Reklama

Reklama

Harry Potter a Relikvie smrti - část 1

  • Velká Británie Harry Potter and the Deathly Hallows: Part 1 (více)
Trailer 4
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie / USA, 2010, 140 min

Režie:

David Yates

Předloha:

J. K. Rowling (kniha)

Scénář:

Steve Kloves

Kamera:

Eduardo Serra

Hrají:

Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Ralph Fiennes, Helena Bonham Carter, Alan Rickman, Carolyn Pickles, Jason Isaacs, Bill Nighy, Bonnie Wright (více)
(další profese)

Dlouho obávaná válka se zlem začala, Voldemortovi Smrtijedi kontrolují ministerstvo kouzel i Bradavice a zatýkají všechny, kdo by se jim chtěli postavit. Harry a jeho přátelé mají před sebou těžký úkol, chtějí najít a zničit tajemství Voldemortovy nesmrtelnosti - viteály. Při pátrání po nich nejsou nikde v bezpečí, proto se každý den přesunují a stanují v lese. Jejich samota vyústí v hádky podporované temnou mocí viteálu. Ron pak své přátele opouští. Ne na dlouho, brzy si uvědomí sílu přátelství a začne své kamarády hledat. Společně jsou poté úspěšní a jeden viteál se jim podaří zničit. Opět sjednocené trio se vydává navštívit otce Lenky Láskorádové. Od něho se dozvídají o Relikviích smrti - neporazitelné kouzelné hůlce, kameni schopném vzkřísit mrtvé a neviditelném plášti, který shodou okolností Harry již sedm let vlastní. A tato hůlka je to, co Voldemort hledá, jako pojistku proti Harrymu... (TV Nova)

(více)

Recenze (1 969)

blondboss 

všechny recenze uživatele

Podobne ako pri neskorších Hrách o život posledný diel rozpoltený na dve polovice, pričom práve táto prvá zdá sa slúži ako predpríprava k veľkému finále. Chápem snahe tvorcov z posledného dielu nevynechať absolútne nič a predlohu verne zobraziť, ale bolo to dosť na úkor deja, záživnosti príbehu a prekvapenia diváka. Uvidíme, ako bude vyzerať samotné finále. Hermiona krásny bonus. 65 % ()

MovieMan7 

všechny recenze uživatele

Upřímně jsem po Princi dvojí krve nic moc neočekával, ale mile mě to překvapilo. Vyměnili skladatele, což ocenili moje uši. Líbi se mi i zapojení animace. Kloves se držel víc knihy, plus to rozdělil do dvou dílů, takže nemusel nic natahovat, ale zase mi přišlo, že tam toho bylo málo a musel jsem vzpomínat na věci z knihy. Oceňuji i zapojení animace. Také filmu ubralo tu klasickou kouzelnou atmosféru, že se neustále přemisťovali, možná by to aspoň trochu spravil náhled do Bradavic, co se tam děje, jak se tam učí... 78% ()

palmovylist 

všechny recenze uživatele

První relikvie smrti byla nakonec výrazně lepší, než jsem si jí pamatovat z dřívějška. Považoval jsem ji za zbytečně rozvleklou, ačkoliv bych našel pár scén, který bych klidně oželel, tak jich nebylo moc. Celkově je sága s ohledem na vývoj ke konci více temná a depresivní, ale filmům a dospívajícím hrdinům to docela prospívá. Atmosféra je nadále vyšperkovaná super hudbou, kterou jsem v úvodních dílech tolik nevnímal, pravděpodobně proto, že pro mě je důležitý podkreslení napínavýho děje a ten v úvodních dílech tolik nebyl.....85% ()

koza3 

všechny recenze uživatele

Bohužel jsem to vstřebal jako zbytečný díl, který hraje na city a snaží se vyvolat tíživou atmosféru s občasným nemístným vtipem. Pár vedlejších postav natáhne brka, naše trio si to nakráčí na ministerstvo kouzel bez újmy, aby vzápětí padlo do spárů pár padouchům. Rozpory Rona a Harryho už tu jednou byly a částečná vykrádačka Pána prstenů v podobě náhrdelníku s negativní energií tomu dala korunu. Spousta hluchých míst mi navozuje pocit, že šlo o vyždínání peněženek mladistvých, aby šli do kina dvakrát. Dalo se to sfouknout za hodinku. Jsem zklamán a doufám, že závěr celé ságy mi zlepší chuť. PS. Na druhou stranu musím vyzdvihnout krásně zpracovanou bajku o Relikvii smrti. Ta by zasloužila vlastní adaptaci. ()

