Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Černošský seržant Roger Murtaugh (Danny Glover), který má pár týdnů do důchodu, dostane za parťáka bílého seržanta Martina Rigse (Mel Gibson), jenž chtěl po smrti manželky spáchat sebevraždu. Z počátku si nepadnou do oka, společně však budou muset vyřešit případ nebezpečného gangu pašeráků drog. Úspěch filmu zaručil další tři pokračování. (Magic Box)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (801)

tron 

všechny recenze uživatele

Spolu so 48 hodinami osemdesiatková buddy klasika. Snímke, hoci sa nikdy nejednalo o moju srdcovku (zo "Smrtonosných" mám radšej predsa len pascu s Willisom) nemožno uprieť kvality. Ostatne, stoja za ňou Richard Donner, Joel Silver a Shane Black, v takej kombinácii to „asi“ akčné béčko byť nemohlo. Naprieč svižnou snímkou sa nesie silná atmosféra dusnej, letnej, džezovej noci. K tomu silní protivníci (Gary Busey a zapaľovač), nečakane fungujúca kombinácia humoru (dobrácky, rodinne založený starnúci policajt vs. mladý, samovražedný magor) s ako soľ v rane ostrými scénami, kde doslova strieka krv (šialená bitka na trávniku). Výborné dialógy, nestarnúca akcia, perfektné hlášky a napínavý scenár. Dvojka je možno ešte lepšia. Potom už to so sériou šlo dole vodou. Pri skromnom 15-miliónovom rozpočte skvelá celosvetová tržba 120 miliónov, takže dvojka prišla do dvoch rokov. ()

kinej 

všechny recenze uživatele

Určitě jeden z nejlepších akčních filmů 80. let. Jednička ja super, ale zástávám názor, že dvojka i trojka je lepší. Na těchhle filmech jsem vyrostl, mám je všechny rád, ale kdo ví jestli by první díl, bez pokračování neupadl do zapomění. Scénárista vytvořil skvělé věrohodné duo a skvělý je tak hudební doprovod Michaela Kamena, který dodal filmu něco z jeho jedinčnosti. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Prvy krat som tento film videl len nedavno (2005) a aky som bol prekvapeny, ked som v nom nasiel hadam vsetko, co mi v sucastnych akcnakoch chyba. Klasicky, velmi dobre zvladnuty pribeh, humor a hlavne postavy, ktore film tiahnu dopredu ako par mohutnych byvolov. Az som mal chut po dopozerani zatlieskat. Proste desne skvela filmova zabava. (10/10) ()

lesumir 

všechny recenze uživatele

Nestárnoucí klasika, kterou jsem viděl nejméně 5x a pořád je to neokoukatelné a pořád tam vidím věcí, které jsem přehlédl. Naprosto užasná a sehraná dvojka v podání Gibsona a Glovera je tím největším lákadlem, blázen a muž chystající se do důchodu spolu jako parťáci je něco jako voda a oheň. První a nejlepší díl. Na tomhle jsem vyrůstal a každý, kdo chce natočit něco akčního, by si měl vzít z téhle dvojky příklad. ()

sud 

všechny recenze uživatele

Sympatické spojení akčního thrilleru a komedie. A přitom nic není nechtěné a nesklouzne k sebeparodii. Akční scény jsou více efektní, naturalistické, dynamické a opravdové oproti jiným akčním filmům osmdesátých let. A zárukou zábavy jsou rozdílnosti povah ústřední dvojice, výbušného Martina Riggse se sebevražednými sklony a kliďase Rogera Murtaugha, který je usedlý táta od rodiny. Herecké výkony Mela Gibsona a Dannyho Glovera jsou bez chyby stejně tak jako úvodní píseň Erica Claptona a režie Richarda Donnera. A právě "Smrtonosná zbraň" je film, který se neokouká a při každém shlédnutí napne i pobaví diváky. ()

Galerie (61)

Zajímavosti (74)

  • Podle slov producenta Joela Silvera byl první volbou pro režii Ridley Scott. Pro špatné vztahy se studiem Warner Bros se však do režisérského křesla nedostal. (ČSFD)
  • Hollywoodská obchodní komora (Hollywood Chamber of Commerce) povolila na Hollywood Blvd. vyvěsit vánoční dekoraci již pár měsíců před Vánocemi, aby to ve filmu vypadalo jako na konci roku. (HellFire)

Související novinky

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

Pátou Smrtonosnou zbraň natočí Mel Gibson

16.11.2021

Těsně před tím, než nás nadobro opustil legendární režisér Richard Donner (Superman, Maverick), chystal on, jeho žena producentka Lauren Shuler Donner a scenárista Richard Wenk (16 bloků, The… (více)

Bautista s Momou v akční komedii

Bautista s Momou v akční komedii

13.11.2021

Vzniklo to původně jako vtip, jenže pak se hercům Daveovi Bautistovi a Jasonu Momoovi nápad zahrát si společně v akční policajtské komedii ve stylu Smrtonosná zbraň zalíbil natolik, že ukecali… (více)

Zemřel Richard Donner

Zemřel Richard Donner

05.07.2021

Legendární režisér Supermana, Smrtonosné zbraně nebo Spiknutí Richard Donner zemřel ve věku 91 let. Smutnou zprávu přinesla jeho manželka, producentka Lauren Shuler Donner. Slavný tvůrce pocházel z… (více)

Reklama

Reklama