Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 4
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 4

Recenze (74)

vitekpe 

všechny recenze uživatele

Pro me zcela neznamy serial, ktery bych se nakonec nebal doporucit. Je kvalitne natocen i obsazen, a celym se prolina celnicka prichut... Dily bych strucne popsal takto: 1/ Sexy Jana S. v uniforme odolava Hanzlikovym lichotkam... 2/ Krasna Alena V. jako pracovnice z ministerstva bali pohodoveho Vinklare... 3/ Hezka Katerina M. zazije sok kdyz najde mrtvolu, ale nakonec vsemu prijde na kloub... 4/ Slovensky dil ve kterem chladna Viera S. zapoli nejen s dcerkou Sonou V., ale tez rozbiji paserackou sit na zeleznici... 5/ Hanzlik je proskolen na celnika, a vraci se za svou ff, divokou Evou H.. Pomahaji mu dva dedove... ()

movieretro 

všechny recenze uživatele

Tak jsem mněl možnost vidět kompleně všechny díly seriálu a musím říci, že nejsem zklmamanej.Pamatoval jsem si jediný střípek z dětství, a to jak nějací řidiči kamionu pašují sošky v nádrži.Pravda je ta že sošky jsou v kanystru na naftu s dvojitým dnem, ale uteklo 28 let od doby kdy jsem seriál viděl. Nějak nerozumím tomu, proč seriál, jak se zde píše v diskuzi, byl vysílán naposledy v roce 1982.Nepřipadá mi nějak na dnešní dobu závadný, daleko horší je např OKRES NA SEVERU. Seriál je hvězdně obsazen a velmi profesioníálně natočen ostatně jako většina našich seriálu v té době.Samozřejmostí je vyzvednutí celníků a jejich práce.V podstatě to funguje " mrknu a vidím ".Byla ovšem taková doba a s odstupem času je samozřejmě seriál úsměvný. Myslím že by si pan Hanzlík jak bývá jeho zvykem zase nemohl vzpomenout že v něm hrál, ale výkon podává excelentní, jako by byl celníkem od narození. Musím říct že jsem zavzpomínal, pašovali se Marlborky ale i cigarety Peter Stuyvesant, které pravda jsem neviděl hodně dlouho,Švajčiarské hodinky a tovar z Viednie, po ulicích jezdí kloubové Ikarusy a na hrančních přechodech " chcípl pes " takže naši hrdinové mají dost času na svojí práci. PRO VŠECHY KDO SE TĚŠÍ NA REPRÍZU,OD 28.5.2011 NA TV BARRANDOV! ()

Reklama

Kri-kri 

všechny recenze uživatele

První a pátý díl mi z detektivního hlediska přijdou nejslabší, i když v prvním pobaví zejména Zázvorková a Beyvl. Škoda že v posledním Zázvorková chyběla. Hanzlík sice objeví drogy v saxofonu, za což mu kolegové vyslovují uznání ještě po roce, ovšem šperků ukrytých za kozama (čili nejčastější ženskou skrýš) nechá projít bez kontroly. Hlavně že buzeruje turistu kvůli dvěma papouškům bez papírů, načež následuje jedna z nejvtipnějších scén celého seriálu, kdy Prachař papoušky vypustí.:) Ve druhém dílu mě krádež obrazu sice moc nezaujala, ale zato to napravili hereckými výkony Vinklář s Vránovou. Díly o zavražděném v mrazícím voze a pečlivé slovenské celničce byly průměrné. Celkově mi hodnocení vychází něco mezi dvěma a třemi *, ovšem s přihlédnutím k tomu, že mnozí seriál zodpadňují už jen z principu, že byl natočen za normalizace se přikloním ke třem. Navíc tolik důmyslných schovek pašeráků se hned tak někde nevidí.:) 50% ()

insurgentes 

všechny recenze uživatele

Seriál, který se snaží udělat z nechutného šmírování v cizím soukromí záslužnou činnost, při které se podaří rozkrýt rozvraceče lidově demokratického zřízení takového megaformátu, kteří se například snaží národní hospodářství rozložit neohlášeným dovozem 9 (slovy devíti!) elektronických kalkulaček. Jak ubohé. Všechny celníky bych nakopal doprdele, jsou stejní dneska jako včera, a ty komentáře většiny uživatelů, kteří se po shlédnutí tohohle cancu chtěli stát celníky, fakt nechápu. ()

Radek99 

všechny recenze uživatele

Ve znamení propagandy. Charakteristický povinně optimistický a odlehčený opus, který dobře charakterizuje filmovou tvorbu ponurého období nejtvrdší normalizace. Lze nalézt mnoho styčných prvků a nepřehlédnutelných podobností s mnohem úspěšnějším a umělecky kvalitnějším dílem krále české seriálové tvorby Františka Filipa, totiž s Chalupáři, emblematickým seriálem oné pochmurné doby - totožně vyvedené titulky, charakteristický filmový materiál s pastelovým vyzněním barev (narozdíl od strašlivé televizní kvality následující dekády, totiž 80. let), jakási povinná rozjuchanost, agitační a propagandistický podtext a neopominutelné skvělé herecké obsazení. Jen na rozdíl od Chalupářů je tenhle vynucený seriál právem zapomenut. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Obraz „Léto s Venuší“ je fiktivní dílo vytvořené pro potřeby filmařů. (sator)
  • Ve čtvrtém díle "Stopa stříbrných draků" celnice Tomašovičová (Viera Strnisková) otevře ve vlakovém kupé aktovku, v níž jsou kartóny cigaret. První vytáhne značku Lord, poté Marlboro. Při výslechu podezřelého v kanceláři však na stolku leží tři kartóny Marlboro, ovšem mají docela jiný obal a tři Peter Stuyvesant (čtvrtý má celnice v ruce). Lordky někam záhadně zmizely. (Robbi)
  • Merkur, latinsky Mercurius, je římský bůh obchodu, proto jeho symbol mají celníci ve znaku. Co je však zvláštní, že identický symbol často používají lékaři v některých zemích. V tomto případě se ale symbolu říká Aeskulapova hůl – pojmenování pochází od Aesculapiuse, starověkého řeckého boha lékařství. (sator)

Reklama

Reklama