Kinofil 

všechny recenze uživatele

|| PG-13 || Warner Bros. || Rozpočet: $250 mil. || USA: $296 347 721 - ČR: 71 377 032 Kč - Celkem: $976 999 163 || Sedmička jasně dokazuje, co by byl Harry Potter bez Bradavic – vcelku průměrnou dobrodružnou podívanou v krásném, ale pustém Skotsku. Je to jeden z prvních filmů násilně rozdělený na dva díly, kvůli dlouhé předloze. Na rozdíl od tehdejšího Matrixu 2-3, Pirátů 2-3 a Pána Prstenů 2-3 nemají Relikvie smrtit část 1 dostatek vlastních nápadů a akce, které by posloužily na samostatný film. Druhá část je na tom líp, ačkoliv až moc spěchá k bitvě o Bradavice a nestíhá vysvětlit všechny souvislosti z knihy. Právě k tomu byl určený HP7, jenomže ten nám dá pouze pár odpovědí a další otázky. Nicméně se nedá říct, že by šlo o výrazně špatný či zbytečný díl. Prohlubující se vztah ústředního tria utáhne celý děj, přičemž nejvíc vyčnívá spojení mezi Harrym a Hermionou navazující na HP6. Naopak se ukazuje, že Ron byl a je poměrně zbytečným členem a nebýt (ve filmu) chatrné lovestory s Hermionou, ani by mi tu nechyběl (stačilo, kdyby se vrátil na začátku HP8). Světlou stránkou jsou scény na ministerstvu, návrat k Umbridgeové (která dosáhla, čeho chtěla), akční scény v lese a Dobbyho dojemná poslední záchrana Harryho (od HP4 mu neustále umírá někdo blízký). Bez pochyby nejdůležitějším prvkem je tu animovaná vsuvka Relikvií smrti, což je určitě věc, která by se do HP8 nevešla, ačkoliv mohlo přibýt ničení viteálů, které naopak HP8 brzdí. Zkrátka bych vše přestříhal v jiném pořadí a vložil na vhodná místa. Yates se nedokázal z knižní předlohy vymanit a nemohl škrtat. Vše nám servíruje knižním tempem s vysvětlovačkami, které občas bijí do očí. Taková velká série prostě nemůže před koncem zpomalovat. Musí uhánět. 85%. ()

baclajean 

všechny recenze uživatele

Veľa preveľa vecí bolo spravených (vymenených, vynechaných, ubratých) úplne inak ako v knihe, už po úvodných 10 minútach som sa celkom prekvapene pozeral, čože to tvorcovia filmu s predlohou spravili, resp. nespravili. A keď sa také momenty neustále nabaľovali, nastal moment, kedy toho bolo vynechaného či "preonačeného" až priveľa. V tej chvíli som si uvedomil, že na predošlé časti sa Dary smrti jednoducho nechytajú. ()

muti 

všechny recenze uživatele

Také odporúčanie by som dal že "stanovačku" stačí vidieť raz, potom kľudne pretočiť. Prečo majú všetci nutkanie nosiť prívesok na krku pričom si sami v prírode aj pod ochrannými kuzlami? Oh well... ()

wowylgu313 

všechny recenze uživatele

Tady si dovolím ohodnotit rovnou i druhou část: Relikvie smrti - část 2.... Po posledních dvou mírně horších dílech jsme tam kde má být závěr této série a to v úžasu. Stejně jako mojí osobu uchvátil třetí díl Vězeň z Azkabanu, stejně tak zůstane v mém srdci Relikvie Smrti část 1 a 2. Válka v Bradavicích, herecký výkony všech záporáků i kouzelníků a čarodějnic, mudlů a zvířat a oblud. Emoce a drama, které vytvoří jak úsměv, tak slzu na krajíčku. Děkuji za dokonalé zakončení, tak jak se patří. Hodnocení: 95% (hodnotím obě části stejně) ()

Fin_429 

všechny recenze uživatele

Mohlo to být tak dobré, ale režie tento snímek skazila. První polovina si jela, no bohužel ta druhá stála za nic. Nejnudnější Potter. 7/10 ()

