Reklama

Reklama

Kings

(seriál)
USA, 2009, 9 h 16 min (Minutáž: 42–83 min)

Tvůrci:

Michael Green

Hrají:

Ian McShane, Christopher Egan, Susanna Thompson, Allison Miller, Eamonn Walker, Sebastian Stan, Dylan Baker, Wes Studi, Sarita Choudhury, Leslie Bibb (více)
(další profese)

Epizody(12)

Obsahy(1)

Moderní zpracování biblického krále Davida. Válku mezi dvěma zeměmi ukončuje až odvážný čin obyčejného farmáře Davida, který se nebojí postavit před nepřátelský tank. Jeho čin ho dostává až ke dvoru krále Silase, krále království Gilboa, a stává se významným článkem ve vyjednávání mírové dohody s Gathy. David je několikrát podroben královi zkouškami a ani Bůh ho nezapomene pořádně prověřit. Stane se z Davida následovník krále? Zamiluje se do někoho krásná princezna? Uvidíme, jak se biblický příběh vyvine v moderní době, kdy se neválčí praky, ale tanky. (tlkounev)

(více)

Recenze (35)

Ant 

všechny recenze uživatele

Skvělá minisérie podle biblického příběhu zasazená do dnešní doby. Nebylo dílu, po kterém bych nezůstala v čirém úžasu. Kings jsou plní magické atmosféry, inteligentních dialogů a jedinečných herců s Ianem McShanem v čele. Na výpravě je štědrý rozpočet hodně znát a výsledkem je úžasný filmový look. Kings nechybí dávka poetičnosti a originality, zrušení zamrzí. ()

JohnCZ 

všechny recenze uživatele

Západ prostě nemá rád chytré seriály, tak to je. Když se konečně jednou objeví něco skutečně originálního, je to zpravidla zaříznuto po první sezóně... and here we go again. Ian McShane exceloval už v Deadwoodu a nejinak je tomu tady. Postava krále Silase je napsaná podobně mnohovrstevnatě a opět z něj charisma srší, kdykoli vstoupí na scénu. Ale nejen on. Pořád nechápu, jak se povedlo NBC vyprodukovat něco takového. Minimálně pilot, mj. podkreslený líbezným hlasem Lisy Gerrard, působí spíše jako dražší a rozvážnější kabelovková produkce. Super kamera, super atmosféra i vizuál. Extrémně zajímavý setting, kdy království Gilboa připomíná dnešní Spojené státy, ale reálie - od geografie, přes státní zřízení, úroveň fungování státu a infrastruktury, až po náladu ve společnosti - jsou diametrálně odlišné. Seriál si udržuje unikátní opar tajemna, kde divák ani pořádně neví kde a kdy se to odehrává. Alternativní svět. A že se jedná o převyprávěný biblický příběh, nechybí ani jisté, s citem a poetikou zakomponované náznaky... ehm, nadpřirozena. Trochu mě zamrzelo, že po sebejistém startu a důsledném budování světa a vztahů se seriál posléze trochu utrhne ze řetězu a některé zvraty na přelomu 9. a 10. epizody působí docela nepřirozeně. Na druhou stranu do finále se Kings řítí vyloženě po hlavě a v takovém tempu, že mu může většina seriálů jen tiše závidět. Zrušení ohromná škoda, nekončí to vyloženě nějakým otravným cliffhangerem, ale otevřené to je značně a rozjeté to bylo fakt dobře. ()

Reklama

PanCitron 

všechny recenze uživatele

Slušná porce politiky namíchaná do rozhodně skvělé kostry příběhu a já musím říct, že těch 13 (12) příběhů jsem se opravdu skvěle bavil. Snad jen závěrečný díl (New King, pt. II) byl trochu natahovanější, přesto velká škoda, že takto rozehraný příběh už se nedočká žádného pokračování. Nejlepší epizoda: 1x11 - Javelin ()

Revanx 

všechny recenze uživatele

Bohužiaľ, nezdieľam nadšenie väčšiny tu hodnotiacich. Dlhodobo čakám na seriál, ktorý by ukázal zákulisie tvorby politiky a získavania moci, teda na seriál, akým mal byť práve Kings. Lenže ono sa to zvrhlo - vôbec nejde o nejaké seriózne boje o moc či o tvorbu politiky, ale iba o obyčajné intrigy, ktoré sú aj tak absolútne nezaujímavé, v štýle on je teplý, on spí s princeznou či on má ďalšieho syna. Prirátajte k tomu otrasného a od reality odtrhnutého hlavného hrdinu, ktorý sa tvári neustále ako nechápavý Ken (partner Barbie), stupídnu princeznú, ktorá by mohla prežiť akurát tak v Disneylande, otravnú manželku a ešte otravnejšieho syna, niektoré úplne nelogické záležitosti (vyslanie princa chytať teroristu), prípadne úpornú snahu o odľahčenie (?čoho?) (tučný strážca, ukecaný strážca) - a je tu sklamanie ako hrom. Ešteže je tu skvelý McShane ako kráľ a Gath, ako seriálový Sovietský zväz. Škoda, toto malo na viac ako na Dallas z prostredia kráľovského dvora. ()

PAVEK 

všechny recenze uživatele

Obrovská, obrovská škoda, že byl seriál po první sérii ukončen. Jak už bylo napsáno výše, na seriálové poměry to doopravdy je naprosto neskutečná záležitost. Navíc si seriál vybral mimořádně zajímavé téma, tudíž doopravdy neznám seriál, který by tomuto kousku mohl tematicky konkurovat. Fiktivní svět založený na reáliích politických zákulisních her. Především Ian McShine v roli krále je bezkonkurenční. ()

Galerie (82)

Zajímavosti (3)

  • Latinský nápis: "Ab uno disce omnes" na zadní stěně  zasedací místnosti krále Silase (Ian McShane), znaměná: "Z jedné věci se nauč vše". (Eli.Wallace)
  • Vojenská vozidla království Gilboa jsou ve skutečnosti vozidla švédské armády. Jedná se především o sérii Volvo C300 i s původními barevnými vzory a poznávacími značkami. (Eli.Wallace)
  • Okolo 21. minuty poslední epizody "The New King, Part 2" se mění dělo u tanku stojícího za Silasem (Ian McShane). Při záběru zezadu je na dělu úsťová brzda, zatímco u záběru zepředu chybí. (Eli.Wallace)

Reklama

Reklama