Reklama

Reklama

Ve znamení Merkura

(seriál)
všechny plakáty
TV spot 1
Povídkový / Drama
Československo, 1978, 6 h 15 min (Minutáž: 72–78 min)

Scénář:

Ivan Gariš

Hrají:

Jaromír Hanzlík, Josef Beyvl, Stella Zázvorková, Kateřina Macháčková, Václav Postránecký, Alena Vránová, Ota Sklenčka, Jiřina Štěpničková, Otto Lackovič, Josef Langmiler, Zuzana Ondrouchová (více)
(další profese)

Epizody(5)

Obsahy(1)

Příběhy celníků z dob minulého režimu, kde hlavní roli hraje boj celní správy s pašeráky a podvodníky. (Televize Seznam)

Videa (5)

TV spot 1

Recenze (74)

ostravak30 

všechny recenze uživatele

Ve znamení Merkura je minimálně z jednoho pohledu výjimečný seriál. Ani po revoluci ani před ní pravděpodobně nevznikl seriál o celnících a jejich práci. Hodně lékařských seriálu, kriminálek, školních apod., ale tenhle typ trochu chyběl. Jenže filmová stopáž, mnohdy dlouhé záběry, kdy se pořádně nic neděje (celníci třeba jen prohledávají auto apod.), to vše není zrovna záživné. Samotné epizody by možná byli zajímavé, ale celníci mnohdy hrají v epizodách až tu poslední roli. Samotná úvodní hudba působí, jako bychom spíš měli sledovat záznam Horáckých slavností než seriál o celnické práci. A dobovost je zde pochopitelně taky cítit, tomu se vyhnout nejde. Seriál je zkrátka poplatný době, nic naplat. Ale větší dramatičnost by jistě prospěla. Takhle je seriál k uzoufání nudný, i přes kvalitní obsazení. ()

Jonatána 

všechny recenze uživatele

Jak tak koukám na ta hodnocení, jsem nějak mimo. Ačkoli mám staré české seriály ráda a zkousnu leccos, tohle opravdu ne.Dnes jsem viděla jeden díl na Barrandově a opravdu takový "skvost" jsem nečekala. Možná jsem padla na špatný díl, možná jsem čekala starý dobrý český seriál, ovšem tohle bylo neskutečné. Asi v polovině dílu jsem se ptala sama sebe, o čem že to je. Oplácaná Eva Hudečková vydávaná za pikantní a téměř nedolatelnou slečnu, natvrdlý Hanzlík a odpudivý Štěpánek. Nevím. Snad nejlepší scéna dílu byla ta, kde Ilja Prachař veze ze SRN papoušky a dvojka starých pánů mě bavila.Snad ještě Jan Teplý mi nevadil. Jinak děs. Alespoň pro mě. ()

Reklama

zette 

všechny recenze uživatele

Jak uz jsem jindy k necemu psal, je celkem zajimave, kolik povolani bylo za socialismu nametem k ruznym filmum ci serialum. V tomto se dostalo na celniky, kdy krome prvniho a posledniho dilu jednotlive casti na sebe nenavazuji a vzdy se odehravaji na jine hranici. Skoda, ze dva spolecne dily jsou v mych ocich nejslabsi. Naopak nejvice se mi libil druhy a ctvrty dil. Celkove prumerne detektivky na svou dobu, ale namet dobry a potesi i znacny zastup hercu, kteri si v tomto jiz zapomenutem serialu zahrali. ()

lake-lake 

všechny recenze uživatele

co zaujme na první pohled jsou příšerné herecké výkony "plejády českých herců"; na druhý pohled se přidává vlezlá socialistická agitka. frekventovaná hranice Hřensko - Bad Schandau, kde smrdí trabanty a kde největším zločinem malého východoněmeckého nebo československého občana je pár drobných či cenností schovaných na dávno profláklých místech (oficiálně se mohlo vézt jen pár drobných na "rozinky, oříšky a mandl", jak v jednom fejeton pravil Rudolf Křesťan. a to se taky přísně psalo do celního prohlášení). a kdo byl podezřelý, z toho srdnatý celník brzy vydoloval přiznání. škoda, že se tam víc neřeší práce pasové kontroly čili fízlů - celní správa spadala pod minsterstvo obchodu a byla přece jen tou přijatelnější částí statečných Psohlavců. kdo se netvářil schlíple, byl poslán na osobní prohlídku. přejezd hranic přece v občanovi MUSÍ vyvolat strach a hrůzu! strašná doba, ještě že už je to pryč ()

mikulem 

všechny recenze uživatele

Nakonec jsem to ze zvědavosti dokoukal. Problémem všech dílů je málo děje vzhledem ke stopáži. České epizody jsou vůči tomu zcela bezradné; herecké hvězdy se v nich vyloženě předvádějí, aniž by měly co hrát, a chatrný příběh tím ještě podrážejí. Jedině Slovenská "Stopa stříbrných draků" se s tím dokázala vypořádat, kde ve výsledku sledujeme civilnější, více dokumentární příběh. Celkově pak musím opět více docenit MAJORA ZEMANA, do kterého Sequens přece jen dostal značné řemeslné kvality. MERKUR se nepřibližuje na jeho úroveň. ()

Galerie (10)

Zajímavosti (15)

  • Seriál se natáčel na hraničních přechodech Halámky, Hřensko, Rozvadov a Harrachov. Dále na zámku Hořovice, v Praze, Mirošovicích, Všechromech, Jažlovicích, Bratislavě, Chebu, Náchodě a Děčíně. (M.B)
  • Točilo se v celnici Harrachov, Náchodě a Hřensku. (sator)

Reklama

Reklama

Časové pásmo bylo změněno