Arigato 

všechny recenze uživatele

Stručně řečeno je tento díl víceméně nevýrazně zfilmovanou předlohou. Nepřináší nic kreativního, naopak je osekaná o to nejzajímavější, co kniha nabízí. Ta je navíc mnohem svižnější a celkově prostě lepší. To však ale nevyhnutelně neznamená, že by si tento díl zasloužil odpad. Pro příběh je to zkrátka takové nutné zlo a v rámci stopáže mohli tvůrci zauvažovat nad menšími změnami ve scénáři. Uznávám, že je asi mé hodnocení o jeden stupínek vyšší, než by mělo být, ale minimálně za tu krátkou animovanou sekvenci o příběhu tří bratří jej tak nechám. ()

HennessyVSOP 

všechny recenze uživatele

Pro mě prozatím jednoznačně nejlepší z této filmové série. Neobsahuje přílišnou infantilitu, která tolik kazila šestý díl. Rozdělení na dva filmy je dobe rozvržené, film má stále co nabídnout, neustále se děj žene kupředu a vůbec nenudí. Pradoxně má kniha k nabídnutí ještě mnohem více a film by mohl být delší. Pokud jste totiž nečetli knihu, bude se vám některé spojitosti hůře chápat, nebo si jich vůbec nevšimnete. Bez druhé půlky zatím nemám o Relikviích smrti ucelený obraz a s konečným rozhodnutím budu muset počkat. Nicméně jsem se u filmu ani chvíli nenudil a absolutně nelituji toho, že jsem zašel na premiéru. Prozatím 90% ()

Little 

všechny recenze uživatele

Velká spokojenost. Po nudném Princi dvojí krve je tento film návratem na správnou kolej, navíc se skvělými hereckými výkony a atmosférou, že by se dala krájet. Ústřední trio dospělo, skvěle jim "sekundují" zbylé postavy. A celek korunuje úchvatná a výborně fungující hudba Alexandera Desplata. Na film jdu znovu... ()

Akyno 

všechny recenze uživatele

Obrovske sklamanie - naozaj chyba ze sa Warner zaslepeny hamiznostou rozhodol rozdelit posledny diel na 2 casi...kniha je uzasna a postupne graduje, no film bol neprehladny, nekonzistentny, nudny, nemal ziadne vyvrcholenie, poriadnu akciu.....same tlachanie a nudna vata a ten co necital knihu ale videl len filmy tak bol kompletne lost. Dufam ze druha cast to zachrani....alebo urobia casom rezisersky zostrih do 1 spolocnej casi aby sa na to dalo pozerat. ()

laurence 

všechny recenze uživatele

Líbí se mi, jak filmy o HP dělí filmovou veřejnost. Jedni jsou zarytými fanoušky a každému filmu dávají pět hvězd už jenom proto, že se na ten film těšili jak babka na důchod. Další to považují za levnou blbost na úrovni Twilightu nebo něčeho podobného a dají tak dvě, maximálně tři hvězdy. A třetí část jsou ti, co se snaží jít proti všem a dají odpad už jenom proto, aby byli zajímaví. Já jsem četl všech sedm dílů a musím říct, že je to dílo brilantní. Filmové zpracování se mi vždy líbilo a nikdy jsem z kina neodcházel zklamán. Sedmička není výjimkou. Má to napětí, má to akci, má to i humor. Jediným mínusem je, že už v knižní předloze je to pouze beznadějné a depresivní tápání postav, kdy čtenář/divák čeká na to, co si všichni, doufám, maximálně užijeme ve druhé půlce. ()

Související novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (více)

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

Finále Rychle a zběsile jako dva filmy?

07.02.2020

Herec a producent Vin Diesel oznámil, že desátý film jeho rodinné akční ságy Rychle a zběsile bude nejspíš rozdělený na dvě části. Snímek se tak vydá cestou například posledního Harryho Pottera nebo… (více)

Divergence se přesouvá do televize

Divergence se přesouvá do televize

21.07.2016

Půlení závěrů velkých sérií není zrovna populární trend. U Harryho Pottera nebo Stmívání se to ještě podařilo, Hunger Games ale docela klopýtaly a sérii Divergence tyhle čachry rovnou zlomily vaz.… (více)

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

Hobit 1: 2012, Hobit 2: 2013... Hobit 3: 2014?

26.07.2012

Peter Jackson to už nenápadně naznačoval na Comic Conu v San Diegu. Hobit mu pořádně nabobtnal a za 266 natáčecích dnů bylo pořízeno tolik materiálu, že z něj Jackson pohodlně sestříhá buď dva extra… (více)

Reklama

Reklama