Reklama

Reklama

Letci z Tuskegee byli za druhé světové války slavnou americkou leteckou jednotkou složenou z Afroameričanů. V té době v americké armádě stále existovala rasová segregace a černoši byli považováni za lidi podřadné, neschopné ovládat složité stroje, vhodné pouze k pomocným úkolům. Prvního kurzu se v červenci 1941 účastnilo třináct afroamerických kadetů. V příštích čtyřech letech byli letci vysláni na více než patnáct tisíc bojových misí po Evropě a severní Africe. Tito hrdinové tedy bojovali nejen proti Hitlerovi, ale i s předsudky své vlastní země, za kterou někteří i položili život. (TV Nova)

(více)

Videa (19)

Trailer 1

Recenze (218)

becki_tu 

všechny recenze uživatele

Podle zdejších komentářů bych řekl, že třetina lidí viděla jiný film, další třetina už z principu kritizuje vše, co jde z Lucasovy dílny (od konce Star Wars) a až teprve poslední třetina diváků viděla film bez předsudků a hodnotila ho podle skutečných kvalit. Je pravda, že trochu jsem se bál dvouhodinové stopáže, ale film je po dějové stránce tak pestrý, že jsem ani jednou nepohlédl na hodinky. Herecky bez větších vítek, souboje a digitální efekty bez jakýchkoliv vítek. Nebudu ani rozebírat, do jaké míry je film opravdu podle skutečných událostí (jeden fighter proti německému křižníku), protože to není ve výsledku až tak důležité. Celkově jsem z filmu opravdu lehce nadšen, protože podobně komplexní válečný film o slavné černošské letce (v rámci celkem skromného 30milionového rozpočtu) jsem zkrátka nečekal. ()

Kryšpín 

všechny recenze uživatele

Přehlídka hereckých hvězd černé pleti, kteří doposud měli úspěch pouze v televizní tvorbě (snad polovinu herců můžete vidět v seriálu The Wire), ale bohužel i přes zajímavé téma z filmu vyzařuje špatné vyprávěcí schéma, které podkopává kvalitu filmu, stejně jako špatně ředěné palivo v letadle... ()

Reklama

korbitch22 

všechny recenze uživatele

Díky červenejm ocasům můžou negři do městský hromadný dopravy,volit,rapovat a válet za LA Lakers,ba co víc být i prezidenty USA. Režisérsky,vypravěčsky a dramaturgicky nezvládnutá báchorka , která nedokáže absolutně strhnout,nemá tah na branku, postráda nějakou vypjatější scénu a herecky je v některých místech doslova až amatérská. Televizní režisér Anthony Hemingway asi zapoměl,že netočí další díl Hawai 5-0 ale strhující válečné drama. Nejhorší na všem je,že po tom bídném průběhu fimu musela na konci přijít předvídatelná kokotina, (spoiler) kdy to prostě musel zabalit největší sympaťák,který je paradoxně ve filmu největší kokot, aby tím rejža vyrejžoval aspoň jednu dojemnou scénu,kdy všichni pláčou a pak jedou říct tý jeho Italský čubce že je mrdvej. (spoiler out) To sem přesně čekal. No abych ovšem jenom nehanil,je vidět, že za malý rozpočet jdou zvládnout solidní efekty a opravdu některé pasáže soubojů vypadají na rozpočet opravdu zdařile a potešil mě jediný herecký výkon a to samozřejmě Terrence Howarda.Mám rád filmy o druhý světový, ale tahle nezvládnutá , předvídatelná , dobrodružná komedie o podceňovaných leštičích bot,co to dotáhnou až do Berlína se prostě nepovedla.Nechi teda vypadat jako rasista,ale když jdou bílý kluci zachraňovat jinýho bílýho kluka,přes bílou Normandii,je to sakra jiný kafe. Stejný průser jako Rudý Baron,na tyhle filmy jsou potřeba prachy,ne jen na efekty ale i herce a režiséra. 35%. ()

RHK 

všechny recenze uživatele

Akční válečný film z 2. světové o černošských stíhačích s červenými ocasy (tedy s červenou barvou na kormidlech letounů). Škoda, že ten originální název filmu nepřeložili do češtiny. :-) Napínavé, plné kvalitních efektů i trochy romantiky, dobře natočené. K plnému hodnocení mi ale scházel osobitější scénář se zapletenějším ne prvoplánovým příběhem, a taky toho optimismu bylo až moc... Jako kdyby tam nahoře létali černí andělé a ne jen černí piloti. Navíc mi mnohé scény přišly vykradené z jiných filmů - vylézání z díry na útěku z tábora (Velký útěk), útok na letiště (Pearl Harbour v obrácených rolích), kroužení nad domem dívky (třeba Tmavomodrý svět), rozbití letadla při přistání (Memphiská kráska a další) - inovací jsou jen ty černé obličeje, jinak jako trochu když pejsek s kočičkou vařili dort ze všech dostupných ingrediencí... a český Karlštejn před náletem na nacistické letiště v Itálii je toho jen důkazem. Trailer: http://www.youtube.com/watch?v=BpA6TC0T_Lw ()

FFilipCZ 

všechny recenze uživatele

Perfektní film, velké překvapení. Nechápu takový počet slabých hodnocení. Já jsem byl velice spokojen, je tam mnoho aspektů, které vás zaujmou. Válečné souboje - ještě jsem neviděl žádný film s tolika leteckými souboji, které jsou podle mě hodně kvalitně natočený. Černí versus bílí - řeší se předsudky a rasismus. Do toho nějaké to přátelství, jedna láska, která překoná i jazykovou bariéru a nesmí chybět pár mrtvých a navrátilců. Za pět! ()

Galerie (60)

Zajímavosti (23)

  • Ve filmu se objevila parní lokomotiva 555.0153 „Němka“ klubu KHKD, kterou jsme již dříve mohli vidět ve filmu Poslední vlak (2006). V obou filmech měla tato lokomotiva stejné číslo, a to 52.7620. (Dymnik)
  • George Lucas o natáčení tohoto filmu uvažoval již dlouhou dobu, zhruba od roku 1989. Teprve nyní však měl k dispozici vhodnou techniku. (ČSFD)
  • Natáčení se zúčastnilo mnoho českých kaskadérů ze spol. Filmka a dalších firem. (Redyx1)

Související novinky

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

Lucas jde do důchodu, končí se Star Wars

21.01.2012

Možná je v tom jen snaha za každou cenu upozornit na válečný epos Red Tails, který tento víkend startuje v amerických kinech, ale George Lucas se v rozhovoru pro The New York Times tvářil vážně.… (více)

Reklama

Reklama