní
Česko, (2005–2009), 11 h 51 min (Minutáž: 52–76 min)

Scénář:

Arnošt Vašíček

Kamera:

Peter Beňa

Hrají:

Lukáš Vaculík, Zuzana Norisová, Ladislav Frej st., Jan Šťastný, Markéta Hrubešová, Ilja Racek, Adrian Jastraban, Jana Hubinská, Luděk Randár, Pavel Zedníček (více)
(další profese)

Série(2) / Epizody(13)

Obsahy(1)

Série tajuplných příběhů se Zuzanou Norisovou a Lukášem Vaculíkem v hlavních rolích. Žánrově se seriál pohybuje na pomezí detektivky a napínavého thrilleru s prvky tajemna, ale i jemného humoru. Sympatická dvojice, spisovatel Armín a studentka Katka, v něm pátrá po záhadách minulosti i současnosti. Do nečekaných souvislostí se v nich dostávají záhady z dávné minulosti s příběhy zcela současnými. (Česká televize)

(více)

Recenze (200)

monolog odpad!

všechny recenze uživatele

už když jsem viděl nádvoří filozofické fakulty v Brně a co tam z toho udělali, tak jsem si řekl, tak takhle ne. tenhle seriál mi přijde jen jako čirá křišťálově čistá blbina, která nedává nejen nic novýho, ale ani nic zábavnýho. prostě nudná a dost hloupá slátanina, jak by řekla babička, murytót, až na to, že moritáty (z nichž to vzniklo) byly oblíbené písně o vraždách na poutích. a do toho to má ddaleko. přirovnal bych to někde k nemocnici na kraji města po dvaceti letech. snaží se ždímat, ale má bohužel tak slabý ručičky, že by měla spíš navštěvovat tak deset let obsahovou posilovnu, než by se mohla odvážit vylízt mezi seriály k jakým to má patřit. ()

Radyo 

všechny recenze uživatele

Tři hvězdičky s odřenýma ušima. Očekával jsem seriál nepostrádající nádech tajemna, napínavý, originální, s patřičnou atmosférou. Tajemno se zde sice vyskytuje, ale atmosféra je "vydýchaná", napínavé je to jako guma od starých tepláků a originální jen do určité míry (ale faktem je, že v žánru tajemných a mysteriózních příběhuů se nedá stále přicházet s něčím novým, neboť vše "strašidelné" již bylo někým objeveno). Navíc zpracování hodně zavání amatérismem. Nicméně za odvahu pustit se do podobného projektu mají tvůrci mé uznání. To je však asi to největší pozitivum. A popravdě řečeno, diváky odvaha tvůrců zase tak moc nezajímá... ()

Reklama

PKD 

všechny recenze uživatele

Pokus o česká Akta X? No, pokud by se to tak halasně v našich periodikách tehdá neproklamovalo (což považuji za chybu), bylo by to lepší. Osobně toto považuji za příjemnou záležitost, kde ústřední dvojice je mi opravdu sympatická (a to nepatřím k fanouškům zpěvanek typu Norisová, ne nemá fakt nic společného s Chuckem...škoda:( a tak vůbec.;-) Zázrak se nekoná, ale průser, též ne. ()

Death 

všechny recenze uživatele

Mne se to docela libi. Preci jen je to zase neco trochu jineho, nez nam vetsinou televize nabizeji a to se urcite musi ocenit. Nejedna se o zadnou Pojistovnu, Misto nahore nebo nedej boze Rodinna pouta. Jak uz to v serialech byva, nektere pribehy jsou dobre napsane a dokazou cloveka zaujmout, jine jsou pouze prumer, ktery prilis neoslni. Co se tyka zpracovani, to je urcite dost rozporuplne, ale v ramci televizni produkce se da prekousnout, stejne jako herecky "vykon" Zuzany Norisove(preci jen lepe vypada nez hraje :)). 3* hlavne za napad a atmosferu nekterych dilu, mne to ke spokojenosti staci. ()

Tosim 

všechny recenze uživatele

Po letech jsem si dal retrospektivu a moc se toho nezměnilo. Vaculík je stále sympaťák, Norisová věčně dřevo, díly, režírované staršími režiséry jsou neuvěřitelně neatmosférické, pokud jde o jejich výrazně mladší kolegy, tam je to podstatně lepší, v jednom případě jsem dokonce váhal nad čtyřmi hvězdičkami (Jandourkova Brána andělů). Vyprávění, vycházející z Vašíčkova scénáře, nemá tempo a často se opakují scény, které jsou pouze výplní. Navíc většina dílů používá podobnou metodu - hlavní hrdinové na něco natrefí, pouze paběrkují, kolem nich se prohánějí mysteriózní dějiny a oni sami to mohou jen z povzdáli sledovat. Čestnou výjimkou je poslední díl, kdy skončí opravdu netradičně a v tomto je seriál nečekaně odvážný. Většinou jsou ale zápletky hodně směšné (emzáci v Jeseníkách). Pochválil bych skvěle padnoucí hudbu Zbyňka Matějů, zato bez elektronického maglajzu Petra Maláska bych se obešel. ()

Galerie (7)

Zajímavosti (38)

  • Jacques Bernard de Molay byl skutečně poslední velmistr řádu Templářů, který byl 18. března 1314 upálen v Paříži na hranici. (ArthasKarfa)
  • V rámci vzpomínkového „Pernštejnského roku“ byl městským úřadem v Pardubicích v roce 2012 naplánován antropologický průzkum Vojtěchových kosterních pozůstatků, který by mohl odhalit příčinu jeho nenadálé smrti – ovšem z nedostatku financí k tomuto nedošlo. (LaCasita)
  • Armínův známý, počítačový expert Filip, odhaluje v epizodě „Madonin dar“ tajemství Madony na skle pomocí programu Adobe Photoshop. Mimo jiné používá ke své práci kuličkovou myš Hawlett Packard. (navabaca)

Související novinky

Zemřel režisér Dušan Klein

Zemřel režisér Dušan Klein

10.01.2022

Ve věku 82 let zemřel oblíbený režisér Dušan Klein. Kvůli svému židovskému původu byl jako dítě internován v koncentračním táboře Terezín. V 50. letech se objevil v dětských rolích ve filmech Můj… (více)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno